30 Σεπτεμβρίου 2023

Κολοσσοί της κρουαζιέρας επενδύουν σε ιδιωτικά νησιά

Για να αντιμετωπίσουν τις «εξώσεις» από κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς


Σε μια περίοδο που τα κρουαζιερόπλοια ανταγωνίζονται για χώρο στα πολυσύχναστα λιμάνια στις Μπαχάμες ή στο Μεξικό και αντιμετωπίζουν ακόμη και απαγορεύσεις σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς όπως το Αμστερνταμ, οι εταιρείες που τα διαχειρίζονται «απαντούν» επενδύοντας σε ιδιωτικές παραλίες. Κολοσσοί όπως η Norwegian, η Carnival, η Royal Caribbean και η Disney αγοράζουν εξωτικούς παραδείσους, προσφέροντας στους πελάτες τους ιδιωτικότητα, ανέσεις και μοναδική αίσθηση πολυτέλειας. 

Νέο «φρένο» στην κρουαζιέρα σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Πολυσύχναστα λιμάνια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη αρχίζουν να θέτουν όριο στα κρουαζιερόπλοια με στόχο να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του υπερτουρισμού. Κορυφαίοι προορισμοί σε όλο τον κόσμο που παραδοσιακά υποδέχονται κρουαζιερόπλοια, θεωρούν πλέον τους επισκέπτες τους «ευλογία αλλά και κατάρα», καθώς ενισχύουν τις τοπικές οικονομίες, την ίδια στιγμή όμως αλλάζουν βίαια το τοπικό χρώμα πόλεων και προκαλούν περιβαλλοντική ρύπανση. Η συζήτηση φουντώνει σε μέρη από τη Χαβάη μέχρι τη Βενετία, όπου οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι εξαρτώνται πλέον υπερβολικά από τον τουρισμό, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η εικόνα και η παράδοσή τους.

Στην Ευρώπη ακτιβιστές διαμαρτύρονται πλέον μαζικά για την παρουσία κρουαζιερόπλοιων από την Ισπανία και τη Γαλλία, μέχρι την Ολλανδία αλλά και τη Νορβηγία όπου το 2022 διαδηλωτές ύψωσαν πανό αποκαλώντας τους τουρίστες κρουαζιερόπλοιων «παράσιτα». «Πληρώσατε για το ταξίδι σας σε μια εταιρεία που δεν πληρώνει φόρους στη Νορβηγία και οι εργαζόμενοί της εξαιρούνται από όλους τους σχετικούς εργατικούς νόμους. Παρακαλώ, επιστρέψτε στο σκάφος σας και πείτε σε όλους τους επιβαίνοντες ότι είστε παράσιτα. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι στη Νορβηγία!» έγραφε μια τυπική αφίσα.

Κολοσσοί της κρουαζιέρας επενδύουν σε ιδιωτικά νησιά

Το Ηalf Moon Cay, ένα από τα περίπου 700 νησιά που συναποτελούν τις Μπαχάμες, είναι ένα ησυχαστήριο με λευκή άμμο και μακρόβια δάση, το οποίο απολαμβάνουν αποκλειστικά οι επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων. Ανήκει στην αμερικανοβρετανική εταιρεία «Carnival», που το αγόρασε το 1996 έναντι μόλις 6 εκατ. δολαρίων (διά της θυγατρικής της, Holland America Line). Προηγουμένως το νησί ανήκε στην αμερικανική Norwegian Cruise Line. 


Αναλυτές του κλάδου λένε ότι οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας έχουν ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν και να μετατρέψουν σε παραλίες νησιωτικές ιδιοκτησίες στην Καραϊβική και όχι μόνον, ειδικά σε μια εποχή που τα πλοία αναψυχής στριμώχνονται σε δημοφιλή λιμάνια... Πρωτοπόρος είναι η Norwegian Cruise Line, η οποία στο τέλος της δεκαετίας του 1970 αγόρασε το Great Stirrup Cay, ένα νησί 268 στρεμμάτων στις Μπαχάμες. Εκτοτε ακολούθησαν πολλές εταιρείες κρουαζιέρας που αγόρασαν ή μίσθωσαν γη στις Μπαχάμες και στην Καραϊβική.

Η Carnival Cruise Line θα έχει σύντομα τον δικό της ιδιωτικό προορισμό, που ονομάζεται Celebration Key στις Μπαχάμες και θα υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες το καλοκαίρι του 2025. Η Disney Cruise Line με τη σειρά της λανσάρει έναν νέο προορισμό από τον Ιούνιο του 2024, το νησί Eleuthera στις Μπαχάμες, ένα «τροπικό καταφύγιο με ανέσεις για παιδιά και ενηλίκους». Ορόσημο για τον κλάδο η επιτυχία του Perfect Day της Royal Caribbean, ένας παράδεισος 250 εκατ. δολαρίων στο CocoCay στις Μπαχάμες που προσείλκυσε την προσοχή των ανταγωνιστών. Ανοιξε τις πύλες του το 2019 και διαθέτει υδάτινο πάρκο, διαδρομή zip-line και μια τεράστια πισίνα. 

Η ανάπτυξη της βιομηχανίας κρουαζιέρας σημαίνει ότι οι προορισμοί που επισκέπτονται εύκολα τα πλοία συνήθως πλημμυρίζουν από τουρίστες, γεγονός που τροφοδοτεί τη γοητεία των ιδιωτικών νησιών και άλλων αποκλειστικών προορισμών. Επειδή οι εταιρείες κρουαζιέρας ελέγχουν πόσοι άνθρωποι βρίσκονται σε ένα νησί τη δεδομένη στιγμή, μπορούν να εξασφαλίσουν ότι οι ταξιδιώτες θα έχουν αυτό που περιμένουν. Και επιτρέπει στις κρουαζιέρες να προσφέρουν μια εμπειρία ισοδύναμη με ένα all-inclusive θέρετρο πιθανότατα σε ένα κλάσμα της τιμής, εξηγεί η Ρεμπέκα Τόμσον, αντιπρόεδρος πωλήσεων της Travel Edge...

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου