19 Σεπτεμβρίου 2023

Bill Gates: Οι 6 συμβουλές του για να γίνετε επιτυχημένοι

«Αν θέλεις να μάθεις πώς να φτάσεις στην κορυφή, ρώτα κάποιον που είναι ήδη εκεί», λέει ένα ρητό και, όταν σκέφτεται κανείς άτομα που τα έχουν καταφέρει, αναμφίβολα αργά ή γρήγορα θα περάσει από το μυαλό του ο Bill Gates. Ο ιδρυτής της Microsoft και ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο πιστεύει στην τύχη, αλλά δεν αρκείται σε αυτήν.

Ακολουθούν τα μυστικά της επιτυχίας του:

1. Βρείτε ένα στόχο και σιγουρευτείτε ότι πάτε προς τα εκεί.
Ο ιδρυτής της Microsoft, πιστεύει ότι μπορεί κανείς να σημειώσει καταπληκτική πρόοδο αν βάλει ένα στόχο και βρει ένα τρόπο να σιγουρευτεί ότι πάει προς τα εκεί. Ο ίδιος πιστεύει πως είναι πολύ σημαντικό να ελέγχει κανείς την πρόοδό του, αλλά και να δέχεται κριτική από τρίτους ως προς αυτήν.

2. Να είστε υπομονετικοί.
Παρότι μπήκε στο κλαμπ των υπερβολικά πλούσιων σε ηλικία μόλις 31 ετών, είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς ότι ο Gates δεν τα κατάφερε εν μία νυκτί. Αντιθέτως χρειάστηκε πάνω από μία δεκαετία υπερβολικής προσπάθειας και συνεχούς δουλειάς, από τη στιγμή που παράτησε το Harvard για να ιδρύσει την εταιρεία του. Αλλά ακόμη και πριν από αυτό, λάτρευε τα βιβλία σε τέτοιο βαθμό που οι γονείς του, του είχαν απαγορεύσει να διαβάζει την ώρα που έτρωγαν όλοι μαζί.

3. Δημιουργήστε αξία.
Ο Gates δεν πουλούσε απλώς ένα λογισμικό, πρόσφερε μία λύση που εκτόξευε την παραγωγικότητα, την επικοινωνία και την γενικότερη ποιότητα ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν χρειάζεται κανείς να επηρεάσει τόσο κόσμο όσο εκείνος για να πετύχει, αλλά θα πρέπει να παρέχει ένα όφελος σε μία μερίδα ανθρώπων, μέσα από αυτό που κάνει.

4. «Αγκαλιάστε» την αποτυχία και δείτε τη σαν ευκαιρία.
Ο 67χρονος έχει πει στο παρελθόν όταν είναι φυσικό να γιορτάζει κανείς την επιτυχία, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό να κατανοεί τα μαθήματα που διδάσκει η αποτυχία. Ο ίδιος δεν είχε μόνο επιτυχίες στη ζωή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων της κίνησης στους δρόμους που είχε ιδρύσει, η οποία απέτυχε. Επιπλέον πιστεύει ότι με το να καταλαβαίνει κανείς τι πήγε λάθος, κερδίζει τις γνώσεις που χρειάζονται για να αποφύγει να κάνει τα ίδια λάθη στο μέλλον και κατ΄επέκταση αυξάνει τις πιθανότητες να πετύχει.

5. Σκεφτείτε μακροχρόνια, αλλά προγραμματίστε βραχυχρόνια.
Τα μακροχρόνια πλάνα καθορίζουν το πού θέλει να φτάσει κανείς γενικά. Πρόκειται για τη ζωή που θέλει, τα όνειρα του και τις φιλοδοξίες του. Για να τα πετύχει αυτά χωρίς να νιώθει ότι είναι ακατόρθωτα, θα πρέπει να κάνει μικρά βήματα που θα τον οδηγήσουν σε αυτό το σημείο. Εκεί έρχεται ο βραχυχρόνιος προγραμματισμός, που περιλαμβάνει τις συνήθειες και την καθημερινότητα κάποιου.

6. Πείτε «όχι» στον ανταγωνισμό και «ναι» στη συνεργασία.
Ο δισεκατομμυριούχος πιστεύει πως η συνεργασία είναι το κλειδί της επιτυχίας και κυρίως της επίλυσης δύσκολων προβλημάτων. Παράλληλα βοηθάει στο να «ανοίξουν πόρτες» σε νέες ευκαιρίες που δεν περίμενε κανείς και φυσικά στην αίσθηση του ανήκειν σε μία ομάδα.

Πηγή: Moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου