30 Σεπτεμβρίου 2023

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 7,86% τον Σεπτέμβριο

Να κρατήσει, έστω και την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου, το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων και να "μαζέψει" τις απώλειες του μήνα, κατάφερε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, κλείνοντας όμως τον Σεπτέμβριο με απώλειες που ξεπέρασαν το 7,8%, κόντρα στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί (αλλά και προεξοφληθεί) για τον μήνα της επενδυτικής βαθμίδας.

DBRS: Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα
Moody's: Aναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά δυο βαθμίδες

Ο Γενικός Δείκτης, χθες Παρασκευή, μετά από μια ασταθή
 συνεδρίαση ενδεικτική της εικόνας που εμφάνισε το ΧΑ σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος του Σεπτεμβρίου, βρήκε τον ανοδικό της βηματισμό του λίγο μετά τις 15:00 για να κλείσει τελικά στις 1.209,34 μονάδες, με άνοδο 1,34%, επιβεβαιώνοντας και το παραδοσιακό “window dressing”, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 73,7 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης στις 29.9.2023

Από εκεί και πέρα, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού εννεαμήνου.

Ξεκινώντας από την εβδομάδα, αυτή αποδείχθηκε πέμπτη συνεχόμενη πτωτική, “χαρίζοντας” στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαίες απώλειες 0,69%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 2,97%. Όπως επισημαίνουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές τις τελευταίες ημέρες, ο βαθμός ευαισθησίας του ΧΑ σε εξωτερικές εξελίξεις έχει αυξηθεί, κάτι που φάνηκε και στην άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Ο Σεπτέμβριος επιβεβαίωσε τα “autumn blues” που, παραδοσιακά, τον χαρακτηρίζουν, με μηνιαίες απώλειες 7,86% για τον Γενικό Δείκτη (Σεπτέμβριος 2022 -7,41%, Σεπτέμβριος 2021 -6,26%) και απώλειες 13,64% για τον δείκτης των Τραπεζών. Το -7,86% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη μηναία υποχώρηση των τελευταίων 15 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί τον Ιούνιο του 2022 (-9,01%).

Παρόλα αυτά ο μήνας δεν πήγε χαμένος: Τον Σεπτέμβριο η Χώρα ανέκτησε το επενδυτικό αξιόχρεο, το Χρηματιστήριο “είδε” μετά από πολλά χρόνια την ολοκλήρωση δημόσιας προσφοράς μετοχών Τράπεζας (Οptima Bank) στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. με σημαντική μάλιστα υπερκάλυψη (5 φορές) και το ΤΧΣ εκκίνησε την διαδικασία αποεπένδυσης από τις Ελληνικές Τράπεζες. Την ερχόμενη Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, φαίνεται ότι η υπόθεση Ιδιωτικοποίησης της Eurobank, της μεγαλύτερης σε κεφαλαιοποίηση Τράπεζας της Χώρας, θα τελειώσει, δίνοντας την σκυτάλη στην Εθνική Τράπεζα για την οποία, βάση προγραμματισμού, το ΤΧΣ θα επιδιώξει την πώληση του 20% συνδυασμένα σε Ιδιώτες και Θεσμικούς Επενδυτές.

Πάντως, η λήξη του χρηματιστηριακού εννεαμήνου βρήκε τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να καταγράφει σημαντική άνοδο 30,07% και τον Τραπεζικό δείκτη μεγάλα κέρδη 43,34%.

Απώλειες στις ευρωπαϊκές και αμερικάνικες αγορές. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες πέριξ του 1% στην εβδομάδα, ενώ βαθύτερα στο κόκκινο ήταν για τον Σεπτέμβριο με πτώση 2,1%, και στο τρίμηνο υποχώρησε κατά 2,9% στη χειρότερη επίδοσή του εδώ και έναν χρόνο.

Στη Wall Street ο Dow Jones υποχώρησε κατά 3,5 τον Σεπτέμβριο και κατά 2,6% στο τρίμηνο. Ο S&P 500 κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση τον Σεπτέμβριο, με απώλειες 4,9%, ενώ στο τρίμηνο διολίσθησε κατά 3,6%. Μεγαλύτερες απώλειες για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq που τον Σεπτέμβριο έκανε "βουτιά" 5,8%, ενώ σε τριμηνιαία βάση έχασε 4,1%.

afirimeno.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου