16 Σεπτεμβρίου 2023

Moody's: Aναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά δυο βαθμίδες

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, στο Ba1 από Ba3, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, μια εβδομάδα αφού άλλος οίκος αξιολόγησης -ο DBRS- έδωσε στα ελληνικά ομόλογα επενδυτική βαθμίδα.

Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος εξήγησε ότι η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες αντανακλά την άποψη του ότι η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα, υφίστανται βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν τη συνεχή ουσιαστική βελτίωση στους δείκτες πιστοληπτικής ικανότητας και ανθεκτικότητας σε μελλοντικά δυνητικά σοκ.

Όπως σημειώνει η Moody's, η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες αντικατοπτρίζει την άποψη του οίκου ότι η ελληνική οικονομία, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα που θα υποστηρίξουν τη συνεχή ουσιαστική βελτίωση των πιστωτικών μεγεθών και την ανθεκτικότητα σε μελλοντικά πιθανά σοκ.

Ειδικότερα, όπως τονίζει, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές του Ιουνίου παρέχει υψηλό βαθμό πολιτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προωθώντας τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τον σχεδιασμό νεότερων, γεγονός που ενισχύει την προσδοκία για περαιτέρω οικονομική και δημοσιονομική ενίσχυση της χώρας.

Οι σταθερές προοπτικές εξισορροπούν τις θετικές τάσεις με τις διαρθρωτικές προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περισσότερο από ό,τι αναμένει επί του παρόντος η Moody's, συμπεριλαμβανομένου ενός συγκριτικά χαμηλού, αν και αυξανόμενου ποσοστού επενδύσεων, ενός σημαντικού ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, του ακόμη υψηλού δημόσιου χρέους καθώς και των πρόσθετων οικονομικών και δημοσιονομικών προκλήσεων από τη γήρανση του πληθυσμού και την κλιματική αλλαγή.

O οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι η Ελλάδα παρουσιάζει εύρωστη αναπτυξιακή δυναμική στο πλαίσιο βιώσιμης αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της. Προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα επεκταθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,2% την περίοδο 2023-27. Οι επενδύσεις και η κατανάλωση θα είναι οι κύριοι μοχλοί της ανάπτυξης. Το ποσοστό των επενδύσεων θα αυξηθεί περί το 18% του ΑΕΠ το 2027 από 13,7% το 2022. Η Moody's, ως αποτέλεσμα της αύξησης του ΑΕΠ, αναμένει ακόμη μεγαλύτερη μείωση του βάρους του δημόσιου χρέους, το οποίο πιθανόν να μειωθεί κοντά στο 150% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, αν και θα παραμένει σε υψηλότερο επίπεδο από άλλες χώρες με την ίδια αξιολόγηση.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζιδάκης, αμέσως μετά την γνωστοποίηση της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's, σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε:

Η πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες από την Moody's δεν είναι μόνο μια ακόμα επιβράβευση της δημοσιονομικής και συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι κυρίως μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει πιστή σε μια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας. Πολιτική η οποία παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσει να είναι προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί και στην επίτευξη των αντίστοιχων πρωτογενών πλεονασμάτων. Έχουμε πετύχει πολλά στην οικονομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κρινόμαστε κάθε μέρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει χαμένη η πρόοδος που έχει σημειωθεί. Σταθερά, θα συνεχίσουμε να συνδυάζουμε την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr, twitter.com

Σχετική ανάρτηση: DBRS: Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου