8 Σεπτεμβρίου 2023

Το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάστηκε από την υπερθέρμανση του πλανήτη

Σχεδόν το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάστηκε από υψηλές θερμοκρασίες το διάστημα Ιουνίου- Αυγούστου, λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε αργά χθες, Πέμπτη.

Το καλοκαίρι του 2023 για το βόρειο ημισφαίριο ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί από τότε που διατηρούνται αρχεία, με παρατεταμένους καύσωνες στη Βόρεια Αμερική και τη νότια Ευρώπη, οι οποίοι προκάλεσαν καταστροφικές πυρκαγιές και αύξησαν τα επίπεδα θνησιμότητας.

Ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ οι μέσες θερμοκρασίες τον Αύγουστο ήταν κατά 1,5 βαθμό Κελσίου υψηλότερες από την προβιομηχανική εποχή.

Έρευνα του Climate Central, μιας ερευνητικής ομάδας με έδρα τις ΗΠΑ, εξέτασε τις θερμοκρασίες σε 180 χώρες και 22 περιφέρειες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 98% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτέθηκε σε θερμοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό. Εξάλλου εκτίμησε ότι το γεγονός αυτό κατέστη δύο φορές πιο πιθανό λόγω της μόλυνσης από το διοξείδιο του άνθρακα.

«Σχεδόν κανένας στη Γη δεν γλίτωσε από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης τους προηγούμενους τρεις μήνες», δήλωσε ο Άντριου Πέρσινγκ, αντιπρόεδρος αρμόδιος για την επιστήμη στο Climate Central. «Σε κάθε χώρα που μπορέσαμε να αναλύσουμε, περιλαμβανομένου του νότιου ημισφαιρίου όπου αυτή θα έπρεπε να είναι η πιο κρύα περίοδος του έτους, είδαμε θερμοκρασίες που θα ήταν δύσκολο - και σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν αδύνατο- (να καταγραφούν) χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση, το καλοκαίρι που πέρασε έως και 6,2 δισεκ. άνθρωποι στη Γη έζησαν τουλάχιστον μία ημέρα κατά την οποία καταγράφηκαν αυξημένες θερμοκρασίες, φαινόμενο το οποίο έγινε πέντε φορές πιο πιθανό λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στη Βόρεια Αμερική και τη νότια Ευρώπη δεν θα ήταν δυνατό να καταγραφούν αυτοί οι καύσωνες χωρίς την κλιματική αλλαγή, δήλωσε η Φριντερίκε Ότο κλιματολόγος στο Grantham Institute for Climate Change and Environment. «Εξετάσαμε μεμονωμένους καύσωνες», είπε. «Δεν έγιναν πέντε φορές πιο πιθανοί, έγιναν απεριόριστα πιο πιθανοί, διότι δεν θα είχαν συμβεί χωρίς την κλιματική αλλαγή», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε και αυτό:
Γερμανοί μετεωρολόγοι για τις πλημμύρες στην Ελλάδα
Ο διαρκώς θερμαινόμενος αέρος και οι υψηλές θερμοκρασίες στα νερά της Μεσογείου οδηγούν στην εξάτμιση μεγαλύτερων μαζών νερού που πέφτουν στη συνέχεια ως βροχή με τη μορφή καταστροφικών πλημμυρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου