20 Σεπτεμβρίου 2023

Χρηματιστήριο: Πτώση 2,24% στις 20.9.2023

Στην επικίνδυνη ζώνη των 1.200 μονάδων προσγειώθηκε σήμερα το χρηματιστήριο, καταγράφοντας πτώση 2,24%, τη δεύτερη διαδοχική βουτιά μετά το χθεσινό -1,91%, παρά το θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,24% και έκλεισε στις 1.200,31 μονάδες, με τον τζίρο να ανεβαίνει στα επίπεδα των 131,4 εκατ. ευρώ, αν και τα σχεδόν 19 εκατ. διακινήθηκαν μέσω πακέτων. Η υψηλή κεφαλαιοποίηση του FTSE έχασε 2,66% και υποχώρησε στις 2.908,68 μονάδες, η μεσαία του FTSEM υποχώρησε κατά 1,13% στις 1.984,52 μονάδες, ενώ για ακόμα μία ημέρα αποδέκτης των μεγαλύτερων πιέσεων ήταν ο τραπεζικός δείκτης που πραγματοποίησε βουτιά 3,6% κλείνοντας στις 914,8 μονάδες.

Παρά τον καταιγισμό των αναβαθμίσεων του αξιοχρέου της ελληνικής οικονομίας (που είχαν προεξοφληθεί) από τους οίκους αξιολόγησης DBRS και Moody's, αλλά και τις συστάσεις για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, ο απολογισμός του Σεπτεμβρίου μόνο θετικός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς οι απώλειες του γενικού δείκτη προσεγγίζουν το 8%, με εκείνες του τραπεζικού δείκτη ήδη να ξεπερνούν το 12%.

Μέχρι πρότινος βέβαια, κάθε αναβάθμιση συστάσεων στην ελληνική αγορά ετύγχανε θερμής υποδοχής από μια αγορά που διψούσε για αποδόσεις. Με την "επίσκεψη" όμως των 1.350 μονάδων και την κατάβαση προς τις 1.200 οι αγοραστικές παρεμβάσεις γίνονται επιλεκτικά, με τις εντολές να στοχεύουν σε όλο και χαμηλότερες τιμές.

Ο γενικός δείκτης του ΧΑ στις 20.9.2023

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών αφενός στο ασταθές κλίμα στις διεθνείς αγορές, αφετέρου (και κυρίως) στο ότι διαχειριστές χαρτοφυλακίων που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές μειώνουν (ενόψη αναβάθμησης) τις θέσεις τους τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο σε μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Έτσι σήμερα, με την Πειραιώς να κλείνει στο -6,12%, και τις Jumbo, Aegean, Μυτιληναίο, Alpha Bank και Βιοχάλκο να την ακολουθούν με σημαντικές απώλειες, η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική. Ισχυρή πτώση άνω του 3% και σε ΕΛΧΑ, Cenergy, Εθνική και Τέρνα Ενεργειακή και άνω του 2% σε Quest, ΟΠΑΠ, Eurobank και Λάμδα. Υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν τις απώλειες τους οι ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν και Ελλάκτωρ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Autohellas, Coca Cola και Σαράντης.

afirimeno.com
με στοιχεία από capital.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
DBRS: Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα (9.9.2023)
Moody's: Aναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά δυο βαθμίδες (16.9.2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου