24 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Τα ερωτήματα της επόμενης ημέρας

Αντώνης Αντζολέτος / kathimerini.gr

Αριστερά εναντίον μεταπολιτικής ή ανανέωση απέναντι στην κομματική γραφειοκρατία; Με όποιο δίλημμα κι αν προσέλθουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στις κάλπες, για την Κουμουνδούρου ξημερώνει μια νέα ημέρα. Οι τάσεις συρρικνώθηκαν, διασπάστηκαν και δύο νέα στρατόπεδα σχηματίστηκαν μέσα στις εντάσεις και τις «εκρήξεις» της εκλογικής διαδικασίας. 

Πού ποντάρει ο Κασσελάκης 

Ο Στέφανος Κασσελάκης πολύ γρήγορα συγκρότησε τη δική του ομάδα. Προτεραιότητα ήταν να αποκτήσει ερείσματα μέσα στα κοινοβουλευτικά έδρανα, καθώς η Κ.Ο. είναι ο καθρέφτης του κάθε κόμματος και θα αποτελέσει την προμετωπίδα του αν κερδίσει τις εκλογές. Νίκος Παππάς, Ευάγγελος Αποστολάκης, Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ελενα Ακρίτα, Ραλλία Χρηστίδου, Πέτρος Παππάς, Χάρης Μαμουλάκης, Βασίλης Κόκκαλης, Γιώργος Καραμέρος, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Ράνια Θρασκιά και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος είναι οι «13», που έσπευσαν να ισχυροποιήσουν το αποτύπωμά του μέσα στη Βουλή. Παρούσα στην ομιλία του στο Αιγάλεω ήταν και η Ρένα Δούρου, καθώς εκεί είναι η περιφέρεια στην οποία εκλέγεται. Προφανώς κάποιοι εξ αυτών θα βρεθούν σε θέσεις-κλειδιά, από τη στιγμή που θα εκλεγεί...  

Πρόκειται για μία ανανέωση εκ βάθρων της παλαιάς «προεδρικής» φρουράς, που πλέον θα λάβει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αναμένονται κι άλλες «προσχωρήσεις», αν ο Στέφανος Κασσελάκης αναλάβει το τιμόνι του κόμματος. Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης εκτιμάται πως θα έχουν κομβικό ρόλο και στο νέο προεδρείο της Κ.Ο. Στην περίπτωση που η προεδρία χαθεί, είναι πιθανόν να καταγραφούν διαλυτικές τάσεις στο νεοσύστατο γκρουπ...

Ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να μη δοκιμάσει, διά της παραίτησης ενός βουλευτή Επικρατείας, να μπει ως επιλαχών στην κοινοβουλευτική ομάδα των «47». Ισως να είναι και μια κίνηση «αυτοσυντήρησης». Γνωρίζοντας καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι, προστάτεψε τον εαυτό του προεκλογικά από συνεντεύξεις, που σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσαν να κλονίσουν την κυριαρχία της εικόνας του. Οι δηλώσεις, άλλωστε, περί «δικού τους κρατιδίου» σχετικά με την Κύπρο ήταν ενδεικτική των κινδύνων που θα διέτρεχε αν είχε εκτεθεί περισσότερο. Ο βαθμός δυσκολίας στην αίθουσα της Ολομέλειας και ειδικότερα σε μια συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών είναι ακόμη πιο μεγάλος. 

Η Εφη Αχτσιόγλου ψηφίζει στον πρώτο γύρο (ΙΝΤΙΜΕ / Νίκος Χαλκιόπουλος)

Πού ποντάρει η Αχτσιόγλου;


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ήταν φαβορί αρχικά στις δημοσκοπήσεις το 2007 για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, έχασε από τον Γιώργο Παπανδρέου. Αντίστοιχα το 2009 η Ντόρα Μπακογιάννη δεν νίκησε τον Αντώνη Σαμαρά, διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά. Και ο σημερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέτρεψε μια διαφορά 11 μονάδων και περίπου 45.000 ψήφων από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, κερδίζοντας τον δεύτερο γύρο των εκλογών της «γαλάζιας» παράταξης. Το ίδιο επιθυμεί να κάνει και η Εφη Αχτσιόγλου, παρά το γεγονός πως οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. 

Το «ανακάτεμα της τράπουλας» που αναμένεται να φέρει, όπως εκτιμάται από το περιβάλλον της, η χωρίς περιορισμούς συμμετοχή των παλαιών μελών, οι πολιτικές της τοποθετήσεις, καθώς και η στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι ικανές συνθήκες για να κάνουν τη διαφορά. Ενδεχομένως να ελπίζουν και στους «ψηφοφόρους της μιας Κυριακής».

Για την πρώην υπουργό Εργασίας, άλλωστε, υπάρχει κι ένα άλλο μεγάλο στοίχημα πέρα από τη νίκη. Να βγει όσο γίνεται πιο δυνατή μέσα από τις κάλπες. Είναι διαφορετικό να χάνεις με εννέα μονάδες και διαφορετικό με δύο τρεις. Εχει το πλεονέκτημα πως με το μέρος της έχουν ταχθεί πολλά κορυφαία στελέχη εντός κι εκτός Βουλής, που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν την οπτική που βλέπουν τα πράγματα. Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Βούτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Μπίστης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι μερικοί από αυτούς. Και από την «Ομπρέλα» πρέπει να υπολογίζεται πως όσοι βρέθηκαν απέναντί της στον πρώτο γύρο, όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης κ.ά. θα συγκροτήσουν έναν ισχυρό πόλο που θα συγκρουστεί με εκείνον του Στέφανου Κασσελάκη ενόψει του συνεδρίου.

– Θα μείνει ενωμένο το κόμμα;

Τα βαριά λόγια που έχουν ανταλλάξει οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για συμπόρευση από τη Δευτέρα και μετά. Η Εφη Αχτσιόγλου, αν κόψει πρώτη το νήμα, δεν έχει κανέναν λόγο να συνεργαστεί με τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς ο 35χρονος επιχειρηματίας έγινε πρόσφατα μέλος του κόμματος και δεν κατέχει κάποια κομβική θέση σε όργανο. Θα μπορούσε να είναι μέλος ενός νέου think tank, που θα σχηματίσει ως μια κίνηση αβρότητας και πολιτικού πολιτισμού. Οχι πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι σίγουρο πως θα τη δεχόταν... 

Στο σενάριο νίκης του Στέφανου Κασσελάκη, δεν θα είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Οι δρόμοι των δύο δεν αναμένεται να ενωθούν και η διάσπαση, σε βάθος χρόνου, θεωρείται πιθανή από πολλούς, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα πριν από τη διεξαγωγή του συνεδρίου δεν αναμένεται...  Ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιλέξει να παραμείνει απολύτως ουδέτερος. Εχει καλέσει τους πάντες να σεβαστούν το αποτέλεσμα. Και ίσως αυτό στο τέλος να υπερισχύσει.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου