21 Σεπτεμβρίου 2023

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ειλικρινή διάθεση για διατήρηση του κλίματος μειωμένης έντασης που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες διέγνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές.

Η συνάντηση που έγινε σε θετικό κλίμα και κράτησε μια ώρα, αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους κανονικοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι η συνέχιση του κλίματος ηρεμίας και η αποφυγή ρητορικών εξάρσεων που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία και τα αυτονόητα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση του θετικού μομέντουμ, αλλά και για να μπορέσουν να γίνουν τα επόμενα βήματα και να εφαρμοστεί το καθορισμένο πλαίσιο και ο οδικός χάρτης για τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν το προσεχές διάστημα σε διαφορά επίπεδα. «Οσο οι δύο πλευρές τηρούν όσα έχουν συμφωνηθεί, ενισχύεται το θετικό κλίμα και μπορούν να προχωρήσουν παρακάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε: «Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και των διπλωματικών μας συμβούλων. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και προώθησης της θετικής ατζέντας. Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη...» 


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, σε ανάρτησή του στο δίκτυο X (πρώην Twitter), σημείωσε: «Είθε η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σπίτι της Τουρκίας να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: «Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και η συμφωνία επί οδικού χάρτη, για τις περαιτέρω επαφές με την Τουρκία, αποτελούν θετικές εξελίξεις», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του. Τονίζει ότι «ωστόσο, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν τόνισε την ανάγκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και δεν στήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις προκλητικές, διχοτομικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου».


DW: Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Σε καλό κλίμα και όπως ακριβώς σχεδίασαν τα επιτελεία των δύο πλευρών διεξήχθη η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στον οίκο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, σχολιάζει η Deutsche Welle. Tα παράλληλα ανακοινωθέντα που εκδόθηκαν από τις δύο πλευρές ήταν στην ουσία ένα κοινό ανακοινωθέν μεταφρασμένο στις δύο γλώσσες. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει πόσο προσεκτικά κάνουν το ένα βήμα μετά το άλλο οι διπλωμάτες των δύο χωρών.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους να διατηρηθεί το καλό κλίμα που επικρατεί τον τελευταίο καιρό. Όλα δείχνουν πως οι δύο πλευρές συνομιλούν ουσιαστικά και δεν θέλουν επουδενί να υπάρξει ο παραμικρός παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πρόωρο ναυάγιο τη νέα αυτή προσπάθεια προσέγγισης. Στο πλαίσιο αυτό και το ότι δεν έγιναν κοινές δηλώσεις. 
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν μεν δηλώσεις, αλλά δεν δέχτηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Οι έμπειροι διπλωμάτες Ελλάδας και Τουρκίας γνωρίζουν πολύ καλά ότι μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης είναι δύσκολο να χαλιναγωγήσουν τους πιο ακραίους, οι οποίοι με μεγάλη ευκολία μπορούν να τορπιλίσουν τις ευαίσθητες ισορροπίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου