6 Σεπτεμβρίου 2023

Τον έσπρωξαν από τον καταπέλτη του πλοίου και βρήκε τον θάνατο

Το πλοίο είναι έτοιμο να αναχωρήσει το βράδυ της Τρίτης από το λιμάνι του Πειραιά για το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης. Ένας 36χρονος άντρας προλαβαίνει και ανεβαίνει στον καταπέλτη του πλοίου που ακόμη δεν έχει ξεκολλήσει από την προβλήτα. Δύο άτομα από το πλήρωμα του Blue Horizon τον σπρώχνουν έξω από το πλοίο που συνεχίζει τις διαδικασίες απόπλου!

Ο άτυχος άντρας προσπαθεί μάταια να παραμείνει πάνω στον καταπέλτη και να μπει στο πλοίο για να ταξιδέψει για Ηράκλειο, όμως οι δύο άντρες του πληρώματος τον σπρώχνουν ξανά βίαια. Ο άντρας χάνει την ισορροπία του και πέφτει στη θάλασσα, στα απόνερα των κύριων μηχανών του μεγάλου επιβατηγού οχηματαγωγού που έχουν τεθεί σε λειτουργία. 

Το πλοίο βρισκόταν εν κινήσει όταν ο 36χρονος κατέληξε στον νερό, ανάμεσα στην προβλήτα και τον καταπέλτη. Λίγο αργότερα ανασύρθηκε νεκρός, ενώ το πλοίο Blue Horizon συνέχιζε τον απόπλου. 

Την άμεση εμπλοκή μελών του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon, στον θάνατο 36χρονου στον Πειραιά, καταδεικνύουν βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας:

Βίντεο σοκ: Το πλήρωμα έσπρωξε από το Blue Horizon στον θάνατο τον 36χρονο που σκοτώθηκε στο λιμάνι Πειραιά
Σε βίντεο ντοκουμέντο, ο 36χρονος φαίνεται να καταλήγει στη θάλασσα ενώ μέλη του πληρώματος επιχειρούν να τον εμποδίσουν από το να επιβιβαστεί, εξωθώντας τον προς τα πίσω. 

Ο αρμόδιος εισαγγελέας έδωσε εντολή να συλληφθούν, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από κοινού, τα δύο μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν στον καταπέλτη, καθώς και ο καπετάνιος και ο αξιωματικός καταστρώματος. Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι και συνελήφθησαν ο καπετάνιος και άλλα τρία μέλη του πληρώματος για τον θάνατο 36χρονου που επιχείρησε να επιβιβαστεί στο πλοίο.

O 36χρονος, όπως προέκυψε, είχε ακτοπλοϊκό εισιτήριο. Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στον ΑΝΤ1, ο 36χρονος είχε επιβιβαστεί εγκαίρως στο πλοίο, ωστόσο για κάποιο λόγο αποβιβάστηκε, προσπαθώντας να μπει ξανά, ενώ το πλοίο βρισκόταν στη διαδικασία του απόπλου.

Ωστόσο, σε μια αδιανόητη δήλωση για το θάνατο του 36χρονου στον Πειραιά, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, προχώρησε την επόμενη του περιστατικού ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εξισώνοντας ουσιαστικά θύμα και θύτη. «Θεωρώ ότι σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο, αλλά θρηνούν και οι οικογένειες των ανθρώπων που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους, να φέρουν ένα μεροκάματο, και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία», είπε μεταξύ άλλων.

Η διοίκηση της Attica Group στην οποία ανήκει το πλοίο με ανακοίνωσή της δηλώνει συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο λιμάνι του Πειραιά, επισημαίνοντας ότι συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος.

«Όπως όλοι μας, σήμερα, νιώθω αποτροπιασμό και φρίκη για το αδιανόητο τέλος που βρήκε ένας συνάνθρωπός μας, στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν το χωράει το μυαλό, ούτε και το ανέχεται η στοιχειώδης ηθική» αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το θάνατο του 36χρoνου στο Blue Horizon. Και επισημαίνει ότι η τραγωδία αυτή εκπέμπει ένα συγκλονιστικό μήνυμα: «έναν συνδυασμό από ανευθυνότητα και κυνισμό, περιφρόνηση και αδιαφορία. Που τελικά γίνεται βία. Και έτσι ξαφνικά, χάνεται ένα παιδί της διπλανής μας πόρτας...»


Οι απαντήσεις της Attica Group

Τις δικές της απαντήσεις στα ερωτήματα γύρω από τον τραγικό θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά έδωσε, με ανακοίνωσή της σε μορφή ερωταπαντήσεων, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου Blue Horizon, Attica Group. Σύμφωνα με την kathimerini.gr μεταξύ άλλων αναφέρει:

Γνώριζε ο καπετάνιος τι συνέβαινε στον καταπέλτη;
«Την ώρα που έδωσε την εντολή απόπλου δεν υπήρχε συμβάν στον καταπέλτη. Στη συνέχεια, αντελήφθη άνθρωπο σε κίνδυνο από τις κάμερες της γέφυρας».

Γιατί δεν σταμάτησε αμέσως το πλοίο και γιατί δεν ρίχτηκε σωσίβιο με σχοινί ή άλλο μέσο προκειμένου να διασωθεί;
«Ήταν λανθασμένες και η εκτίμηση και η απόφαση του πλοιάρχου και μάλιστα έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με την εκπαίδευση που έχει λάβει και την πάγια ναυτική πρακτική».

Τι προβλέπουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τον απόπλου του πλοίου; Tηρήθηκαν;
«Τα πρωτόκολλα ασφαλείας και οι διαδικασίες της εταιρείας σύμφωνα με τη νομοθεσία και τον κώδικα ασφαλούς διαχείρισης προβλέπουν πριν την απόδεση του πλοίου, το κλείσιμο όλων των εξωτερικών ανοιγμάτων συμπεριλαμβανομένου και του καταπέλτη. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι οι προβλεπόμενες διαδικασίες δεν ακολουθήθηκαν».

Γιατί απαγορεύτηκε η είσοδος στο θύμα αφού είχε ήδη ανέβει στον καταπέλτη και ο κίνδυνος ήταν άμεσος;
«H απαγόρευση εισόδου του θύματος έγινε με απόφαση Υπάρχου, για λόγους ασφαλείας, καθώς το πλοίο ήταν σε διαδικασία απόπλου και η επιβίβαση είχε ολοκληρωθεί. Η βίαιη απώθηση του δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο».

Ποιοι έπρεπε να αντιδράσουν άμεσα όταν έπεσε άνθρωπος στην θάλασσα;
«Πέραν του Πλοιάρχου, όλα τα εμπλεκόμενα μέλη του πληρώματος τα οποία είχαν οπτική επαφή με συμβάν».

Είχε εισιτήριο το θύμα;
«Ναι, είχε εισιτήριο και είχε επιβιβαστεί νωρίτερα στο πλοίο».

Πηγές: protothema.gr , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου