4 Φεβρουαρίου 2024

Κοπάδια με αδέσποτα άλογα στις παρυφές του Υμηττού

Σε δύο σημεία στις παρυφές του Υμηττού, στον Δήμο Κρωπίας, ζουν εδώ και χρόνια δύο ομάδες αδέσποτων αλόγων, των οποίων ο πληθυσμός μεγαλώνει διαρκώς. Σήμερα έχουν φτάσει τα 89, αλλά σύντομα θα αυξηθούν καθώς 20 θηλυκά εγκυμονούν και θα ξεκινήσουν να γεννούν από τον επόμενο μήνα.

Ολα ξεκίνησαν, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, όταν 3-4 άλογα μεταφέρθηκαν από τον ιδιοκτήτη τους σε μη περιφραγμένο χώρο, στους πρόποδες του Υμηττού, στο Κορωπί.

Καθώς δεν είχαν στειρωθεί, πολλαπλασιάστηκαν και μέχρι πριν λίγο καιρό είχαν φτάσει τα 92, αλλά πρόσφατα τρία πέθαναν από τις κακουχίες. Σημειώνεται πως άλλα 25 έχουν αποσπαστεί από την ομάδα και περιφέρονται ελεύθερα στην περιοχή.

Το περασμένο καλοκαίρι, δύο ιδιοκτήτριες αλόγων, η Ιωάννα Ζεμπερλίγκου και η Μαρία Μαρώλια οι οποίες έχουν ιδρύσει την ΑΜΚΕ «Ηelp Horses Ymittos», ξεκίνησαν να τα φροντίζουν καθώς πολλά από αυτά ήταν ήδη αποστεωμένα και σε κακή κατάσταση. Με την αγωγή ιδιωτών χορηγών και εθελοντών, οι δύο γυναίκες προσπαθούν να καλύψουν τα υψηλά έξοδα της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, της σίτισης αλλά και της κτηνιατρική περίθαλψης. Το κόστος για το νερό και τη σίτισή τους φτάνει τις 9.000 ευρώ τον μήνα.


Οπως λέει στην «Κ» η κ. Ζεμπερλίγκου, η νεοσύστατη ΑΜΚΕ πέτυχε να εξασφαλίσει από την Περιφέρεια Αττικής ένα κονδύλι για τη στείρωση των 35 αρσενικών αλόγων, έτσι ώστε να σταματήσει σε πρώτη φάση η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους...

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη «συμβίωση» κατοίκων και αδέσποτων αλόγων είναι πολλά. «Στα βασικά σημεία που περιφέρονται ελεύθερα τα άλογα, κυκλοφορούν και σταθμεύουν περίπου 40 σχολικά λεωφορεία παρακείμενων ιδιωτικών σχολείων. Συχνά τα άλογα κυκλοφορούν σε απόσταση αναπνοής από τα σχολεία. Δημιουργείται κίνδυνος για τα ζώα, για τους οδηγούς αλλά και για τους μαθητές», λέει χαρακτηριστικά η κ. Ζεμπερλίγκου. Μάλιστα έχουν γίνει καταγγελίες από γονείς που ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών.

Μετ’ εμποδίων προχωρούσαν μέχρι πρόσφατα και οι υιοθεσίες των αλόγων, αφού η νομοθεσία δεν ήταν ξεκάθαρη για περιπτώσεις σαν κι αυτή. (...)

Πηγή: kathimerini.gr (απόσπασμα δημοσιεύματος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου