15 Φεβρουαρίου 2024

Goldman Sachs: Αισιόδοξη για τις μετοχές της Ευρώπης

Αισιόδοξη για τις μετοχές της Ευρώπης αλλά θα υπάρξουν νικητές και χαμένοι


Ανεβάζει τον στόχο της για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 η Goldman Sachs, εκτιμώντας πως θα καταγράψει περαιτέρω κέρδη της τάξης του 5% έως τα τέλη του έτους, με τις συνολικές αποδόσεις του 2024 να διαμορφώνονται στο 12%. Ειδικότερα, ο νέος στόχος για τον δείκτη στο κλείσιμο της τρέχουσας χρονιάς, έπειτα και από το ράλι της τάξης του 13% που έχει σημειώσει από τον περασμένο Οκτώβριο, είναι οι 510 μονάδες, με ώθηση από τις φθηνές αποτιμήσεις και την αναμενόμενη βελτίωση της οικονομίας της περιοχής.

Όπως επισημαίνει σε σημερινό της report η Goldman, η ενεργειακή κρίση υποχωρεί γρήγορα και οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου τροφοδοτούν γενικά χαμηλότερο πληθωρισμό και συμβάλλουν στη μείωση των προσδοκιών για τα επιτόκια και στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά...

Ωστόσο, δεν είναι ρόδινα τα πράγματα για όλες τις μετοχές της Ευρώπης, καθώς πολλές μετοχές και ένα μεγάλο μερίδιο της κερδοφορίας, συσχετίζονται θετικά με τις τιμές της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας).

Συνεπώς, θα υπάρξουν ξεκάθαρα νικητές και ηττημένοι. Η G.S. βλέπει σε γενικές γραμμές δύο κατηγορίες ωφελημένων:

Οι καταναλωτικές περιοχές τείνουν να βλέπουν τα μεγαλύτερα κέρδη από την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, ειδικά όταν οι αγορές εργασίας είναι περιορισμένες και οι μισθοί αυξάνονται, πράγμα που σημαίνει θετική αύξηση του πραγματικού εισοδήματος.

Οι βιομηχανικοί τομείς τείνουν να κερδίζουν από το χαμηλότερο κόστος και τη δυνητικά υψηλότερη ζήτηση.

Και υπάρχουν δύο τύποι σχετικών χαμένων από την υποχώρηση της κρίσης φυσικού αερίου, οι αμυντικοί κλάδοι και οι κλάδοι που σχετίζονται με την ενέργεια. Για ορισμένους κλάδους ο αντίκτυπος είναι σχετικά ουδέτερος —η τεχνολογία, τα είδη πολυτελείας, τα ακίνητα, οι ασφάλειες, οι τηλεπικοινωνίες δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από το ενεργειακό κόστος.

Σε γενικές γραμμές, η Goldman Sachs επισημαίνει τα εξής, τα οποία και την ώθησαν να ανεβάσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία του Stoxx 600 αλλά και να επικαιροποιήσει τις επιλογές της σε ό,τι αφορά κλάδους και μετοχές:

Οι αποτιμήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν αυξηθεί και, με P/E στο 13, η Ευρώπη διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της, ωστόσο παραμένει σε έντονο discount σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Η οικονομία της Ευρώπης θα βελτιωθεί: Τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί και υπάρχει άφθονος εφοδιασμός φυσικού αερίου...

Νικητές οι κλάδοι που σχετίζονται με τους καταναλωτές: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται καθώς οι τιμές πέφτουν, τα επιτόκια μειώνονται και οι μισθοί (συγκριτικά) παραμένουν σταθεροί. Έτσι, η Goldman παραμένει overweight στο Λιανικό Εμπόριο και αναβαθμίζει τον κλάδο Ταξιδίων και Αναψυχής σε overweight από neutral. Αναβαθμίζει επίσης τα Καταναλωτικά Προϊόντα & Υπηρεσίες σε overweight από neutral... 

Επιλεκτικές κινήσεις στους βιομηχανικούς κλάδους: Αναβαθμίζει τα Βιομηχανικά Προϊόντα και Υπηρεσίες σε overweight από neutral και τις Κατασκευές και τα Υλικά Κατασκευής σε neutral — δεδομένου του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους και της βελτιωμένης ζήτησης... 

Τέλος, υποβαθμίζει τους κλάδους που σχετίζονται με την ενέργεια, την Ενέργεια σε neutral (από overweight) και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας σε underweight (από neutral). Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν μειωθεί και φαίνεται ότι θα μειωθούν περαιτέρω.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου