22 Φεβρουαρίου 2024

Παρέμβαση Τσίπρα, τι θέλει να πει;

«Δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας. Ένα συνέδριο, όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει»
τονίζει σε μακροσκελή ανάρτησή του στα social media ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας έτσι θέση στις εσωκομματικές εξελίξεις. 

Στην παρέμβασή του αυτή, μόλις λίγα λεπτά της ώρας πριν αρχίσει επισήμα η προσέλευση των συνέδρων στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν θα παρευρεθεί, ακυρώνοντας ουσιαστικά την κορυφαία κομματική διαδικασία.

Στις 29 Ιούνη, μετά την εκλογική ήττα, πήρα μια δύσκολη αλλά επιβεβλημένη απόφαση.
Αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει ένα νέο κύμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ…
Δείτε περισσότερα
Αναφερόμενος στη Νέα Αριστερά, σημειώνει: «Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος».

Για τον Στέφανο Κασσελάκη λέει πως «Ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της. Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν.
Αδιαφορώντας για το τί αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα.
Ο Πρόεδρος, έθεσε προχθές καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Και πιστεύω ορθώς το έπραξε. Εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του.
Για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας. Μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν Πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία. 
Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας». (...)

Τι ουσιαστικά θέλει να πει  ο Τσίπρας με αυτή την παρέμβαση;

Μια απάντηση επιχειρεί να δώσει το Protagon.gr σε άρθρο με τίτλο
Τι θέλει να πει ο Τσίπρας; στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνει και τα εξής:

Σε αυτές τις μετρημένες λέξεις, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει κάποια πράγματα.

Πρώτον και πρώτα απ’ όλα, να ακυρώσει επί της ουσίας το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ως καταστατική διαδικασία. Ποιος θα ασχοληθεί με μια μάζωξη συνέδρων —όπως αυτοί μαζεύτηκαν τέλος πάντων, εν μέσω γενικής απαξίωσης και γενικευμένης απαισιοδοξίας—, μια μάζωξη που ο νυν πρόεδρος βαφτίζει ως «επανίδρυση», όταν ο εμβληματικός πρώην πρόεδρος ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συμμετάσχει, προεξοφλώντας ότι πρόκειται για συνέδριο-παρωδία; ...

Δεύτερον, να ακυρώσει επί της ουσίας την εκλογή του κ. Κασσελάκη στην αρχηγία τον περασμένο Σεπτέμβριο, αν όχι όλη την εκλογική διαδικασία που βέβαια ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε ανεχτεί και ευλογήσει. Οταν λέει ότι ο κ. Κασσελάκης «εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του», σημαίνει ότι όσοι ψήφισαν τον κ. Κασσελάκη δεν ήξεραν τι ψήφιζαν και ό,τι ψήφισαν δεν ισχύει...

Τρίτον, να αποκηρύξει τους πάντες. Αυτούς που έχασαν τον Σεπτέμβριο, δηλαδή, την Εφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που τώρα είναι στη Νέα Αριστερά —«οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος»—, τον κ. Κασσελάκη —«ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της»...

Τέταρτον, να εμφανιστεί, με τον γνωστό του πατερναλισμό, ως ο μοναδικός εγγυητής της όποιας ενότητας του όποιου ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα ότι οκτώ μήνες μετά την αποχώρησή του, το κόμμα περιήλθε σε οριακή κατάσταση είναι εμφανές... 

Πέμπτον, να επιστρέψει στο προσκήνιο, αναβαπτισμένος όσο γίνεται, έχοντας στο μεταξύ ξεφορτωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τους σοβαρούς αμφισβητίες του (την κυρία Αχτσιόγλου και τον κ. Τσακαλώτο πρωτίστως) και έχοντας αποδείξει και επιδείξει τι συμβαίνει όταν αναλαμβάνει κάποιος άλλος, πλην του ιδίου —και έχοντας, βέβαια, κάνει να ξεχαστεί μέσα στο χάος που ακολούθησε, τι και ποιος συνέβαλε ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει στο 17,8%. 

Αντιδράσεις

Ο Στέφανος Κασσελάκης, κ
ατά την ομιλία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προκηρύξει άμεσα εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του κομματος. «Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», τόνισε, κλείνοντας την ομιλία του. 

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ανάρτησή του απευθύνεται στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι «δεν φύγαμε (από τον ΣΥΡΙΖΑ) γιατί χάσαμε» αλλά «γιατί βλέπαμε την εξαέρωση του κόμματός μας». Και καταλήγει λέγοντας: «Αρα πριν μας “αναλύσεις” τους λόγους που φύγαμε κάποιοι, μήπως να αρχίσεις εσύ με μια στοιχειώδη αυτοκριτική; Θα ήταν μια καλή αρχή!».

Πηγές: Facebook, Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου