29 Φεβρουαρίου 2024

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με κέρδη 4,19% τον Φεβρουάριο του 2024

Κέρδη 10,18% σημειώνει ο Γενικός Δείκτης το πρώτο δίμηνο του έτους


Σήμερα, τελευταία συνεδρίαση του μήνα, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε σταθερά ανοδικά και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και στις 1424,77 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,21%. Ο τραπεζικός δείκτης, παρά τις κάποιες αρχικές απώλειες, έκλεισε
 με αιχμή την Τράπεζα Πειραιώς με άλμα 1,88% στις 1.247,63 μονάδες. Ενισχυμένος ο τζίρος στα 191,4 εκατ. ευρώ.

Ο Φεβρουάριος αποδεικνύεται ο τέταρτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη, με μηνιαία κέρδη 4,19%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 5,54%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 10,18% και ο Δείκτης των Τραπεζών κέρδη 17,52%.

Σήμερα, τελευταία μέρα του μήνα, το έναυσμα της αγοραστικής εφόδου έδωσαν η Τράπεζα Πειραιώς με τον ΟΤΕ. Η πρώτη καθώς ο χρόνος για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετράει πλέον αντίστροφα και ο δεύτερος με ώθηση από την αναβάθμιση της τιμής - στόχου του από την Citi.

Σε αυτό το κλίμα η μετοχή της Πειραιώς εκτινάχθηκε σήμερα στα 4,07 ευρώ με ράλι 5,22% και μακράν τον υψηλότερο τζίρο της ημέρας στα 23.11 εκατ. ευρώ. Από κοντά ακολούθησε και ο ΟΤΕ με άλμα 3,25% στα 13,96 ευρώ και τον δεύτερο υψηλότερο τζίρο της ημέρας στα 17,7 εκατ ευρώ. Επίσης τα ΕΛΠΕ ανέβασαν στροφές προς το κλείσιμο που κατέληξαν σε ράλι 3,8% λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2023.

Ο Γενικός Δείκτης στις 29.2.2024

Ειδικότερα, για την τράπεζα Πειραιώς η απόφαση για την διάθεση του συνόλου των μετοχών ιδιοκτησίας του ΤΧΣ (27%) ή του μεγαλύτερου μέρους αυτών (20%) έχει ληφθεί, ενώ η σχετική εισήγηση δεν αναμένεται να κατατεθεί νωρίτερα από το κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή. Άγνωστο παραμένει ακόμη το εύρος της τιμής διάθεσης. Η συνδυασμένη προσφορά μετοχών της τράπεζας σε Ελλάδα και εξωτερικό αναμένεται να ξεκινήσει την Δευτέρα (4 Μαρτίου). Πάντως, μετά και την σημερινή κίνηση, η αίσθηση στην αγορά είναι ότι το discount δεν θα είναι μεγάλο, ενώ αντίθετα η ζήτηση αναμένεται παραπάνω από έντονη.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ και αρκετές συνεδριάσεις η Εγχώρια Αγορά βγάζει εικόνα κούρασης, αλλά το συνεχιζόμενο “rotation” στους ημερήσιους πρωταγωνιστές της υψηλής κεφαλαιοποίησης φαίνεται να “απαγορεύει” μία πιο ουσιαστική διόρθωση στον Γενικό Δείκτη.

Εκτιμάται πάντως ότι η αγορά θα ξαναβρεί τάση, με την ολοκλήρωση του placement της τράπεζας Πειραιώς και την πύκνωση της δημοσίευσης αποτελεσμάτων της χρήσης 2023. Για το προς τα που θα κατευθυνθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι εκτιμήσεις των Διοικήσεων για την τρέχουσα χρήση, εφόσον δεν μεταβληθεί το διεθνές περιβάλλον αυξημένης διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Afirimeno.com 
Με στοιχεία από capital.gr και euro2day.gr

Σχετικές αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου