12 Φεβρουαρίου 2024

Ακτιβίστριες πέταξαν σούπα στον πίνακα «Άνοιξη» του Μονέ

Ακτιβίστριες της οργάνωσης Riposte Alimentaire, που λίγες μέρες πριν είχαν πετάξει σούπα στην Τζιοκόντα στο Λούβρο, έκαναν το ίδιο και στον πίνακα «Άνοιξη» του Κλοντ Μονέ σε μουσείο της Λυών. O πίνακας που εκτίθεται στο μουσείο Καλών Τεχνών της Λυών ήταν προστατευμένος με γυαλί.

«Δύο πολίτες που συμμετείχαν στην εκστρατεία Riposte Alimentaire έριξαν σούπα στον πίνακα "Spring" του Claude Monet στο Μουσείο Καλών Τεχνών στη Λυών», αναφέρει σε ανάρτησή της η οργάνωση:

ACTION EN COURS - LYON Samedi 10 février. 15h30 
Deux citoyennes engagées avec la campagne Riposte Alimentaire ont aspergé de soupe le tableau “Le Printemps” de Claude Monet au musée des Beaux-Arts de Lyon #A22Network #Lyon #RiposteAlimentaire 

Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Λυών καταγγέλλει την οργάνωση Riposte Alimentaire, της οποίας οι ακτιβιστές έριξαν σούπα στον πίνακα «Άνοιξη» του Κλοντ Μονέ στις 10 Φεβρουαρίου:

Renard Jean-Michel @Renardpaty
Le Musée des Beaux-Arts de Lyon porte plainte contre l'organisation Riposte Alimentaire, dont les militants ont versé de la soupe sur le tableau « Printemps » de Claude Monet le 10 février.

Στο βίντεο (μπορείτε να το δείτε στις παραπάνω αναρτήσεις στο Χ), οι δύο ακτιβίστριες από την ομάδα Riposte Alimentaire φαίνονται να στέκονται μπροστά στον πίνακα, που προστατεύεται από γυαλί, και να του ρίχνουν σούπα.

«Αυτή η άνοιξη θα είναι η τελευταία που μας απομένει αν δεν αντιδράσουμε. Τι θα ζωγραφίζουν οι μελλοντικοί μας καλλιτέχνες; Τι θα ονειρευόμαστε αν δεν υπάρχει πια άνοιξη;», είπαν οι δύο ακτιβίστριες μπροστά στον πίνακα.

Ο πίνακας του Μονέ θα εξεταστεί για να «διαπιστωθεί εάν το έργο τέχνης που προστατεύεται από γυαλί, υπέστη ζημιά». 
Το μουσείο χαρακτήρισε «πράξη βανδαλισμού» την επίθεση στο έργο που φιλοτεχνήθηκε το 1872. Οι δύο νεαρές, που βρέθηκαν στα χέρια των Αρχών, αφέθηκαν ελεύθερες.

Στα τέλη Ιανουαρίου, νεαρές γυναίκες από την ίδια ακτιβιστική ομάδα έριξαν ντοματόσουπα στη «Μόνα Λίζα» στο Μουσείο του Λούβρου. «Τι είναι πιο σημαντικό; Η τέχνη ή το δικαίωμα στην υγιεινή και βιώσιμη τροφή; Το αγροτικό μας σύστημα είναι άρρωστο», είχαν φωνάξει τότε.

Στοιχεία κυρίως από το twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου