13 Φεβρουαρίου 2024

Capital Economics: Πότε θα τελειώσει το πάρτι στις μετοχές

Πότε θα σκάσει η φούσκα στην Wall Street

Όπως πάνε τα πράγματα, η αισιόδοξη πρόβλεψη της Capital Economics ότι ο S&P 500 θα σκαρφαλώσει στις 5.500 μονάδες στο τέλος του τρέχοντος έτους μπορεί να πραγματοποιηθεί σε λίγους μήνες (χθες, στις 12/2 έκλεισε λίγο πάνω από τις 5.020 μονάδες). Ωστόσο, η ίδια αμφιβάλλει ότι το ράλι θα τελειώσει εκεί.

Ομολογουμένως, σίγουρα υπάρχει ο πειρασμός να προβλεφθεί ένα τέλος του πάρτι νωρίτερα, με βάση ότι όσο μεγαλύτερη είναι μια φούσκα, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να σκάσει.

Ωστόσο, προς το παρόν, ο οίκος εμμένει στην άποψή του ότι θα… φουσκώσει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους τουλάχιστον. Η πρόβλεψη της Capital Economics ότι στο τέλος του 2025 ο S&P θα είναι στις 6.500 μονάδες, βασίζεται στο ότι η αποτίμηση του δείκτη θα φτάσει σε επίπεδο παρόμοιο με την κορυφή που άγγιξε κατά τη διάρκεια της μανίας του dot com, της φούσκας της δεκαετίας του ’90 η οποία κορυφώθηκε τον Μάρτιο του 2000 και έσκασε στη συνέχεια.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Capital Economics, η φούσκα στον S&P 500 που σχηματίζεται τώρα μοιάζει με τη φούσκα που σχηματίστηκε το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 από πολλές απόψεις, κυρίως με τον τρόπο με τον οποίο αποτελεί μια προσπάθεια να αποτυπωθούν τα μελλοντικά οφέλη μιας μετασχηματιστικής τεχνολογίας. Ωστόσο, η αποτίμησή του παραμένει πολύ χαμηλότερη απ' ό,τι έφτασε τότε, υποδηλώνοντας ότι έχει πολύ περισσότερο χώρο για να… φουσκώσει.

Για παράδειγμα, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) 12μήνου του δείκτη είναι τώρα λίγο πάνω από το 20, αυτό συγκρίνεται με ένα μέγιστο σχεδόν 25 λίγο πριν σκάσει η φούσκα του dot com. Ομολογουμένως, το ράλι είναι "υπερ-συγκεντρωμένο" τώρα με τρόπο που δεν ήταν πριν από ένα τέταρτο του αιώνα - ένα φαινόμενο που αναμφισβήτητα έχει μεγεθυνθεί από μια τεράστια αλλαγή στην επενδυτική στρατηγική - από την ενεργητική στην παθητική επένδυση - την περασμένη δεκαετία.

Ακόμα κι έτσι, εξηγεί η Capital Economics - η συνδυασμένη αποτίμηση των τριών κλάδων στους οποίους δραστηριοποιούνται οι "Magnificent 7" – Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, NVIDIA και Tesla - παραμένει λιγότερο εκτεταμένη τώρα απ' ό,τι ήταν τότε. Και αυτή της υπόλοιπης αγοράς είναι επίσης χαμηλότερη, γεγονός που υποδηλώνει την πιθανότητα διεύρυνσης του ράλι. (...)

Σαφώς, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσο γρήγορα θα φουσκώσει μια φούσκα και πόσο μεγάλη θα γίνει πριν σκάσει, τι θα την κάνει να σκάσει και πότε θα σκάσει, καταλήγει η Capital Economics.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για το τέλος του 2025 και το τέλος του 2026 για τον S&P 500 βασίζονται στην ιδέα ότι μια φούσκα στον δείκτη θα συνεχίσει να φουσκώνει στο μεταξύ, με φόντο μια μέτρια άνοδο των εκτιμώμενων EPS 12μήνου.

Πηγή: 
Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου