24 Φεβρουαρίου 2024

«Δεν θα γίνω Ιφιγένεια»

«Θέλω καθαρές λύσεις, «δεν θα γίνω Ιφιγένεια» ήταν η απάντηση σήμερα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, σε όσους του έλεγαν ότι δεν πρέπει να γίνουν νέες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο κόμμα. 
«Δεν θα γίνω Ιφιγένεια», δήλωνε πριν από 14 μήνες η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, κατηγορούμενη για το σκάνδαλο Qatargate. 
Τι εννοούν όμως όταν λένε «δεν θα γίνω Ιφιγένεια»;

Κασσελάκης: «Θέλω καθαρές λύσεις, δεν θα γίνω Ιφιγένεια»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μαζεύονται υπογραφές από μεσαία στελέχη για αναβολή των εσωκομματικών εκλογών, ενώ είναι σε εξέλιξη το 4ο Συνέδριο του κόμματος.
Με τη ξεκάθαρη δήλωση «χρειάζομαι τη σφραγίδα σας» ο Στέφανος Κασσελάκης απαντούσε στους συνέδρους που του έλεγαν ότι δεν πρέπει να γίνουν νέες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την επίσκεψή του σήμερα στο Ταε Κβον Ντο, ρωτήθηκε από εκείνους που μαζεύουν υπογραφές για αναβολή των εσωκομματικών εκλογών, εάν θα υπογράψει και εκείνος, με τον ίδιο να απαντά: «Οχι, θέλω καθαρές λύσεις, δεν θα γίνω Ιφιγένεια».

Εύα Καϊλή: «Δεν θα γίνω Ιφιγένεια», δήλωνε μέσω του συνηγόρου της

Τον Δεκέμβριο του 2022, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Qatargate, η κατηγορούμενη ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, επέμενε να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή με τα χρήματα που βρέθηκαν σπίτι της και να επιρρίπτει κάθε ευθύνη στον σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.
Ο συνήγορος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ανέφερε στις 15.12.2022:  «Τα χρήματα δεν είναι δικά της, ανήκουν σε πρόσωπο εκτός της οικογένειας της κ. Καϊλή και τα μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο για να τα παραλάβει ο πραγματικός κάτοχος τους. Τα χρήματα αυτά, τις 600.000 ευρώ, έπρεπε να τα παραδώσει ο σύντροφος της κ. Καϊλή στον πραγματικό κάτοχο τους. Ο σύντροφος της ήταν αυτός που έφερε τα χρήματα στο σπίτι».
Σχετικά με την αγορά διαμερίσματος στο Ψυχικό, ο κ. Δημητρακόπουλος επικαλέστηκε δήλωση της προηγούμενης ιδιοκτήτριας του για το χαμηλό τίμημα μεταβίβασης, η οποία φέρεται να είπε «προσπαθούσα 8 χρόνια να το πουλήσω, είναι πάνω στην Κηφισίας, δεν το έπαιρνε κανείς».
Καταλήγοντας, ο συνήγορος της Εύας Καϊλή είπε ότι η ευρωβουλευτής τού μετέφερε ότι «δεν θα επιτρέψει να γίνει Ιφιγένεια».

Τι εννοούν λοιπόν όταν λένε «δεν θα γίνω Ιφιγένεια»; Ας δούμε τον μύθο της "θυσίας της Ιφιγένειας" και θα καταλάβουμε:

Η θυσία της Ιφιγένειας 

Ο Αγαμέμνων είχε προκαλέσει την οργή της θεάς Αρτέμιδας σκοτώνοντας το ιερό ελάφι της, με αποτέλεσμα η θεά να προκαλέσει άπνοια και να μη μπορεί να αποπλεύσει ο στόλος των Αχαιών από την Αυλίδα για την Τροία. Ρώτησαν τον μάντη Κάλχα τι έπρεπε να κάνουν κι εκείνος απάντησε ότι η οργή της θεάς θα έφευγε μόνο αν ο Αγαμέμνων θυσίαζε τη θυγατέρα του, την Ιφιγένεια. 
Αρχικά ο Αγαμέμνων αρνήθηκε να το πράξει, αλλά πιέσθηκε από τον Μενέλαο και τον Οδυσσέα, καθώς και οι μήνες περνούσαν, και κάλεσε την κόρη του από τις Μυκήνες με την πρόφαση ότι θα την αρραβώνιαζε με τον Αχιλλέα. 
Η Ιφιγένεια ήρθε στην Αυλίδα και τότε ο Αγαμέμνονας την παρέδωσε στον Κάλχα για να τη θυσιάσει στην Αρτέμιδα. Η Κλυταιμνήστρα δεν μπόρεσε ποτέ να του συγχωρήσει το γεγονός ότι θυσίασε το ίδιο τους το παιδί για την εκστρατεία «του» και προέβαλε αυτό το τραγικό γεγονός ως δικαιολογία για τον φόνο του άνδρα της.
Την τελευταία όμως στιγμή η θεά λυπήθηκε την Ιφιγένεια, την άρπαξε από τον βωμό της θυσίας και έβαλε στη θέση της ένα ελάφι. Μετά οδήγησε την κόρη στην Ταυρίδα, όπου την έκανε ιέρειά της. Αυτή είναι η γνωστότερη μορφή του μύθου. 

Η θυσία της Ιφιγένειας (Αρχαιολογικό μουσείο Νάπολης) 

Η «Θυσία της Ιφιγένειας» είναι τοιχογραφία από την Πομπηία που φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.

Πιστεύεται ότι είναι εμπνευσμένο από το περίφημο ομώνυμο έργο του Τιμάνθη του Κυθνίου που αναπαρίστανε την σκηνή της θυσίας της Ιφιγένειας. Η σκηνή διαιρείται οριζόντια σε δύο τμήματα. Στην κεντρική σκηνή η Ιφιγένεια οδηγείται βίαια στον βωμό της θυσίας. Την μεταφέρουν στα χέρια ο Οδυσσέας με τον Διομήδη, ή με τον Αχιλλέα. Παρευρίσκονται ο μάντης Κάλχας στα δεξιά, και ο Αγαμέμνων στον αριστερό αντίποδα. Ο Κάλχας εικονίζεται με μια έκφραση αμήχανης αποδοκιμασίας της ενέργειας, ο δε απαρηγόρητος Αγαμέμνων καλυμμένος με τον μακρύ του μανδύα κρύβει με το χέρι του το πρόσωπο από τύψεις για την συγκατάθεση που έδωσε. Στο επάνω μέρος της εικόνας δύο γυναικείες προτομές εμφανίζονται μέσα από τα σύννεφα. Ερμηνεύονται ως Άρτεμις και Νύμφη που φέρνει το ελάφι.

Πληροφορίες για τη «Θυσία της Ιφιγένειας» από el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου