10 Φεβρουαρίου 2024

Χρηματιστήριο: Οι δημόσιες εγγραφές που άφησαν ιστορία

Μνήμες από τις ένδοξες εποχές του Χρηματιστηρίου «ξύπνησε» η δημόσια εγγραφή για το 30% των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (ΔΑΑ), η οποία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη από το μακρινό… 2005. Για να καταστεί αντιληπτό το μέγεθος της επιτυχίας του ΔΑΑ, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, δηλαδή από τη δεκαετία του ’90, οι οποίες -σε αρκετές περιπτώσεις- αποτέλεσαν το βασικό όχημα για μια σειρά αποκρατικοποιήσεων.

Η άντληση των 738 εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται το premium που κατέβαλε ο βασικός μέτοχος AviAlliance) από το «Ελ. Βενιζέλος» αποτελεί ένα ρεκόρ ηλικίας… 19 ετών. Ποιες εταιρείες κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερα κεφάλαια; Η απάντηση βρίσκεται στον ΟΤΕ και στον ΟΠΑΠ, οι οποίες διαθέτουν το ιστορικό υψηλό στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Τον Ιούλιο του 1999, συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ προχώρησε στην πώληση ενός μεγάλου μεριδίου μετοχών, μέσω δημόσιας εγγραφής, αντλώντας το ποσό του 1,28 δισ. ευρώ. Τον Οκτώβριο του 1998 είχε προηγηθεί η διάθεση ακόμη ενός ποσοστού, με τη διοίκηση να «σηκώνει» επιπλέον 902 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, τον Ιούλιο του 2005, ο ΟΠΑΠ κατάφερε να εισπράξει 1,26 δισ. ευρώ, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την αρχική εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.

Η αμέσως επόμενη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή, όπως είναι ήδη γνωστό, αφορά την αντίστοιχη του «Ελ. Βενιζέλος», η οποία ξεπέρασε κατά τουλάχιστον 110 εκατ. ευρώ την δημόσια εγγραφή της κραταιής και πανίσχυρης ΔΕΗ τον Οκτώβριο του 2003, που άντλησε 626 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον, δε, παρουσιάζει και η υπόλοιπη λίστα, με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το 2006 να ακολουθεί, ξεπερνώντας το «φράγμα» των 600 εκατ. ευρώ (
άντλησε 611 εκατ. ευρώ)

Η Vodafone-Παναφόν, τον Νοέμβριο του 1998, κατάφερε να «σηκώσει» από τη Λεωφόρο Αθηνών ένα ποσό σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος έναν χρόνο αργότερα άντλησε 431 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα συναντούμε και την ΕΤΒΑ Α.Ε. (383 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 1999), η οποία πλέον δεν υπάρχει στο χρηματιστηριακό ταμπλό, όπως άλλωστε και οι Vodafone – Αγροτική Τράπεζα.

Τα ΕΛΠΕ, παράλληλα, ακολουθούν με 356 εκατ. ευρώ, με την Τράπεζα Κύπρου να «περνά» το 2000 το κατώφλι του Χ.Α. με το χρηματικό ποσό των 354 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις πιο πρόσφατες IPO, αν εξαιρέσουμε το «Ελ. Βενιζέλος», η μεγαλύτερη αφορά την Τέρνα Ενεργειακή το 2007, με την άντληση 330 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η εισαγωγή της Optima Bank, η οποία τον Οκτώβριο του 2023 κατόρθωσε να «σηκώσει» 151 εκατ. ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου