28 Φεβρουαρίου 2024

Σπάστε τον φαύλο κύκλο του ιδεομηρυκασμού

Το «κλωθογύρισμα» των σκέψεων που χαρακτηρίζει τον ιδεομηρυκασμό μπορεί να βλάψει την υγεία σας. Διαβάστε παρακάτω ποιες στρατηγικές θα σας βοηθήσουν να τον σταματήσετε. Από το "Harvard Health Publishing": 

Σας έχει τύχει ποτέ να στριφογυρίζει όλη μέρα στο μυαλό σας το ίδιο τραγούδι; Εάν ναι, τότε ξέρετε ότι όλα αυτά τα «σουξέ» μπορεί να είναι διασκεδαστικά και ενοχλητικά εξίσου. Όταν όμως μια συγκεκριμένη σκέψη εισβάλλει στο μυαλό σας και αρχίζει να στριφογυρίζει αδιάκοπα, τότε μιλάμε για ιδεομηρυκασμό.

Με την αδιάκοπη επανάληψη μιας αρνητικής σκέψης ή θέματος που στριφογυρίζει δίχως τέλος στο μυαλό μας, βυθίζοντας τη διάθεσή μας στα τάρταρα, ο ιδεομηρυκασμός συχνά περιλαμβάνει την αναπαραγωγή στη σκέψη μας ενός συμβάντος ή μιας συζήτησης του παρελθόντος ή την προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος που σας εκνευρίζει. «Θεωρώ ότι συμβαίνει αρκετά συχνά, ενώ μερικοί άνθρωποι το κάνουν όλη την ώρα, σαν να ξύνουν μια πληγή», λέει η δρ Jacqueline Olds, ψυχίατρος στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Massachusetts General Hospital

Ωστόσο, ο ιδεομηρυκασμός δεν είναι κάτι χωρίς επιπτώσεις. Μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να διεκπεραιώνουμε τις υποχρεώσεις μας και μπορεί ακόμη και να βλάψει την ψυχική ή σωματική υγεία μας. «Ο ιδεομηρυκασμός είναι σαν να “κολλάτε” σε έναν εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό σας», λέει η δρ Olds.

Αίτια και συνέπειες

Σχεδόν οποιοδήποτε ζήτημα, μεγάλο ή μικρό, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ιδεομηρυκασμού. Ο φαύλος κύκλος του ιδεομηρυκασμού ξεκινά όταν αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει ένα λάθος, έχουμε φανεί ανόητοι, έχουμε πει κάτι που δεν έπρεπε ή ευθυνόμαστε για ένα κακό αποτέλεσμα.

«Μπορεί να είχατε μια συζήτηση που φαινομενικά εξελισσόταν μια χαρά, αλλά, μόλις επιστρέψατε στο σπίτι, αρχίσατε να αναρωτιέστε “μα γιατί το είπα αυτό;”. Σκέφτεστε ξανά και ξανά ένα ασήμαντο περιστατικό, που το πιο πιθανό είναι ότι κανένας άλλος δεν παρατήρησε, και μεγαλοποιείτε τη σημασία του», λέει η δρ Olds.

Στη συνέχεια, αυτά τα συναισθήματα γίνονται ακόμα χειρότερα. «Αρχίζετε να σκέφτεστε ότι δεν έχετε κοινωνική συναίσθηση. Ότι πάντα κάνετε γκάφες και ότι με τη συμπεριφορά σας διώχνετε τους ανθρώπους μακριά σας για πάντα. Ουσιαστικά, νιώθετε απαίσια για τον εαυτό σας», εξηγεί.

Τις περισσότερες φορές, όμως, οι άνθρωποι που αναμασούν συνεχώς τις ίδιες σκέψεις το κάνουν αυτό επειδή έχουν την αίσθηση ότι έτσι θα καταφέρουν να βρουν μια επιθυμητή απάντηση σε ένα πρόβλημα που τους ταλανίζει. Στην πραγματικότητα, το μυαλό σας σας ξεγελάει, κάνοντάς σας να πιστεύετε ότι θα βρείτε μια χρήσιμη λύση. Συνήθως όμως πρόκειται για παγίδα: οι ατελείωτες σκέψεις γύρω από ένα πρόβλημα συχνά δεν φέρνουν καμία λύση και το μόνο που καταφέρνουν είναι τελικά να σας εξαντλούν και να αποσπούν την προσοχή σας από άλλα πράγματα που θα προτιμούσατε να κάνετε.

«Έτσι, δυσκολεύεστε περισσότερο να τα βγάλετε πέρα με τις απαιτήσεις της ζωής», λέει η δρ Olds. «Καθημερινά καλούμαστε να πάρουμε εκατοντάδες αποφάσεις. Αν αναλωνόμαστε υπερβολικά στο να σκεφτόμαστε το παραμικρό, τα αντανακλαστικά μας μειώνονται και αρχίζουμε να τα βρίσκουμε σκούρα με τα συνηθισμένα προβλήματα της ζωής».

Ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις

Μπορεί στην πραγματικότητα ο ιδεομηρυκασμός να μην αποτελεί ψυχολογική διαταραχή, μπορεί όμως να θέσει σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική υγεία και να συσχετιστεί με τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών και σωματικών διαταραχών. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 20 Απριλίου 2020 στο επιστημονικό περιοδικό Behavior Research and Therapy επισήμανε πώς ο ιδεομηρυκασμός μάς κάνει πιο ευάλωτους στο άγχος, στην κατάθλιψη, στην αϋπνία και στις παρορμητικές συμπεριφορές, αναφέροντας επίσης ότι επηρεάζει την ψυχοθεραπεία και περιορίζει την αποτελεσματικότητά της, επιδεινώνοντας και συντηρώντας τις αντιδράσεις του οργανισμού στο στρες, όπως η φλεγμονή.

«Σίγουρα μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο», λέει η δρ Olds. «Αν είστε στο κρεβάτι 7,5 ώρες και έχετε περάσει τις 2,5 από αυτές αναμηρυκάζοντας τις σκέψεις σας ενώ έχετε κοιμηθεί μόνο πέντε ώρες, αυτό είναι πρόβλημα».

Ο ιδεομηρυκασμός, ο οποίος συχνά αποτελεί μείζον σύμπτωμα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD), μετατρέπεται σε αδιόρατο ψυχαναγκασμό, που στιγμιαία φαντάζει παραγωγικός, αλλά μακροπρόθεσμα συντηρεί την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

«Τα άτομα που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή πέφτουν στην παγίδα να πιστεύουν ότι υπάρχει ο σωστός και ο λάθος τρόπος να γίνει κάτι, και ότι αυτό που κάνουν πρέπει να το κάνουν με τον σωστό τρόπο», λέει. «Τα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή πιστεύουν ότι υπάρχει επίσης ο σωστός τρόπος σκέψης».

Ο ιδεομηρυκασμός μπορεί επίσης να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο εμπλέκονται η κατάθλιψη και το άγχος, λέει ο δρ Olds. Μια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Affective Disorders, με συμμετοχή 6.000 ενηλίκων, ενισχύει αυτή την άποψη, υποστηρίζοντας ότι ο ιδεομηρυκασμός αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων ενώ ταυτόχρονα προκαλείται από αυτά.

«Η απομόνωση που βιώνουν τα άτομα με κατάθλιψη συχνά ενισχύει τον ιδεομηρυκασμό, ενώ ο ιδεομηρυκασμός με τη σειρά του προκαλεί άγχος», αναφέρει. «Είναι φαύλος κύκλος». (...)

Δώστε τέλος στον φαύλο κύκλο

Έχετε τη δύναμη να δώσετε τέλος στην ανακύκλωση των ίδιων σκέψεων και να αποτρέψετε τον ιδεομηρυκασμό, ακόμη και πριν από την ψυχοθεραπεία ή κατά τη διάρκειά της. Η δρ Olds προτείνει τις εξής στρατηγικές:

Βρείτε έναν περισπασμό. Έχετε λιγότερες πιθανότητες να αναπαράγετε τις ίδιες σκέψεις αν είστε απασχολημένη με κάτι άλλο. Δοκιμάστε να κάνετε γυμναστική, να τηλεφωνήσετε σε φίλους ή συγγενείς, να καθαρίσετε τα συρτάρια ή την ντουλάπα σας, να ακούσετε μουσική, να παρακολουθήσετε μια ταινία ή να διαβάσετε ένα βιβλίο.

Μετακινηθείτε. Έχετε ένα αγαπημένο μέρος, π.χ. ένα πάρκο, μια παραλία, ένα βιβλιοπωλείο ή μια αγαπημένη καφετέρια; Εάν μπορείτε, πηγαίνετε εκεί, για να αλλάξετε διάθεση.

Αξιοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης. Ο ενσυνείδητος διαλογισμός και οι βαθιές αναπνοές μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το μυαλό σας, και έτσι να ανατρέψετε τον ιδεομηρυκασμό. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος, πάρτε βαθιές ανάσες και παρατηρήστε το περιβάλλον σας.

Εμπιστευτείτε ένα φιλικό πρόσωπο. Όταν οι σκέψεις σας αρχίζουν να εκτροχιάζονται, ένα φιλικό πρόσωπο μπορεί να σας προσγειώσει, βοηθώντας σας να αντιληφθείτε την πραγματική διάσταση των ανησυχιών σας. Επιλέξτε όμως συνετά, αποφεύγοντας τους δραματικούς τύπους. «Χρειάζεστε κάποιον που μπορεί να σας ηρεμήσει», λέει η δρ Olds.

Περάστε στη δράση. Κάντε ένα μικρό βήμα προς την αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων σκέψεων. Εάν πιστεύετε πραγματικά ότι προσβάλατε κάποιον στο πάρτι του περασμένου Σαββατοκύριακου, ζητήστε συγγνώμη, στέλνοντας ένα email, αλλά μην το παρακάνετε. «Πάρτε κάποια εύλογα μέτρα, αλλά μην παραδίνεστε άνευ όρων», λέει η Olds.

Κάντε υπομονή. Είναι αναμενόμενη η επαναφορά επαναλαμβανόμενων σκέψεων πριν καταφέρετε να δώσετε οριστικό τέλος στον φαύλο κύκλο.

Μειώστε το άγχος µε εσωτερικό διάλογο

Ο ιδεοµηρυκασµός είναι ουσιαστικά ένας αρνητικός εσωτερικός διάλογος, µια επίθεση στην αυτοπεποίθησή σας που διαµορφώνεται από τη διαρκή τροφοδοσία του εαυτού σας µε αρνητικά µηνύµατα για τη ζωή σας και την ικανότητά σας να τα καταφέρετε.

Θέλετε να αντιστρέψετε την κατάσταση; ∆οκιµάστε τον θετικό εσωτερικό διάλογο. Είναι ένας τρόπος να συνοµιλείτε µε τον εαυτό σας σαν να ήταν ο καλύτερος φίλος σας – µε αισιοδοξία και ενθάρρυνση. Επιβεβαιώνετε ότι µπορείτε και είστε έτοιµες για κάθε δεδοµένη κατάσταση.

Όσο απλό κι αν ακούγεται, ο θετικός εσωτερικός διάλογος µπορεί πράγµατι να αποδειχθεί ενθαρρυντικός και καθησυχαστικός, και µε την προσπάθεια να συνεχίσετε να σκέφτεστε θετικά µπορείτε να αποβάλετε τις αρνητικές σκέψεις και να κατευνάσετε το άγχος σας. (...) 

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου