25 Φεβρουαρίου 2024

Ηλεκτρικές συσκευές: Γιατί η διάρκειά τους όσο πάει και μικραίνει;

Τις πληρώνεις «χρυσάφι» και μετά τις πληρώνεις για ασύμφορες επισκευές, λένε οι τεχνικοί


«Οι καταναλωτές καθώς αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα αναρωτιούνται: «Χρειάζομαι πραγματικά να προθερμανθεί ο φούρνος μου ενώ βρίσκομαι στο μανάβικο;», αστειεύεται ο Jim Zaccone Zaccone, ο οποίος ασχολείται με την επισκευή οικιακών συσκευών εδώ και 21 χρόνια. Ο ίδιος, μόλις αντικατέστησε το δικό του πλυντήριο πιάτων και αγόρασε ένα με «λιγότερα στολίδια», όπως λέει χαρακτηριστικά. Επέλεξε επίσης μια μάρκα μαζικής κατανάλωσης με φτηνά και εύκολα διαθέσιμα ανταλλακτικά. «Το να ξοδέψετε πολλά χρήματα για κάτι δεν σας εγγυάται μεγαλύτερη αξιοπιστία» λέει ο Zaccone, που -όπως και πολλοί άλλοι τεχνίτες- απομυθοποιούν τον μύθο των «έξυπνων, πολύπλοκων και ακριβών συσκευών».

Είναι γεγονός ότι τα σύγχρονα ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και ηλεκτρικές κουζίνες και φούρνοι μπορούν πλέον να κάνουν περισσότερα από ποτέ: από την παραγωγή συμμετρικών παγοκύβων μέχρι την προθέρμανση του σπιτιού, πριν ακόμη φτάσουμε σε αυτό.

Το μειονέκτημα όλων αυτών των εντυπωσιακών χαρακτηριστικών; Οι συσκευές, αν και τις πληρώνουμε ακριβά, είναι πιο επιρρεπείς στη φθορά
Σύμφωνα με τους επισκευαστές συσκευών έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των συσκευών που χαλάνε. Όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, κατηγορούν την ψηφιοποίηση της λειτουργίας τους, τα πολλά εξαρτήματα και τα «ψεύτικα» υλικά. Ακόμη και οι υψηλότερης ποιότητας συσκευές δεν ξεφεύγουν από τον κανόνα. Αυτό κάνει αρκετούς καταναλωτές να εύχονται να είχαν κρατήσει τις ογκώδεις συσκευές της δεκαετίας του ’90 .

«Κατασκευάζουμε αντικείμενα πιο περίπλοκα, και άρα πιο δύσκολα τεχνικά και πιο κοστοβόρα στην επισκευή τους», λέει ο Άαρον Τζιάνι, ιδρυτής της εφαρμογής οικιακών επισκευών do-it-yourself Plunjr...

Αν αφαιρέσετε το πλαστικό ενός σύγχρονου ψυγείου ή ενός πλυντηρίου ρούχων, θα δείτε μια πληθώρα αισθητήρων και διακοπτών που δεν είχε το αντίστοιχο μηχάνημα πριν 10 – ίσως και παραπάνω- χρόνια. Τα επιπλέον εξαρτήματα διασφαλίζουν ότι η συσκευή χρησιμοποιεί ακριβώς την ενέργεια και το νερό που χρειάζεται για την εκάστοτε εργασία, λένε οι τεχνικοί.

Τα περισσότερα εξαρτήματα, ωστόσο, προκαλούν όλο και περισσότερα προβλήματα και μάλιστα με μεγαλύτερη συχνότητα.

Ο Μανσουρ Σούμρο καθηγητής στοTeesside, ένα τεχνικό κολέγιο στο Middlesbrough της Αγγλίας, υπενθυμίζει ότι τα πιο παλιά μοντέλα οικιακών συσκευών βασίζονταν κυρίως σε απλά μηχανικά μέρη – για παράδειγμα σε ένα και μόνο διακόπτη ενεργοποίησης/απενεργοποίησης της συσκευής. Την τελευταία δεκαετία περίπου, οι ηλεκτρικές συσκευές βασίζονται σε εξελιγμένα -πλην ευαίσθητα -ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Όταν ένα πολύπλοκο μηχάνημα δυσλειτουργεί, οι τεχνικοί λένε ότι δυσκολεύονται πολύ να καταλάβουν τι πήγε στραβά. Ακόμα και αν ο τεχνικός διαγνώσει το πρόβλημα, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν συχνά επισκευές που φτάνουν περίπου στο μισό του κόστους, αν αντικαθιστούσαν την συσκευή. «Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η αγορά μιας καινούργιας ηλεκτρικής συσκευής συμφέρει περισσότερο»...

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου