14 Ιανουαρίου 2015

Πρωθυπουργός Φινλανδίας: Ηχηρό «όχι» σε διαγραφή του ελληνικού χρέους

Με «ηχηρό όχι» σε ενδεχόμενη διαγραφή ελληνικού χρέους προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άλεξ Σταμπ (Alex Stubb), σύμφωνα με τους Financial Times.

Δημοσίευμα της εφημερίδας, με τίτλο «Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας δηλώνει ότι θα απορρίψει τη διαγραφή ελληνικού χρέους» (Finland's PM says he will reject any Greek debt forgiveness), φιλοξενεί δηλώσεις του κ. Σταμπ σύμφωνα με τον οποίο η χώρα του θα πει ένα «ηχηρό όχι» (resounding no) σε οποιαδήποτε κίνηση για διαγραφή του χρέους της Ελλάδας, σχόλιο που αντιπροσωπεύει μια παρέμβαση υψηλού προφίλ στις επερχόμενες εκλογές της χώρας, όπως σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η προειδοποίηση του 'Αλεξ Σταμπ στη συνέντευξή του στους Financial Times, θέτει τη Φινλανδία σε πορεία σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας την πρόταση για μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους.

«Θα παραμείνουμε αμετακίνητοι σε αυτή τη θέση μας: Είναι σαφές ότι θα πούμε ένα ηχηρό όχι σε οποιοδήποτε κούρεμα του ελληνικού χρέους» είπε ο κ Στάμπ και ξεκαθάρισε ότι εμείς φυσικά δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τις ελληνικές εκλογές. Αλλά νομίζω ότι είναι δίκαιο για τους Έλληνες και τους Φινλανδούς να εκφράσουν φωναχτά ότι ορισμένες από τις δηλώσεις των ελληνικών κομμάτων, οι παρουσιάσεις τους και οι ιδέες σχετικά με τα τρέχοντα προγράμματα είναι απλά απαράδεκτες για τη Φινλανδία.

Ο κ. Σταμπ αρνήθηκε να αναφερθεί σε δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών για τις οποίες έχει αντιρρήσεις, προσθέτοντας όμως, ότι η Φινλανδία έχει δείξει «εκτεταμένη αλληλεγγύη στη δύσκολη κατάσταση».

Και συνέχισε: «Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη. Αλλά κανείς δεν πρέπει περιμένει ότι θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να διαγράψουμε χρέη ή να σταματήσουμε τα τρέχοντα προγράμματα. Αυτό είναι τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά απλά αδύνατο για μια χώρα όπως η Φινλανδία, που και η ίδια αγωνίζεται την παρούσα στιγμή.»

Είπε επίσης, ότι θα ήθελε η Ελλάδα να αποφύγει μια «βρώμικη έξοδο» από το πακέτο διάσωσης..., ενώ ο ίδιος προειδοποίησε ότι «θα είμαστε σκληροί εάν οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση προκύψει (σ.σ. από τις εκλογές) ζητήσει αλλαγές στους όρους που έχουν τεθεί.» 

Πηγές: www.tovima.gr και www.kathimerini.gr 14.01.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου