18 Ιανουαρίου 2015

Θέσεις για το Χρέος 6 πολιτικών αρχηγών

Τις θέσεις τους για το χρέος, ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της «επόμενης ημέρας» των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, αναπτύσσουν οι πολιτικοί αρχηγοί (Σαμαράς, Τσίπρας, Βενιζέλος, Θεοδωράκης, Κουτσούμπας και Παπανδρέου) σ’ ένα άτυπο «ντιμπέιτ» μέσω της «Καθημερινής». 

Αποτελεί το κρίσιμο διακύβευμα αυτής της προεκλογικής περιόδου. Ο λόγος αφορά το χρέος, στο αν και κατά πόσο είναι βιώσιμο και πώς μπορεί να εξυπηρετηθεί, που προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις, οι οποίες ξεκινούν από την άρνηση του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, να αποδεχθεί ακόμα και την εκδοχή της «μη βιωσιμότητας», περνούν από τη μείωση της ονομαστικής αξίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα και φτάνουν στην άποψη του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, ότι η όλη αντιπαράθεση για το πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα είναι απλώς «κάλπικη».

Η «Καθημερινή», ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής, ζήτησε από έξι πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν την άποψή τους αναφορικά με το θέμα. Συγκεκριμένα, τους ζήτησε να παραθέσουν, σε γενικές γραμμές, τη βασική πολιτική που θεωρούν ικανή να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Οπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει σε αυτό το άτυπο ντιμπέιτ, ο κ. Σαμαράς τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της επέκτασης των χαμηλών επιτοκίων και του χρόνου αποπληρωμής του χρέους. «Αυτό θα κάνουμε μετά τη νέα Συμφωνία» προαναγγέλλει.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, θεωρεί ότι «το δημόσιο χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί για να γίνει βιώσιμο», μιλά για μείωση της ονομαστικής αξίας, πρόβλεψη για περίοδο χάριτος και προτείνει η αποπληρωμή να συνδεθεί με την ανάπτυξη («ρήτρα ανάπτυξης»). 

Για περαιτέρω μείωση επιτοκίων, σταθεροποίηση κυμαινόμενων επιτοκίων, επέκταση περιόδου χάριτος, μετακύλιση λήξεων κ.ο.κ. κάνει λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Για τον επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρο Θεοδωράκη, «ονομαστικό “κούρεμα” του μεγαλύτερου μέρους του χρέους», πρόκειται για μια ανέξοδη παλικαριά, όπως λέει χαρακτηριστικά. Αντιθέτως, στο «Ποτάμι» πιστεύουν ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος θα πρέπει να οδηγήσει σε μια δραστική απομείωσή του σε παρούσες αξίες μέσω της δραστικής παράτασης των λήξεων και της υιοθέτησης χαμηλών σταθερών επιτοκίων.

Για τον κ. Κουτσούμπα του ΚΚΕ, η λύση βρίσκεται μόνο στην πλήρη μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους.

Λιγότερο... δραστική είναι τέλος η λύση που προτείνει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου: Διεθνής διάλογος, με βάση συζήτησης την επιμήκυνση κατά 70 χρόνια.

Πηγή: www.kathimerini.gr
Ντιμπέιτ έξι πολιτικών αρχηγών για το χρέος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου