31 Ιανουαρίου 2015

Spiegel: «Ο εφιάλτης της Ευρώπης Αλέξης Τσίπρας»

Η ενδεχόμενη διακοπή της συνεργασίας Αθήνας και τρόικας, η ρήξη Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ και τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ελληνικής κυβέρνησης σχολιάζονται, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, σχεδόν από το σύνολο του ευρωπαϊκού τύπου. 

Mε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο εξώφυλλό του κυκλοφορεί σήμερα το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel. Τίτλος του: «Ο εφιάλτης της Ευρώπης Αλέξης Τσίπρας: Οδηγός στο αντίθετο ρεύμα». Στο κεντρικό άρθρο του πολυσέλιδου αφιερώματος για την νέα ελληνική κυβέρνηση και τις προθέσεις της, σημειώνεται: «Άγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αναζητήσουν τον συμβιβασμό. Η γερμανική πλευρά πρέπει να δείξει κατανόηση. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους οι γερμανοί αντιμετωπίστηκαν με τόση κατανόηση που και εκείνοι πρέπει να κάνουν τώρα το ίδιο. Η αλληλεγγύη παραμένει ζητούμενο παρά τα όποια λάθη των Ελλήνων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να αθετήσει τις συμφωνίες με την ΕΕ. Ένα κούρεμα δεν είναι δυνατό, διότι αυτό θα οδηγούσε Πορτογάλους και Ισπανούς σε παρόμοια αιτήματα που δεν θα ήταν σε θέση να ικανοποιήσει η ΕΕ. Μια επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων είναι βέβαια εφικτά. Καμία πλευρά δεν θα πρέπει ωστόσο να απορρίψει τη ρητορική της προσέγγισης».

Με τίτλους όπως «Ρήξη μεταξύ Ελλάδα και ΕΕ», «Η Ελλάδα πετά έξω την τρόικα», «Τέλος της συνεργασίας με τους πιστωτές», «Η Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης», και «Τέλος της περιόδου χάριτος για την Ελλάδα» ο γερμανικός τύπος, σύμφωνα πάντα με τη Deutsche Welle, αναφέρεται σήμερα στην επίσκεψη Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα και τις δηλώσεις Βαρουφάκη ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί πλέον την συνεργασία με την τρόικα και ότι δεν θα ζητήσει παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung τονίζει σε σχόλιό της που επιγράφεται: «Η Ελλάδα πετά έξω την τρόικα: Ντροπιάστηκαν οι χώρες της ευρωζώνης»: «Η επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα απέτυχε παταγωδώς. Η δημόσια τοποθέτηση του Γ. Βαρουφάκη ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί συνέχεια στη συνεργασία με την τρόικα έπιασε στα κρύα του λουτρού την ευρωζώνη. Όμως ποτέ άλλοτε οι ευρωπαίοι δεν ήταν τόσο ενωμένοι όσο τώρα.

Μετά την επίσκεψη Ντάισελμπλουμ το πιθανότερο είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν εκτάκτως για να αναζητήσουν μια κοινή γραμμή. Ανοιχτή παραμένει η στάση του ΔΝΤ, το οποίο έχει πολύ πιο αυστηρό καταστατικό από την ευρωζώνη. Σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν θα έχει πια τη δυνατότητα ελέγχων των συμφωνηθέντων, τότε ενδέχεται να διακόψει άμεσα το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας που ολοκληρώνεται στις αρχές του 2016».

Η γαλλική Le Réplublicain Lorrain σημειώνει με αφορμή το δείπνο εργασίας Μέρκελ, Ολάντ και Σουλτς στο Στρασβούργο: «Στην κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις ΕΕ και Ελλάδας, ο Φρανσουά Ολάντ δεν μπορεί να αφήσει τους Έλληνες να πιστέψουν ότι στηρίζει μόνο εκείνους, για να εξασφαλίσει για τον εαυτό του μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων έναντι της Γερμανίας. Την ίδια στιγμή η Άγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να εμφανίζεται ανυποχώρητη, από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους. Το χρέος είναι τόσο υψηλό που μια αποπληρωμή του είναι αδύνατη».

Η ισπανική El Mundo παρατηρεί με αφορμή την προσέγγιση ελληνικής κυβέρνησης και Ρωσίας: «Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει αποφασισμένος να πραγματοποιήσει, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, μια φυγή προς τα εμπρός. Με την προσέγγιση της Ρωσίας θέλει να πιέσει την ΕΕ. Επέλεξε όμως τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Η ευρωζώνη είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι το 2012. Η έκταση των περικοπών είναι συζητήσιμη. Όχι όμως και η αναγκαιότητά τους», καταλήγει η ισπανική εφημερίδα. 

Πηγή: Deutsche Welle, το άρθρο υπογράφει ο Στέφανος Γεωργακόπουλος 
http://dw.de/p/1ETmm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου