23 Ιανουαρίου 2015

Εντυπωσιακή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών την τελευταία προ εκλογών ημέρα

Οι χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αγορές Κρατικών ομολόγων, προκάλεσε έντονη ανοδική κίνηση σε όλα τα Χρηματιστήρια. Το Ελληνικό ακολούθησε σήμερα, με κάποια δόση (ως συνήθως) υπερβολής.

Έτσι το Χρηματιστήριο της Αθήνας πηγαίνει στις κάλπες με τα εντυπωσιακά κέρδη (6,14% για το Γενικό Δείκτη και 9,1% για τον τραπεζικό) που κατέγραψε σήμερα. Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι συναλλαγές. Θετικά είναι και τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, καθώς συνεχίστηκε η ελαφρά αποκλιμάκωση των πιέσεων.

Ο βασικός λόγος της σημερινής ανοδικής αντίδρασης αποδίδεται όχι μόνο στις αποφάσεις της ΕΚΤ για αγορά Κρατικών ομολόγων, αλλά και στις θετικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (που με βάσει τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να σχηματίσει Κυβέρνηση την Δευτέρα), για το πρόγραμμα της ΕΚΤ (QE) που προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ύπαρξη προγράμματος και την πληρωμή των ομολόγων που λήγουν. Κάτι που δείχνει ότι και η νέα Κυβέρνηση θα επιδιώξει τον συμβιβασμό με τους ευρωπαίους εταίρους.

Κάποια επιμέρους στοιχεία της σημερινής συνεδρίασης:
Ο τζίρος υπήρξε ο μεγαλύτερος από την αρχή του έτους (256,29 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων τα 100,23 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τους δεικτοβαρείς τίτλους με σημαντικά κέρδη έκλεισαν: Η Τρ. Πειραιώς τερμάτισε στο +13,83%, η ΕΤΕ (+8,15%), η ΕΥΡΩΒ (+8,13%) και η ΑΛΦΑ (+6,15%). Με κέρδη άνω του 9% κατέληξαν οι ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ και ΔΕΗ και ακολούθησαν μεταξύ άλλων οι ΟΛΠ (+7,73%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+6,59%), Follie Folli (+5,86%), ΟΤΕ (+5,12%) και ΟΠΑΠ (4,12%).

Πάντως το εντυπωσιακό της σημερινής συνεδρίασης είναι η έντονα ανοδική κίνηση σε τράπεζες και ΔΕΗ, εταιρείες που είναι κοινό μυστικό ότι είναι οι πρώτες που θα επηρεαστούν σε περίπτωσης αλλαγής της "πολιτικής κουλτούρας" από την νέα Κυβέρνηση (που αναμένεται να σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ), αν αυτή προκύψει από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Όμως μια δεύτερη ανάγνωση των χθεσινών ανακοινώσεων Draghi, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια "ελιγμών" στην νέα Κυβέρνηση, αν αυτή δεν έχει σκοπό να επιδιώξει μια "μετωπική σύγκρουση" με τους εταίρους.

Από την πλευρά τους, οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές της αγοράς, συνεχίζουν να δηλώνουν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι η υψηλή μεταβλητότητα θα συνεχίσει να διατηρεί εκτός Αγοράς τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια για όσο διάστημα τα θέματα της διαπραγμάτευσης παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Με όλα αυτά ήρθε το τέλος και αυτής της χρηματιστηριακής εβδομάδας και μαζί της ίσως φεύγει και η υπάρχουσα κυβερνητική συμμαχία των δύο τελευταίων ετών. Τώρα, το αν θα συνεχιστεί η σημερινή ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν μένει παρά να το δούμε.

Πηγές: Με στοιχεία από www.euro2day.gr και www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου