13 Ιανουαρίου 2015

Εβ. Νοβότνι: «Ένα Grexit θα είχε μεγάλο κόστος για την Ελλάδα»

από τη Deutsche Welle 

Υποτίμηση του νέου νομίσματος, διόγκωση του χρέους και αύξηση τιμών στα εισαγόμενα προϊόντα, προβλέπει ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας Εβ. Νοβότνι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. 

Μια έξοδος από την ευρωζώνη θα είχε μεγάλο κόστος για την Ελλάδα, εκτιμά ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι μιλώντας στο NZZ.at Clubabend. Η έξοδος από το ευρώ θα είχε ως συνέπεια την άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος. Επειδή όμως το χρέος θα παρέμενε σε ευρώ, το κόστος αποπληρωμής του με το νέο υποτιμημένο νόμισμα θα αυξάνονταν, εκτιμά ο κ. Νοβότνι προβλέποντας ένα κύμα πτωχεύσεων. Την ίδια στιγμή η υπoτίμηση θα καθιστούσε ακριβότερα τα εισαγόμενα προϊόντα, ενώ η ενίσχυση των εξαγωγών, λόγω πιο ανταγωνιστικών τιμών, θα έρχονταν μεν, αλλά με καθυστέρηση.

Στις πρώτες επιπτώσεις της εξόδου από το ευρώ θα ήταν ένα κύμα πληθωρισμού, που θα οδηγούσε σε διεκδικήσεις για μισθολογικές αυξήσεις και ακόμα υψηλότερο χρέος. Ο Έβαλντ Νοβότνι θεωρεί ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι «συνετή στρατηγική». Από ευρωπαϊκής απόψεως προστίθεται το πρόβλημα ότι ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει ποια επιρροή θα είχαν οι εξελίξεις στην Ελλάδα σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, λέει ο κ. Νοβότνι.

Ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας δεν βλέπει «εύκολες και ευχάριστες λύσεις». Εντός ευρωζώνης δεν υπάρχει δυνατότητα υποτίμησης, παρά μόνο μια «υποτίμηση στο εσωτερικό», δηλαδή μια πολιτική περικοπών. Ακόμα κι αν οι ρυθμοί και οι λεπτομέρειες μιας πολικής λιτότητας είναι υπόθεση διαβουλεύσεων, τέτοιου είδους μέτρα είναι δυστυχώς αναπόφευκτα, θεωρεί ο Έβαλντ Νοβότνι.

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.de/p/1EJQJ 

Φωτογραφίες:
Ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι
Η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου