22 Ιανουαρίου 2015

Πώς θα πετύχετε ταχύτερη ανάρρωση από ένα κρυολόγημα;

Επειδή είναι δύσκολο να προστατευθούμε απόλυτα από τους ιούς και τα μικρόβια, δεδομένου ότι δε μπορούμε να απομονωθούμε από τον έξω κόσμο, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τη γρίπη, όταν εκείνη μας χτυπήσει την πόρτα, ώστε να κρατήσουν τα συμπτώματα το λιγότερο δυνατό και να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας. 
Κάποιες πρακτικές συμβουλές από το clickatlife.gr:

Η υγρασία
Η υγρασία δεν θα σκοτώσει μεν, τα βακτήρια που ευθύνονται για την κατάστασή σας, αλλά θα βοηθήσει όμως, στην καλύτερη μεταχείριση της μύτης σας που ταλαιπωρείται από την επίμονη καταρροή. Δοκιμάστε να υγραίνετε τα χαρτομάντιλα που χρησιμοποιείτε για τη μύτη σας. Μια άλλη λύση είναι ένα καυτό, με ατμό μπάνιο που θα βοηθήσει σημαντικά στην αποσυμφόρηση και απελευθέρωση των ρινικών οδών.

Πίνετε υγρά
Το νερό και τα θεραπευτικά αφεψήματα θα περιορίσουν την αφυδάτωση, που προκαλεί η ίωση και θα βελτιώσουν την κατάσταση του λαιμού σας. Τα υγρά ακόμα θα αποδυναμώσουν τις βλέννες και θα περιορίσουν τις πιθανότητες περαιτέρω μόλυνσης σε πνεύμονες και αυτιά. Προσέχετε ωστόσο, όσα πίνετε να μην περιέχουν αλκοόλ ή καφεΐνη, καθώς αυτά, αντιθέτως, θα ενισχύσουν την αφυδάτωση.

Φροντίστε τη μύτη σας
Το αλατόνερο (ή ο φυσιολογικός ορός) θα βοηθήσει πολύ τον καθαρισμό της μύτης, χωρίς να την ταλαιπωρήσει και «κάψει», όπως συνηθίζουν τα φαρμακευτικά σπρέι. Μπορείτε να αγοράστε ορό από το φαρμακείο, ή να φτιάξετε το δικό σας, οι ίδιοι σπίτι χρησιμοποιώντας αλάτι, μαγειρική σόδα και βραστό νερό.

Γαργάρες με αλατόνερο
Οι γαργάρες με ζεστό αλατόνερο θα βοηθήσουν σημαντικά, αλλά παροδικά τον πονόλαιμο. Καλό θα ήταν να την εφαρμόζετε ανά δύο ώρες κάθε μέρα. Α
ρκεί μισό κουταλάκι αλάτι σε ένα ποτήρι νερό.  

Κοιμηθείτε παραπάνω
Ο ύπνος βοηθάει, πάντα και σε κάθε περίπτωση, τον οργανισμό να ανασυνταχθεί και να ανακτήσει τις δυνάμεις του ταχύτερα. 

Τραφείτε σωστά
Μπορεί η όρεξή σας να μειώνεται όταν ασθενείτε, αλλά καλό θα ήταν να προσέξετε λίγο παραπάνω τη διατροφή σας και να δώσετε στο σώμα σας τις βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία, που χρειάζεται για την ανάρρωσή σας. Οι σούπες είναι μια καλή επιλογή, καθώς περιέχουν πολύτιμα συστατικά και δεν δυσκολεύουν τον οργανισμό όσον αφορά στην επεξεργασία τους.

Κόψτε ή ελαττώστε το κάπνισμα
Αν δεν μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα, όσο είστε άρρωστοι, προσπαθήστε τουλάχιστον να το ελαττώσετε. Ο καπνός παρενοχλεί ακόμα περισσότερο το αναπνευστικό σύστημα, επιβραδύνοντας την ανάρρωσή σας και δημιουργώντας τις συνθήκες για νέες μολύνεις. 

Δοκιμάστε συμπληρώματα βιταμινών
Κάποιοι προτείνουν τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, που καλό είναι να 
να λαμβάνονται με το που εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν πως η μόνη αλλαγή που επιφέρουν είναι στην τσέπη σας.

Τι δεν θα βοηθήσει
Είναι γνωστό στους περισσότερους πως τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν ιδιαίτερα στην ταχύτερη ανάρρωση από ένα κρυολόγημα, ενώ αντιθέτως αυξάνουν την αντίσταση των ιών απέναντι στα φάρμακα. Τα σιρόπια για το βήχα και αντίστοιχες θεραπείες, μπορεί να προσφέρουν παροδική ανακούφιση, αλλά επίσης δεν επιταχύνουν την ανάρρωση.
Όσον αφορά δε, στη γυμναστική, καλό θα ήταν να αποφύγετε, τουλάχιστον, την έντονη άσκηση και αν επιμένετε να συνεχίσετε τη γυμναστική σας να διατηρήσετε το μέτρο ακούγοντας, πάντα, το σώμα σας, χωρίς να το ζορίζετε περισσότερο από όσο εκείνο αντέχει.

Μείνετε μακριά από νέες μολύνσεις
Όσο είστε ασθενείς, φροντίστε περισσότερο για την υγιεινή σας, πλένετε τακτικά και επιμελώς τα χέρια σας, φροντίζετε τη διατροφή σας και περιορίστε ή, καλύτερα, κόψτε τελείως το κάπνισμα. Περιορίστε ακόμα τις επαφές σας με άτομα που επίσης είναι άρρωστα, αφού είναι πιθανό να κολλήσετε ένα νέο μικρόβιο και να συνεχιστεί η κλινήρης συνθήκη σας για πολύ περισσότερο.

Πηγή: 
www.clickatlife.gr
http://www.clickatlife.gr/euzoia/story/49153/pos-tha-petuxete-taxuteri-anarrosi-apo-ena-kruologima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου