27 Ιανουαρίου 2015

Γιατί καταρρέουν οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο;

Σημαντικές απώλειες, κατά 23% περίπου, κατέγραψαν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών  (Alpha Bank, ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank) τις δυο ημέρες που ακολούθησαν τις εκλογές της Κυριακής. Η πτώση των τραπεζικών μετοχών έφτασε στο κλείσιμο της Δευτέρας το 13,25% και σε εκείνο της Τρίτης το 11,66%. Ειδικότερα σήμερα Τρίτη, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έφτασαν να χάνουν ενδοσυνεδριακά μέχρι και 18,60%. Γιατί όμως;

Αντίστοιχα τις δύο ημέρες η πτώση του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν σημαντικά μικρότερη (την Δευτέρα -3,2% και την Τρίτη -3,69%).

Η “βουτιά” των τραπεζικών μετοχών, από αναλυτές της αγοράς, αποδίδεται στους εξής παράγοντες:

Αναμένονται αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, που θα επιδιώξει η νέα κυβέρνηση, η έκταση και το βάθος των οποίων δεν είναι ακόμη γνωστές. Επίσης δεν είναι ακόμη γνωστός ο ρόλος και η επιρροή του κράτους στις νέες διοικήσεις.

Στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης υπάρχει πρόβλεψη για ρυθμίσεις δανείων “νέου τύπου” με κρατικό έλεγχο και σχετική νομοθετική ρύθμιση. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σαφώς μεγάλο κόστος για τις τράπεζες, ενώ σημαίνει επίσης πως χάνουν τον έλεγχο επί των ρυθμίσεων των “κόκκινων” δανείων, τα οποία σημειωτέον συνεχίζουν να αυξάνουν.

Τέλος, υπάρχει και το σημαντικότατο θέμα της ρευστότητας των τραπεζών, με τις εκροές καταθέσεων να συνεχίζονται και τα τραπεζικά ιδρύματα να στηρίζονται στον “ακριβό” ELA. 

Πηγές: Στοιχεία από www.bankwars.gr και www.euro2day.gr

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το άρθρο σας! Κατά την άποψή μου ο λόγος που καταρρέουν έτσι οι μετοχές είναι η οικονομική κατάσταση. Πάντως θα ήθελα να παρατηρήσω ότι υπάρχουν πολλές μεγάλες Ελληνικές τράπεζες στο χρηματιστήριο που η πορεία των μετοχών τους είναι είτε σταθερή είτε ανοδική παρά την κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Κατ' αρχήν σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Θα συμφωνήσω μαζί σού όμως μόνο στο πρώτο σκέλος. Πράγματι οι ελληνικές τράπεζες (και οι μετοχές τους) πληρώνουν το κόστος της δημοσιονομικής κρίσης που εξελίχθηκε και σε τραπεζική κρίση. Νομίζω ότι όσο δεν ομαλοποιείται η γενικότερη κατάσταση στη χώρα, όσο οι καταθέτες προτιμούν τις τράπεζες του εξωτερικού, όσο οι δανειολήπτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να δουν "άσπρη μέρα". Όσο αφορά τις μετοχές τους είναι επόμενο να ακολουθούν ανάλογη πορεία. Μόλις χθες Τετάρτη η τιμή της μετοχής στις 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες έπιασε ιστορικά χαμηλά (πάτο). Αν ήμασταν σίγουροι ότι η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται ίσως και να ήταν ευκαιρία. Όμως η αβεβαιότητα στην οικονομία εξακολουθεί να κυριαρχεί...

      Διαγραφή