24 Ιανουαρίου 2015

Π. Λαφαζάνης: Από τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει το ριζοσπαστικό του πρόγραμμα

Αντίθετα με όσα τελευταία λέγονται, περί μεταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο μετριοπαθείς θέσεις, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκπρόσωπος της Αριστερής Πλατφόρμας, εξακολουθεί να είναι απόλυτος: "Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει μέχρι τέλους στη συνεπή και σταθερή υλοποίηση του αντιμνημονιακού - προοδευτικού του προγράμματος" αναφέρει μεταξύ άλλων στις τελευταίες συνεντεύξεις του, που δημοσιεύει το iskra.gr. Στη συνέχεια ορισμένα αποσπάσματα, από τις εν λόγω συνεντεύξεις του Π. Λαφαζάνη στις εφημερίδες «Πρώτο Θέμα» και «Κεφάλαιο» καθώς και στο in.gr:

Από τη συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» και τη δημοσιογράφο Νίκη Ζορμπά:

Ερ.: Στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ο λόγος της Αριστερής Πτέρυγας ήταν καταλυτικός, όπως αποδεικνύεται και από τη συμμετοχή του κ. Λαπαβίτσα. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, θα επιμείνετε μέχρι τέλους στις θέσεις σας;

Απ.: Δεν θα είναι απλώς η Αριστερή Πλατφόρμα που θα επιμείνει μέχρι τέλους στις θέσεις της αλλά θα είναι συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ που θα επιμείνει μέχρι τέλους στη συνεπή και σταθερή υλοποίηση του αντιμνημονιακού-προοδευτικού του προγράμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναδιπλωθεί μπροστά σε ενδεχόμενες πιέσεις, σε εκβιασμούς, σε απειλές και σε κινδυνολογικά διλήμματα του εγχώριου και ευρωπαϊκού κατεστημένου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις διακηρύξεις, τις θέσεις και το πρόγραμμά του. Δύο πράγματα πρέπει να χαρακτηρίζουν και θα χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση: η αποφασιστικότητα και η τόλμη. Η τόλμη και η αποφασιστικότητα για να εφαρμοσθούν με ταχύτητα και συνέπεια, χωρίς εκπτώσεις, οι ριζοσπαστικές αλλαγές που προβλέπονται στο πρόγραμμά μας. 

Ερ.: Η μεταστροφή στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ επί πιο μετριοπαθών θέσεων, σας βρίσκει σύμφωνο; Μπορείτε να την υπηρετήσετε;

Απ.: Δεν υπάρχει καμιά μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο μετριοπαθείς θέσεις. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει απολύτως στο ριζοσπαστικό του πρόγραμμα για άμεση απομάκρυνση της τρόικας, ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, διεκδίκηση της διαγραφής του μεγαλύτερου, συντριπτικά, θα έλεγα, μεγαλύτερου, μέρους του χρέους, δημόσια ιδιοκτησία και δημόσια διαχείριση με κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, στήριξη και ενίσχυση μισθών, συντάξεων και εργασιακών δικαιωμάτων, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας κλπ. Αυτό ακριβώς το πρόγραμμα θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε από τη Δευτέρα των εκλογών.

Ερ.: Τί θα ήταν για εσάς εσωκομματικός λόγος για casus belli;

Απ.: Δεν νομίζω ότι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ θα επιτρέψει να τεθούν αιτίες για εσωκομματικά «casus belli». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άλλη επιλογή. Είναι, σχεδόν, καταδικασμένος, να ακολουθήσει μια ριζοσπαστική πορεία και να αλλάξει βαθιά και με βαθιά προοδευτικό πρόσημο τη χώρα. Η Ελλάδα δεν διαθέτει εναλλακτική επιλογή από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την απαρέγκλιτη εφαρμογή του, αν θέλουμε αυτή η χώρα να έχει μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών.

Από τη συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη στο "Πρώτο Θέμα" (24/1) και τον Γ. Μακρυγιάννη

Ερ.: Δηλαδή από Δευτέρα, τρόικα τέλος;

Απ.: Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση να είστε βέβαιος ότι από τη Δευτέρα η τρόικα θα έχει καταστεί παρελθόν για τη χώρα. Ο εφιάλτης της τροϊκανής μπότας θα είναι μια θλιβερή ανάμνηση.

Ερ.: Και με ποιους θα συζητήσετε;

Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μπει ποτέ σε συζητήσεις με υπαλλήλους της ΕΕ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και συνομιλητές της θα είναι μόνο κυβερνήσεις χωρών και τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερ.: Θα ζητηθεί παράταση του τρέχοντος προγράμματος;

Απ.: Παράταση του προγράμματος, δηλαδή του μνημονίου, δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το μνημόνιο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κι αυτό παρελθόν. Οι διαπραγματεύσεις με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν και πρέπει να γίνουν και δεν χρειάζεται γι’ αυτό να υπάρχουν μνημόνια. Και φυσικά οι συζητήσεις αυτές θα δεν αφορούν νέα μνημόνια ή πολιτικές λιτότητας. Έχουμε το δικό μας σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας, το οποίο θα έχει λάβει την έγκριση του ελληνικού λαού. 

Από τη συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη την Πέμπτη (22/01/15) στο in.gr και στο Θανάση Κουκάκη: 

Ερ.: Θεωρείτε πως μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διατυπώσει μαξιμαλιστικές προτάσεις για το ζήτημα του χρέους. Να εγείρει ζήτημα συνολικής διαγραφής; Ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση;

Απ.: Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του μεγαλύτερου, θα έλεγα του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του χρέους δεν είναι καθόλου “μαξιμαλιστική”. Η θέση αυτή προκύπτει όχι από “ιδεοληψίες” αλλά ως ανάγκη επιβίωσης της χώρας και του λαού και ως προϋπόθεση ανάσας και διεξόδου. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διεκδικήσει σθεναρά και μέχρι τέλους αυτή τη θέση, η οποία αυτήν την ώρα κυριαρχεί ως άποψη στους πιο σοβαρούς οικονομολόγους διεθνώς. Ο αντίλογος ότι το ελληνικό χρέος αφορά κράτη, μεταξύ των οποίων και φτωχότερα από την Ελλάδα δεν ευσταθεί, αφού ένα βαθύ “κούρεμα” του ελληνικού χρέους θα ήταν αναγκαστικά η πρώτη πράξη για ένα γενικότερο κούρεμα χρεών στην ευρωζώνη και την ΕΕ, πράγμα που θα λειτουργούσε με έναν ανεπανάληπτα ζωογόνο τρόπο για την χειμαζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτήν την ώρα η Ελλάδα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται δύο πράγματα: αποφασιστικότητα και τόλμη. Τόλμη και αποφασιστικότητα!

Ερ.: Δηλώσατε σε ρωσικά ΜΜΕ πως η πολιτική των κυρώσεων της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία είναι μια «πολύ κακή πολιτική», καθώς βλάπτει σοβαρά τις ρωσω-ευρωενωσιακές σχέσεις. Αυτή η δήλωσή σας σημαίνει πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υιοθετούσε διαφορετική προσέγγιση στις σχέσεις με την Ρωσία; Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και εάν δημιουργούσε πρόβλημα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας;

Απ.: Οι οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας είναι απολύτως απαράδεκτες και τροφοδοτούν νέες άκρως ανησυχητικές ψυχροπολεμικές διαιρέσεις στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ότι μπορεί για να σταματήσουν αυτές οι ψυχροπολεμικές κυρώσεις. Κυρίως, όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον πολιτικό, τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, σχέσεις οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας. Γενικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχεδιάσει και θα εφαρμόσει μια νέα πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, η οποία θα έχει ως μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας και την Ευρώπη, μακριά από εξαρτήσεις, “δορυφοροποιήσεις” και κηδεμονεύσεις. Η Ελλάδα δεν θα είναι “προτεκτοράτο” κανενός ούτε δεδομένο πειραματόζωο και κλωτσοσκούφι στα παίγνια των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. 

Πηγή: www.iskra.gr Διαβάστε ολόκληρες τις συνεντεύξεις στο: 
«ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΟΪΚΑ ΤΕΛΟΣ»
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19298:lafazanis&catid=85:synenteyxseis&Itemid=267

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου