31 Ιανουαρίου 2015

Γ. Βαρουφάκης στο BBC: Θα διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας

Τις δυσάρεστες εντυπώσεις, που κυριάρχησαν αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσπάθησε να αμβλύνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο BBC:
Συγκεκριμένα ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε*:

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν θα διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας. Είπα ακριβώς το αντίθετο: θέλουμε να έχουμε εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με κάθε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, στην οποία δικαιωματικά ανήκουμε. Αυτό που δεν σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να παρατείνουμε ένα λάθος πρόγραμμα».

Στο ερώτημα της δημοσιογράφου πώς θα συνεχίσει η διαπραγμάτευση, δεδομένου ότι ο ίδιος χαρακτήρισε «σαθρό» τον θεσμό της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε:
«Είχα μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ίσως μετά (σ.σ. στη συνέντευξη Τύπου) έπρεπε να είχα μιλήσει στα αγγλικά για να μην χαθείτε στη μετάφραση. Αυτό που είπα είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι να διαπραγματευτούμε και να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους δανειστές για ένα διαφορετικό πρόγραμμα».
«Η τρόικα, στην οποία αναφέρεστε, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Από τη μία είναι η τρόικα των θεσμών, με τους οποίους φυσικά και θα συζητήσουμε, αλλά από την άλλη είναι οι εκπρόσωποί τους που έρχονται για να επιβάλλουν και να επιβλέψουν την εφαρμογή ενός προγράμματος που έχει αποτύχει» συνέχισε.

Στο σχόλιο της δημοσιογράφου ότι η κυβέρνηση θέλει να παγώσει τις μεταρρυθμίσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θέλει να παγώσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά «θέλουμε να τις εμβαθύνουμε».

Ερωτηθείς για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης του λιμένα Πειραιά, αλλά τόνισε πως οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνο έμοιαζαν με ξεπούλημα και τα χρήματα που ήρθαν έπεσαν στη μαύρη τρύπα ενός μη βιώσιμου χρέους.

«Δεν υπάρχει θέμα τελεσιγράφων, δεν τίθεται θέμα για το ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση» είπε ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι οι μόνοι που έχουν ωφεληθεί από την κρίση στην Ευρωζώνη είναι «οι αντι-ευρωπαϊστές, οι φασίστες εδώ στην Ελλάδα και οι ακραίοι εθνικιστές σε άλλες χώρες».

«Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό και να έχουμε μία λογική συζήτηση με τους εταίρους μας. Αυτό που λέμε στους εταίρους είναι πολύ απλό. Είμαστε μία κυβέρνηση που μόλις πήρε τη λαϊκή εντολή. Αυτό που ζητάμε από τους εταίρους είναι να μας δοθεί το περιθώριο λίγων εβδομάδων ώστε να παρουσιάσουμε ορισμένες πολύ λογικές προτάσεις που στοχεύουν σε ένα μόνο πράγμα: να μειώσουν το κόστος της κρίσης για τον μέσο ευρωπαίο πολίτη, για τον μέσο ευρωπαίο φορολογούμενο, όχι μόνο για τους Έλληνες» υπογράμμισε.

Όταν η δημοσιογράφος του BBC έθεσε το θέμα της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και της πτώσης στις τιμές των μετοχών των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι αυτό δεν είναι το βασικό πρόβλημα, αλλά αυτά τα δύο θέματα είναι τα συμπτώματα «μιας 'ασθένειας' που συνεχίζεται εδώ και 5 χρόνια». Η δημοσιογράφος επέμεινε στο θέμα της εκροής καταθέσεων και ο Γιάνης Βαρουφάκης τής απάντησε: «Επιτρέψτε μου να σας πω ότι συγχέετε τα προβλήματα με τα συμπτώματα».

*Πηγή: Στοιχεία από www.tovima.gr 31.01.2015
Γ. Βαρουφάκης: Θα διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας

1 σχόλιο:

  1. Προσπαθώντας να "τα μαζέψει" κάπως ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει σε σημερινό άρθρο του που δημοσιεύει το Bloomberg: «Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους» και «σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ». Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή