26 Ιανουαρίου 2015

DW: «Ο Αλέξης Τσίπρας αξίζει μια ευκαιρία»

 H συντριπτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές και οι επιπτώσεις της για την ευρωζώνη, την ΕΕ, αλλά και την ίδια την Ελλάδα μονοπωλεί σήμερα το ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού τύπου. 

Με τίτλους όπως «Η νύχτα του αριστερού θριάμβου» (Die Zeit), «Οι Έλληνες καταψηφίζουν την πολιτική λιτότητας» (Berliner Zeitung), «Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόκληση για την Ευρώπη» (Handelsblatt) και «Ώρα διαπραγματεύσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ» (Libération) ο ευρωπαϊκός τύπος υποδέχεται την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές.

Επιλέγουμε μερικά ενδεικτικά σχόλια ξεκινώντας από το Spiegel Online, το οποίο υπό τον τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας αξίζει μια ευκαιρία» σημειώνει: «Ίσως οι χθεσινές εκλογές περάσουν στην ιστορία ως η αρχή της απαραίτητης πολιτικής ανανέωσης στην Ελλάδα. Ίσως ο Αλέξης Τσίπρας να έχει το θάρρος να συγκρουστεί με τους έλληνες εφοπλιστές και τους μεγιστάνες των μέσων ενημέρωσης και να μαζέψει από εκείνους τους φόρους που χρειάζεται για τα κοινωνικά του προγράμματα. Η περικοπή προνομίων αυτής της αντιπαραγωγικής ελίτ θα ήταν ένα αναγκαίο βήμα, το οποίο δεν έκαναν τα δύο μεγάλα κόμματα».

H Die Welt επιγράφει το σχόλιό της «Κανένας φόβος μπροστά στο ΣΥΡΙΖΑ» και επισημαίνει: «Η ανάγκη ενδέχεται να κάνει τον Αλέξη Τσίπρα απρόσμενα μεταρρυθμιστή. Ο χαρισματικός λαϊκιστής θα πρέπει να φέρει τους Έλληνες -πολλοί από τους οποίους αρνούνται την πραγματικότητα- αντιμέτωπους με άβολες αλήθειες. Η σημαντικότερη: Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και αν δεν βρεθεί εναλλακτική χρηματοδότηση, ο Τσίπρας θα πρέπει να υποχωρήσει και να προσεγγίσει την τρόικα».

«Περιμένοντας την κωλοτούμπα», είναι ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung, στο οποίο τονίζεται: «Το αν ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιήσει τις ελπίδες των ψηφοφόρων δεν εξαρτάται μόνο από το αν θα κάνει μια ωραία κωλοτούμπα σε Βερολίνο και Βρυξέλλες για να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με νέες πιστωτικές γραμμές. Για το μέλλον της χώρας του είναι εξίσου σημαντικό να τολμήσει την τομή με το πελατειακό κράτος. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει μια νέα Ελλάδα».

Ανοίγει ο δρόμος στους ευρωσκεπτικιστές στην Ευρώπη;

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτικά και μια ευρωπαϊκή διάσταση, σχολιάζει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. Θα ενισχύσει στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου όσο κόμματα διαμαρτυρίας μάχονται τη λιτότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να σώσει μόνο την Ελλάδα, αλλά να αλλάξει ολόκληρη την ήπειρο. Οραματίζεται μια Ευρώπη χωρίς περικοπές».

Η ισπανική El Pais παρατηρεί: «Οι εκλογές στην Ελλάδα αποδεικνύουν ότι λειτουργούν οι δημοκρατικές δομές στην Ευρώπη, διότι καθιστούν δυνατή την εκλογή μη συμβατικών κομμάτων. Η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας ακόμα κι αν η νέα πολιτική της ηγεσία δεν προέρχεται από τα καθιερωμένα κομματικά στρατόπεδα συντηρητικών και σοσιαλιστών».

Η γαλλική Libération σημειώνει ότι «για την ΕΕ ήρθε η ώρα του συμβιβασμού, ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει ένα νέο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους και ένα μορατόριουμ για την καταβολή των τόκων. Ο δρόμος για ένα συμβιβασμό είναι στενός. Δεν υπάρχει όμως άλλη δυνατότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάνω στον οποίο στηρίζονται όλες οι ελπίδες (ίσως υπερβολικά πολλές), έχει συνείδηση αυτής της πραγματικότητας.

Τέλος η Le Figaro σχολιάζει: «Σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα κατά του κατεστημένου στην Ελλάδα αρκεί για να επωμιστούν το βάρος αποπληρωμής του ελληνικού χρέους Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες, τότε αυτό ανοίγει διάπλατα την πόρτα στους υπόλοιπους ευρωσκεπτικιστές, από το Podemos στην Ισπανία και το Ukip στην Βρετανία μέχρι την Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Αντίθετα αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη και την ΕΕ θα πρέπει να το αποδεχθούμε. Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμα συμπεράσματα από το πείραμα (του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα). Για την Ευρώπη έχει περισσότερο νόημα να παρακολουθήσει το πείραμα μέχρι τέλους, αντί να προσπαθεί να 'εξουδετερώσει' τη χώρα με μια ασυνεπή ειδική μεταχείριση».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle 26.01.2015
http://dw.de/p/1EQSc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου