22 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΤ: Ολοκλήρωση αξιολόγησης και εφαρμογή προγράμματος, για αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων

Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), που θα περιλαμβάνει αγορές κυρίως κρατικών ομολόγων αλλά και ιδιωτικών τίτλων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα, από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. Το συνολικό ποσό των αγορών θα ανέλθει στο 1 τρισ. 80 δισ. ευρώ.
 "Στο πλαίσιο αυτού του εκτεταμένου προγράμματος οι συνδυασμένες μηνιαίες αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων θα ανέλθουν στο ποσό των 60 δισ. ευρώ" είπε ο Μάριο Ντράγκι και θα συνεχιστούν μέχρι ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ.

Οι αγορές θα γίνονται για τα ομόλογα που διαθέτουν επενδυτική αξιολόγηση (investment grade), ενώ για εκείνα που δεν διαθέτουν, όπως τα ελληνικά, θα ισχύσουν πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας. Το ύψος τους θα εξαρτάται από τη συμμετοχή της κάθε κεντρικής τράπεζας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.

Ωστόσο οι αγορές θα γίνουν από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες (μια υποχώρηση κάτω από την πίεση των Γερμανών) και στην περίπτωση που υπάρξουν απώλειες η ΕΚΤ θα επωμιστεί το 20% των πρώτων ζημιών και το υπόλοιπο θα το αναλάβουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Ειδικότερα για την Ελλάδα

Οσον αφορά τις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων ο κ. Ντράγκι είπε ότι θα υπάρξουν προυποθέσεις και ρυθμίσεις για χώρες με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση που συμμετέχουν σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Με λίγα λόγια, θα υπάρξουν αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων αφότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και εφαρμόζεται πρόγραμμα προσαρμογής. Δεν έχουμε ειδικό κανόνα για την Ελλάδα, διευκρίνισε ο κ. Ντράγκι προσθέτοντας ότι προκειμένου να γίνουν αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδας, η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόζει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα από τον Ιούλιο του 2015 και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs), σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, απάντησε ο Μάριο Ντράγκι σε σχετική ερώτηση. Συμπλήρωσε ότι και για την Ελλάδα θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνες, δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα). Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.

Τέλος θετική ήταν η αντίδραση των αγορών, στις σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ανακοίνωσε ο κ. Ντράγκι.

Πηγές: www.kathimerini.gr και www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου