29 Ιανουαρίου 2015

Πλειοδοσία δηλώσεων από υπουργούς

«Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα θέσουν το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα του κυβερνητικού έργου» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όμως οι υπουργοί του, κατά τις τελετές παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων που ακολούθησαν, επιδόθηκαν στην πλειοδοσία δηλώσεων που αφορούσαν τόσο το «ξήλωμα» μεταρρυθμίσεων όσο και παροχολογία.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, χθες ειπώθηκε ότι
Σταματούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης για ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ (Π. Λαφαζάνης). 
Σταματά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων (Γ. Σταθάκης). 
Δεν θα συνεχισθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιμένων (Θ. Δρίτσας). 
Ανακαλούνται οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες που έγιναν βάσει Μνημονίου (Ν. Βούτσης). 
Επαναπροσλαμβάνονται όλοι οι υπάλληλοι που τέθηκαν εκτός Δημοσίου βάσει Μνημονίου (Γ. Κατρούγκαλος). 
Ένας ένας θα καταργηθούν όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι (Π. Λαφαζάνης). 
Αφορολόγητο 12.000 ευρώ και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τους αγρότες (Π. Λαφαζάνης). 
Κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και της καταβολής ενός ευρώ ανά συνταγή (Ανδρέας Ξανθός). 
Επιστρέφουν στις θέσεις τους όλοι οι απολυμένοι και διαθέσιμοι καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι και σχολικοί φύλακες (Τάσος Κουράκης). 

Άμεσο αποτέλεσμα όλων αυτών; Ο προβληματισμός, σύγχυση και ανησυχία, όχι μόνο στους εταίρους και δανειστές, αλλά και στις αγορές και το Χρηματιστήριο, που αποτυπώθηκε την ίδια ημέρα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και στην κατάρρευση των μετοχών.


Το υπουργικό... ξεσάλωμα και η αναταραχή που αυτό προκαλεί απασχόλησαν, όπως ήταν εύλογο, την ηγεσία της κυβέρνησης (Α. Τσίπρας, Γ. Δραγασάκης) και το οικονομικό επιτελείο (Γ. Βαρουφάκης, Γ. Σταθάκης) στη σύσκεψη που είχαν όλοι μαζί χθες το απόγευμα. 

Κάποια προσοχή και σοβαρότητα λοιπόν εκ μέρους των νέων υπουργών, γιατί υπάρχει κίνδυνος η μπάλα να χαθεί πριν ξεκινήσει ο αγώνας...

Πηγή: Με στοιχεία από www.kathimerini.gr 

Σχετική ανάρτηση:
Χρηματιστήριο: Limit down στις Τραπεζικές μετοχές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου