17 Ιανουαρίου 2015

SPIEGEL: Εκτός προγράμματος ΕΚΤ τα ελληνικά ομολόγα

από τη Deutsche Welle 

Η Ελλάδα εξαιρείται από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, γράφει το περιοδικό Der Spiegel σε άρθρο για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή η Φρανκφούρτη.

Σάρκα και οστά παίρνει το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, λίγες μέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ την ερχόμενη Πέμπτη στις 22/1 στην Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με εκτενές άρθρο του περιοδικού Der Spiegel, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι (φωτογραφία) συζήτησε τα σχέδια αγοράς ομολόγων με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο σε καθιερωμένη τους συνάντηση.

Μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, γράφει το γερμανικό περιοδικό, ότι μια χώρα της ευρωζώνης δεν θα επωφεληθεί από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων: Η Ελλάδα. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι τα ελληνικά ομολόγα, που βρίσκονται κοντά στο επίπεδο “junk“ δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.

Για να εξευμενίσει τους επικριτές του προγράμματος μαζικής αγοράς ομολόγων ο Μάριο Ντράγκι δείχνει έτοιμος να κάνει υποχωρήσεις. Έτσι πχ. θα περιορίσει το ποσό που προορίζεται για το πρόγραμμα QE από το αρχικό 1 τρισεκατομμύριο στα 500 - 750 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα ανάλογα με το μερίδιο συμμετοχής της κάθε χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ. Με τον τρόπο αυτό ο Μάριο Ντράγκι θέλει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ωφεληθούν μονομερώς, είτε οι πιστώτριες χώρες, είτε οι δανειζόμενες.

Για να αποδυναμώσουν την κατηγορία της κρατικής χρηματοδότησης, ο Μάριο Ντράγκι και οι συνεργάτες του θέτουν πλαφόν στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ στο 20 με 25% του ωφελούμενου χρέους μιας χώρας. Τέλος για να αποκλείσει ότι μια χώρα θα επωμιστεί τους κινδύνους μη εξόφλησης επισφαλών ομολόγων μιας άλλης, το πρόγραμμα QE προβλέπει ότι κάθε χώρα-μέλος μπορεί να αγοράσει μόνο δικά της ομολόγα. Ήδη πάντως ένας από τους επικριτές του Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Κνοτ άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξή του στο Spiegel ότι προτίθεται να συμφωνήσει στην πρόταση αυτή.

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.de/p/1ELxJ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου