13 Ιανουαρίου 2015

Τσίπρας: Ναι στο ευρώ χωρίς άλλες θυσίες, όχι στις συνεργασίες.

Βέβαιος πλέον για την εκλογική νίκη του κόμματός του και πιο ευρωπαϊστής εμφανίζεται τελευταία ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης μέρους και των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων, με στόχο την πολυπόθητη αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Ενδεικτικά των προθέσεών του ήταν όσα είπε χθες το βράδυ στην συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου για την εκπομπή «Στον ενικό» του STAR. Ορισμένα βασικά σημεία της συνέντευξης στη συνέχεια:

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ «όχι γιατί ξαφνικά απέκτησε την ιδεολογία της ριζοσπαστικής αριστεράς» αλλά γιατί «θέλει να επιλέξει το δρόμο ενός μέλλοντος με αξιοπρέπεια».

Υπογράμμισε ότι δεν θέλει να σκέφτεται το σενάριο των δεύτερων εκλογών, ενώ για την επόμενη μέρα, μετά την 25η Γενάρη, ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί «με όσους εγκρίνουν το πρόγραμμά μας, ανεχθούν ή ψηφίζουν τις προγραμματικές μας δηλώσεις». Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ψήφο ανοχής, θεωρώ αδιανόητο το ΚΚΕ να αρνηθεί, τόνισε.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ (του Γιώργου Παπανδρέου) ή το Ποτάμι. Ειδικά για το τρίτο, τόνισε: «Μέχρι σήμερα οι τοποθετήσεις του φανερώνουν ότι θέλει να είναι συμπληρωματική δύναμη στο μνημονιακό κατεστημένο και όχι δύναμη συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να αλλάξει το κατεστημένο
».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέδιο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, είπε, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «Το σχέδιο διακυβέρνησής μας θα γίνει αποδεκτό από την ΕΕ».

Απαντώντας, ωστόσο, στο τι θα γίνει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ακούσει «όχι» από την Ευρώπη στις διεκδικήσεις του, είπε: «Εάν ακουστεί η λέξη "όχι", θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Δεν θα γίνει κανένα δημοψήφισμα και δεν υπάρχει καμία κρυφή ατζέντα».

«Αυτονόητη και αναγκαία αναδιάρθρωση χρέους για να γίνει βιώσιμο, πήχης είναι η διαγραφή άνω του 60%, και μορατόριουμ στην αποπληρωμή». Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, για το χρέος. Απαντώντας, εξάλλου, στο ερώτημα του παρουσιαστή της εκπομπής «ευρώ πάση θυσία;», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Φθάνουν τόσες θυσίες, ευρώ με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Ευρώ και διάσωση του ευρώ. Ευρώ χωρίς άλλες θυσίες».

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους καταθέτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απόλυτα κατοχυρωμένο, οι καταθέσεις είναι εγγυημένες. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τους Έλληνες πολίτες».

Όσον αφορά τη φορολογία, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε «προοδευτικό φορολογικό συντελεστή, όπου θα ξεκινά από τα χαμηλά για τα χαμηλά στρώματα», ενώ είπε ότι θα ληφθούν πρόνοιες για τη ρύθμιση χρεών, για τα κόκκινα δάνεια (με την ίδρυση ενδιάμεσου φορέα) και για το ασφαλιστικό με σχέδιο για νέους πόρους.

Πηγή: 
www.star.gr 13.01.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου