30 Ιανουαρίου 2015

Κώστας Μητρόπουλος: Ελιξίριο ζωής το χιούμορ

Από τα ευθύβολα σκίτσα του παρήλασαν γενιές πολιτικών. Ο σκιτσογράφος Κώστας Μητρόπουλος μιλάει –στο Γεύμα με την «Καθημερινή»– για την αξία του χιούμορ και πώς αυτό μπορεί να γίνει ένα όπλο για να χειρίζεται κανείς τις δυσκολίες της ζωής.
“Εφημερίδα χωρίς σκίτσο, τριανταφυλλιά χωρίς λουλούδι” λέει. Η Ελλάδα έχει θετικό ανθρώπινο αποθεματικό αναφέρει, μιλάει όμως και για τους «σκάρτους» που υπάρχουν σε όλους τους χώρους, «άλλωστε μαζί τους ψηφίζαμε».

Ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης* του ανθρώπου, που μας έχει χαρίσει απλόχερα καθημερινές στιγμές γέλιου από το 1955 μέχρι σήμερα, στην Μαργαρίτα Πουρνάρα, από το άρθρο της 
Κώστας Μητρόπουλος: Ελιξίριο ζωής το χιούμορ , στη συνέχεια:

«Λοιπόν, πες ότι είσαι κλεισμένος μέσα σε έναν αξονικό τομογράφο. Οπως είναι απόλυτα αναμενόμενο, νιώθεις δυσάρεστα διότι ανησυχείς για την υγεία σου και διότι βρίσκεσαι σε αυτόν τον ασφυκτικά μικρό θάλαμο. Αν αρχίσεις να χαμογελάς, μιλάμε να σκάει το γέλιο στο πρόσωπό σου έτσι χωρίς λόγο, θα διαπιστώσεις ότι κάτι θα αλλάξει. Ο εγκέφαλος είναι το πιο χαζό μας εργαλείο, παίρνει ερεθίσματα από άλλα όργανα. Δεν έχει δικό του μέσο να ελέγχει τα πράγματα παρά μόνο από τις πληροφορίες που στέλνουν τα μάτια και τα αυτιά. Μπορείς να τον ξεγελάσεις με κάποιον τρόπο και να του μεταδώσεις ένα θετικό διανοητικό μήνυμα. Να σου πω και κάτι άλλο; Αυτή η αλλαγή θα έχει αντανάκλαση και μέσα σου. Πιάνει πάντα».

«Εγώ είχα από μικρός ένα ελάττωμα. Δεν μπορούσα να τα δω σοβαρά τα πράγματα παρά μόνον αστεία. Δεν ξέρω πού οφείλεται. Με τον καιρό μου έγινε συνήθεια αλλά μεγαλώνοντας κατάλαβα και κάτι. Δεν υπάρχει άλλη πλευρά στη ζωή, μόνο η κωμική. Βέβαια για να φτάσεις ως εκεί, πρέπει να είσαι χαλαρός και να βλέπεις τις καταστάσεις από μια απόσταση, σε κάτοψη».

«Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι αντιστέκονται σε κάθε αλλαγή ακόμα και αυτήν που θα έχει σίγουρα θετικό αποτέλεσμα. Ειδικά στην Ελλάδα έχουμε τεράστια αντίσταση σε κάθε τι που μπορεί να μας αλλάξει έστω και λίγο τη ζωή».

Η παρθενική του εμφάνιση ως γελοιογράφος έγινε το 1955. Ετσι παρακολούθησε ολόκληρη την εξέλιξη του μετεμφυλιακού Τύπου, της πολιτικής αλλά και της ίδιας της χώρας. Πώς άραγε κρίνει την πορεία μας μέσα σε αυτά τα 60 χρόνια; «Θα σας πω κάτι που μπορεί να σας ξαφνιάσει, παρακολουθώντας στενά τα πολιτικά τεκταινόμενα ολόκληρη αυτήν την περίοδο. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπήρξε Ελληνας πολιτικός που να ήθελε να βλάψει τη χώρα, να κάνει ζημιά. Αντιθέτως, όλοι επιθυμούσαν να μείνει το όνομά τους στην ιστορία με τρόπο θετικό. Καλές προθέσεις σίγουρα έχουν, στο αποτέλεσμα τα χαλάνε. Οταν ακούω λοιπόν, ειδικά σήμερα, ότι ορισμένοι πρέπει να κρεμαστούν στο Σύνταγμα, θυμώνω. Αν κάποιοι πρέπει να κρεμαστούν είμαστε εγώ και εσύ που τους ψηφίσαμε. Δεν βγήκαν μόνοι τους. Θα σας πω και κάτι άλλο: Ξέρετε πώς ήταν η Ελλάδα το ’50; Με χωμάτινους δρόμους, φτώχεια, άθλια συγκοινωνία, μια κατάσταση πρωτόγονη αν τη συγκρίνει κανείς με ό,τι ζούμε τώρα. Ακόμα και μετά την κρίση, ο Ελληνας έχει δύο σπίτια, δύο αυτοκίνητα για να μην πω και δύο γυναίκες ο καθένας. Αυτό πού οφείλεται; Σαφώς στην οργάνωση της ζωής, όπως αυτή προχώρησε μέσα από την πολιτική, δηλαδή από αποφάσεις που πάρθηκαν μέσα στη Βουλή. Δεν μπορούμε λοιπόν να απορρίπτουμε συλλήβδην τα επιτεύγματα των πολιτικών, κάτι έχουν κάνει και αυτοί».

Και τα σκάνδαλα που μαθαίνουμε κάθε ημέρα, τα οποία σχετίζονται με την πολιτική σκηνή; «Υπάρχει ένα σκάρτο ποσοστό σε όλα τα επαγγέλματα, από τους γιατρούς και τους δικηγόρους μέχρι τους εργολάβους και τους δημοσιογράφους. Και η κάστα των πολιτικών, ίδια είναι. Προσωπικά γνωρίζω πολιτικούς, που δεν θα ήθελα να αναφέρω το όνομά τους, που και έχασαν την περιουσία τους και παρέμειναν φτωχοί, μπορεί και να έχασαν τη γυναίκα τους. Ξέρω γιατρούς που βλέπουν αρρώστους χωρίς να παίρνουν ένα ευρώ, ή δημοσιογράφους που ήταν πάντα έντιμοι. Δίπλα μας είναι. Αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια μας και θα τους δούμε.

Υπάρχει ένα ποσοστό Ελλήνων, διόλου ευκαταφρόνητο, που κάνουν από μόνοι τους το κάτι παραπάνω. Εχουν φιλότιμο. Δεν είναι όλοι οι ίδιοι και είναι σφάλμα να τους αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Και με την κρίση δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος. Η ζωή φέρνει λύσεις. Η Ελλάδα έχει θετικό ανθρώπινο αποθεματικό» λέει ο Κώστας Μητρόπουλος.

Για την πρόσφατη τραγική επίθεση στο Charlie Hebdo, όπου γνωστοί σκιτσογράφοι έχασαν τη ζωή τους από τις σφαίρες των τρομοκρατών, αναφέρει: «Σοκαρίστηκα και ξαφνιάστηκα στο άγγελμα της είδησης. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να διώκονται οι άνθρωποι του Τύπου, ενίοτε να χάνουν και τη ζωή τους όπως είδαμε και στη Ρωσία. Ομως να εκτελούνται με τέτοιον οργανωμένο τρόπο, μου φαίνεται παντελώς αδιανόητο αν και πρέπει να σας πω ότι εγώ ως σκιτσογράφος έχω σεβασμό για το θρησκευτικό αίσθημα εν γένει. Αυτοί που σκότωσαν τους γελοιογράφους φώναζαν, “Ο θεός είναι μεγάλος”. Μεγάλος, τι; Δολοφόνος;». 


Και ποια είναι τα όρια της σάτιρας εν τέλει; «Αν συνδέσουμε αυτήν την απάντηση με την παραπάνω ερώτηση, θα δώσουμε το λάθος συμπέρασμα. Είναι σαν να λέμε ότι φταίει η κοπέλα που έπεσε θύμα βιασμού, έφταιγε διότι φορούσε τακούνια και κοντή φούστα. Προσωπικά έχω κάνει χιλιάδες σκίτσα, κανένα όμως δεν θίγει το θρησκευτικό αίσθημα των άλλων. Σίγουρα υπάρχουν όρια και πρέπει να τα σέβεται κανείς. Οταν με ρωτάνε ποια είναι απαντώ: “Τα ξέρει ο δικαστής”. Η γαλλική σατιρική σχολή εκ παραδόσεως δεν έχει όρια».

Κώστας Μητρόπουλος:
Μεγάλωσε στα Πετράλωνα, μια ωραία γειτονιά που του άφησε εξαιρετικές παιδικές αναμνήσεις. Πιτσιρικάς, στην Κατοχή, άρχισε να εργάζεται ευκαιριακά σε ένα βενζινάδικο. «Εκεί έμαθα τον κόσμο, γιατί εξυπηρέτησα κάθε καρυδιάς καρύδι. Και σήμερα το ίδιο συμβαίνει στα πρατήρια. Είναι μια διέλευση χαρακτήρων».

Oι σταθμοί του:
1925 Γεννιέται στην Αθήνα.
1955 Προσλαμβάνεται ως σκιτσογράφος στην «Αθλητική Ηχώ».
1960 Αρχίζει να εργάζεται στο «Βήμα».
1967 Συνεργάζεται με «Τα Νέα».
1970 Κάνει στις σελίδες του Ταχυδρόμου το κόμικ «Από τη Γη στη Σελήνη».
1990 Λανσάρει τα «Αγρια Μωρά».
2000 Βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών.
2015 Εκδίδει το πιο πρόσφατο βιβλίο του «Τα καλύτερά μας χρόνια. 1960 -2015».

Πηγή: www.kathimerini.gr 24.01.2015
* Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο:
Κώστας Μητρόπουλος: Ελιξίριο ζωής το χιούμορ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου