28 Απριλίου 2015

Φόρος 20% επί του διαφημιστικού κόστους των Ελληνικών ιστοσελίδων

Φόρο 20% επί του διαφημιστικού κόστους των Ελληνικών ενημερωτικών ιστοσελίδων προτίθεται να βάλει η Κυβέρνηση με νέο νόμο. Σύμφωνα με το capital.gr, η Κυβέρνηση, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις ιδιαιτερότητες της αγοράς αλλά και των ψηφιακών μέσων, «τσουβαλιάζει» όλες τις δραστηριότητες και τις αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο που θέλει να χειριστεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
   
Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση είναι ότι στο internet ο ανταγωνισμός (σε αντίθεση με την τηλεόραση) δεν περιορίζεται στην τοπική αγορά. Παίκτες από όλο τον κόσμο μπορούν όχι μόνο να δημοσιεύουν ιστοσελίδες σε κάθε γλώσσα, αλλά και να εισπράττουν διαφημιστικά έσοδα, χωρίς μάλιστα να φορολογούνται στην χώρα προέλευσης ή προβολής. Από το σύνολο της online διαφημιστικής πίτας, τα εγχώρια μέσα που επιχειρούν να φορολογήσουν, απολαμβάνουν (σύμφωνα με το capital.gr) μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό, που ανέρχεται γύρω στο 20%, ενώ το υπόλοιπο 80% καταλήγει σε μεγάλους πολυεθνικούς παίκτες. 

Με το νέο νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν θα καταφέρουν να εισπράξουν σημαντικά ποσά, αλλά θα δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε όσα websites έχουν ως βάση την Ελλάδα. Η διαφήμιση σε αυτά θα είναι de facto ακριβότερη. Για επιχειρήσεις που βασίζουν τη βιωσιμότητά τους μόνο στα διαφημιστικά έσοδα, κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με εκτέλεση…
 
Οι συνέπειες είναι προφανείς. Η νέα απόπειρα «ρύθμισης», θα οδηγήσει σε μαζική φορολογική μετανάστευση όσους μπορούν να αντέξουν το κόστος λειτουργίας και σε λουκέτο όλους τους υπόλοιπους. Το αποτέλεσμα ουσιαστικά θα είναι ακριβώς το αντίθετο από το επιδιωκόμενο. 

Πηγή: www.capital.gr 28.4.2015
Περισσότερα στο: Ξαφνικός θάνατος για το ελληνικό internet

1 σχόλιο:

  1. Καθολική είναι η αντίδραση των εκδοτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του διαδικτύου, απέναντι στην φημολογούμενη πρόθεση της Κυβέρνησης να επιβάλει φόρο 20% σε όλες τις online διαφημίσεις.Ο σύνδεσμος εκδοτών διαδικτύου που εκπροσωπεί την πλειονότητα των ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αγορά, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά, με την οποία ζητά την απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Δημήτρης Μάρης, αν επιβληθεί ο φόρος, θα δημιουργηθούν εταιρείες 2 ταχυτήτων. Ωφελημένες θα είναι οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην αλλοδαπή και δεν θα επιβαρυνθούν με τον φόρο. Πηγή: capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή