24 Απριλίου 2015

Η ιστορική εφημερίδα «Εστία» άλλαξε χέρια

Στα «χέρια» της εκδοτικής επιχείρησης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» του Γιάννη Φιλιππάκη, που εκδίδει την «Δημοκρατία» και την «ESPRESSO», πέρασε μια βδομάδα πριν η ιστορική «ΕΣΤΙΑ», η αθηναϊκή απογευματινή πολιτική, πολιτιστική και οικονομική εφημερίδα που εκδίδεται από το 1894. Η είδηση της πώλησής της πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΕ αναφέρει:

H A.E. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, η μεγαλύτερη εκδοτική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον ημερήσιο τύπο, ανακοινώνει την συμμετοχή της στην "Α.Ε.Ε. ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΣΤΙΑ", η οποία εκδίδει την ιστορικότερη εφημερίδα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ". Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις οικογένειες των Αδ. Κύρου και Αλ. Ζαούση για την τιμή που μας έκαναν να μας εμπιστευθούν στην συνεργασία για την συνέχιση έκδοσης της αρχαιότερης Ελληνικής εφημερίδας.
Από το 1894, η "ΕΣΤΙΑ" υπηρετεί πιστά την έντιμη δημοσιογραφία. Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε το ποιοτικό έργο και να φανούμε αντάξιοι τόσο της εμπιστοσύνης των ιδρυτών όσο και των προσδοκιών των αναγνωστών της έγκριτης εφημερίδας. 
(Δημοσιεύτηκε στις 16.4.2015)

Όμως για αυτή την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εφημερίδας "ΕΣΤΙΑ", παρά τη διαβεβαίωση που δόθηκε ότι "θα παραμείνει πιστή στις παραδόσεις και τις δημοσιογραφικές της αρχές που την εχαρακτήρισαν επί 120 χρόνια", υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις:

Χαρακτηριστικά, γράφει, μεταξύ άλλων, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος χθες στην Καθημερινή*:

"Είναι βέβαιο ότι όταν κάποιος επιχειρηματίας αγοράζει μια εφημερίδα με τόσο έντονη ταυτότητα, όπως είναι η «Εστία» την αγοράζει για να τη συντηρήσει. Ομως και σ’ αυτήν την περίπτωση η ζωή μοιάζει να ειρωνεύεται τους ζωντανούς: η συνύπαρξη της «Εστίας» στον ίδιο εκδοτικό όμιλο με τη φαντεζί κουτσομπολίστικη Espresso πριν από μερικά μόλις χρόνια θα έμοιαζε με ανέκδοτο. Σήμερα είναι πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα διόλου ευοίωνη η οποία και στην περίπτωση της «Εστίας», όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις, αποδεικνύει πως η ελληνική κοινωνία αδυνατεί να συντηρήσει όσες ποιότητες κατάφεραν να την κρατήσουν όρθια. Η κατάρρευση των αξιών δεν είναι προϊόν της κρίσης. Η κρίση απλώς την επιτάχυνε...
Η «Εστία» όλα αυτά τα χρόνια στήριξε με συνέπεια και σθένος την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η αδυναμία του κοινού της να την κρατήσει όρθια και αυτόνομη είναι μια ακόμη συνέπεια της βαριάς ήττας που έχει υποστεί η αστική ζωή στη χώρα μας".


Πηγές: www.kathimerini.gr και www.star.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου