28 Απριλίου 2015

Τσίπρας: Ανοικτό το δημοψήφισμα

«Εάν βρεθώ στη δύσκολη θέση να έχω συμφωνία που με βγάζει από τα όρια που μου έχει δώσει η λαϊκή εντολή, δεν έχω άλλο αποκούμπι εκτός του λαού. Προφανώς, όχι με εκλογές. Ποιος ο λόγος να πάμε σε εκλογές;» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο STAR (στην εκπομπή "στον ενικό" με τον Νίκο Χατζηνικολάου), «δείχνοντας» έτσι τη λύση του δημοψηφίσματος.

Απαντώντας, εξάλλου, στην επισήμανση του Νίκου Χατζηνικολάου πως δεν επιτρέπει το Σύνταγμα δημοψηφίσματα με δημοσιονομικό ερώτημα, ο πρωθυπουργός απάντησε:
«Δεν είναι δημοσιονομικό θέμα μια συμφωνία, είναι κρίσιμο εθνικό θέμα. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι να πάει σε δημοψήφισμα είναι ένα νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί και αφορά δημοσιονομικό θέμα. Ας μη φοβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Εγώ θεωρώ ότι είναι το μόνο μου στήριγμα. Δεν πιστεύω, όμως, ότι θα χρειαστεί να πάμε γιατί γνωρίζω ότι η σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομικό θέμα αλλά ένα κρίσιμο θέμα με γεωπολιτικές διαστάσεις. Δεν είναι χώρα του πεταματού η Ελλάδα, διατηρεί -παρά την κρίση- την γεωπολιτική της ισχύ. Δεν είναι χώρα που θα πει κάποιος ας τη διώξουμε, ας την εξευτελίσουμε».

Με άλλα λόγια είναι πολύ πιθανό πλέον να κληθεί ο λαός να δώσει λύση στο αδιέξοδο που η κυβέρνηση, λόγω δικής της αδυναμίας αλλά και με δική της ευθύνη, δημιουργεί.

Όμως ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους-δανειστές, αναφέροντας ότι κατά την εκτίμησή του «είμαστε κοντά σε συμφωνία τις επόμενες μέρες για να πάει και στο Εurogroup να επικυρωθεί». Εξάλλου σημείωσε ότι και η Άνγκελα Μέρκελ έχει πρόθεση για λύση στο θέμα της Ελλάδας καθώς «η ρήξη και η χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν αποτυχία για την ίδια».

Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε από τον Νίκο Χατζηνικολάου για τη γνώμη του για την Άνγκελα Μέρκελ την οποία συνάντησε από κοντά ως πρωθυπουργός, δήλωσε: «Δεν τη γνώριζα προσωπικά, την γνώριζα πολιτικά. Πολλές φορές η προσωπική γνωριμία είναι αρκετά διαφορετική. Τώρα που τη γνώρισα από κοντά λέω ότι δεν είναι τυχαίο που είναι τόσα χρόνια καγκελάριος. Είναι επιμελής, μελετημένη και διαβασμένη και έχει τη γερμανική κουλτούρα που θέλει να λέει ο άλλος την αλήθεια και να μην κοροϊδεύει. Εγώ αυτό επιχειρώ».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι στηρίζει (παρ' ότι μόλις πρόσφατα τον υποβάθμισε) τον Γιάνη Βαρουφάκη: «Είναι σημαντικό asset για την κυβέρνηση. Έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα και από αυτούς, δεν κάνει πίσω εύκολα και έχει ριζοσπαστικές ιδέες» είπε.

Τι ουσιαστικά έμεινε από τη συνέντευξη; Τρία πράγματα:
  • Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο εκλογών.
  • Παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος στην περίπτωση που η κυβέρνηση βρεθεί στη δύσκολη θέση να συμφωνήσει με τους πιστωτές πέρα από τα όρια που έχει θέσει η λαϊκή εντολή στην κυβέρνηση.
  • Αισιοδοξία του πρωθυπουργού για συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τις 9 Μαΐου.

Πηγή: Με στοιχεία από το www.star.gr. 

Σχετική ανάρτηση:
Πιθανό δημοψήφισμα στο κυβερνητικό αδιέξοδο

1 σχόλιο:

  1. Όταν τα βρέσκουν δύσκολα καταφεύγουν στο λαό, προσχήματα εύκολα μπορούν να βρούν, η αλήθεια όμως τότε θα είναι ότι απέτυχαν σαν κυβέρνηση να δώσουν λύση. Και το ερώτημα είναι αν θα θεωρούν οτι πρέπει να εξακολουθούν να κυβερνούν ή να πάνε σε νέες εκλογές μετά τα καινούργια δεδομένα που θα προκύψουν από το δημοψήφισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή