15 Απριλίου 2015

Υποβάθμιση της Ελλάδας και από S&P

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στο “CCC+/C” από «Β-/B» προέβη σήμερα το απόγευμα ο οίκος Standard & Poor’s, ενώ αναθεώρησε σε αρνητική και την προοπτική του αξιόχρεου, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει και νέα υποβάθμιση εντός των επόμενων έξι μηνών.

Στη σχετική ανακοίνωση ο αμερικανικός οίκος επικαλείται για την απόφασή του την επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας στις τράπεζες και το κράτος και διαμηνύει πως χωρίς «βαθιές» οικονομικές μεταρρυθμίσεις και περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης, το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο. 

Επίσης η S&P συμπληρώνει ότι οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας είναι «εξαιρετικά αβέβαιες», εκτιμώντας την επιστροφή της χώρας στην ύφεση φέτος, την οποία την προσδιορίζει στο 1,5%. 

Σύμφωνα με τον οίκο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τα μέσα Μαϊου, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην κάλυψη των υποχρεώσεων της. Για να επιτευχθεί συμφωνία θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι προς το τέλος Μαρτίου (28.3.2015) και ο οίκος Fitch είχε υποβαθμίσει σε CCC (από Β προηγουμένως) την ελληνική οικονομία. Πλέον αναμένεται ανάλογη αντίδραση και από τον οίκο Moody's. 

Πηγή: Με στοιχεία από www.naftemporiki.gr 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου