17 Απριλίου 2015

Πέφτουν όλα τα spreads πλην Ελλάδος

Η Ελλάδα είναι η μοναδική απούσα από το «πάρτι» που γίνεται τις τελευταίες ημέρες στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει η "Καθημερινή" σε σχετικό της δημοσίευμα, λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Έτσι, συνεχίζεται ακάθεκτη σε νέο επίπεδο-ρεκόρ η υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, τη στιγμή που τα ελληνικά ακολουθούν την ακριβώς αντίθετη πορεία εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. 

Η διαβεβαίωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την Τετάρτη ότι θα συνεχιστούν όπως έχουν προγραμματιστεί οι αγορές κρατικών ομολόγων, και η ανησυχία για την κατάσταση στην Ελλάδα οδήγησαν χθες την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου κάτω από το 0,10% για πρώτη φορά στην ιστορία.

Η αναζήτηση κρατικών ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης οδήγησε και τα γαλλικά πενταετή ομόλογα σε αρνητική απόδοση για πρώτη φορά στην ιστορία. Αρνητική απόδοση έχουν ακόμη τα αντίστοιχης διάρκειας κρατικά ομόλογα των Γερμανίας, Βελγίου, Αυστρίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας. Η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς υποχώρησε μέχρι το 0,33%, επίσης χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. 

Την ίδια ώρα, η πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα «Financial Times» και την οποία επιβεβαίωσε αργότερα έμμεσα η κ. Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε άτυπα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την καθυστέρηση αποπληρωμής δόσεων των δανείων που έχει λάβει η χώρα, οδήγησε σε εκτόξευση των ελληνικών αποδόσεων. Για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο η απόδοση έφτασε μέχρι το 13,30%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2012 για να υποχωρήσει αργότερα στο 12,67%. Η απόδοση του τριετούς ομολόγου που μόλις τον περασμένο Ιούλιο είχε εκδοθεί με κουπόνι 3,5% εκτοξεύτηκε αρχικά κατά σχεδόν 4% μέχρι το 28,23%, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2012 και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Νωρίς το βράδυ η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 26,775%. Τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (cds) της Ελλάδας υποδηλώνουν ότι υπάρχει 79% πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. 

Όμως, η νευρικότητα σε σχέση με την Ελλάδα οδήγησε σε αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων, κατά 8, 10 και 18 μονάδες βάσης, ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι αποδόσεις τους παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 17.4.2015
Ολόκληρο το δημοσίευμα στο:


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου