25 Απριλίου 2015

Εκατό χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Ερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας, η επίσημη τελετή για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Τουρκία. Παρόντες οι Βλαντιμίρ Πούτιν, Φρανσουά Ολάντ, Νίκος Αναστασιάδης και άλλοι ηγέτες. Επίσης η αρμενική διασπορά τίμησε χθες σε ολόκληρο τον κόσμο τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την έναρξη της γενοκτονίας 1,5 εκατ. ομοεθνών της. 

Ο πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους ξένους ηγέτες που ήρθαν στο Ερεβάν «για να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στις ανθρώπινες αξίες, για να πουν ότι τίποτα δεν ξεχάστηκε, ότι ύστερα από 100 χρόνια θυμόμαστε ακόμα». 

«Θυμόμαστε τις σφαγές που διαπράχθηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους ανάμεσα στο 1915 και το 1917 και απαιτούμε να αναγνωριστούν ως γενοκτονία», δήλωσε στη διάρκεια της ομιλίας του ο Φρανσουά Ολάντ.
«Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ δικαιολογία για τη μαζική εξόντωση ενός ολόκληρου λαού. Σήμερα στεκόμαστε με σεβασμό στο πλευρό του αρμενικού λαού», επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Αρμενίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Μαρτύρων, μια εντυπωσιακή στήλη ύψους 44 μ. (φωτογραφία αριστερά από Panoramio), συνοδευόμενος από ξένους ηγέτες και διπλωμάτες, οι οποίοι κατέθεσαν από ένα κίτρινο γαρίφαλο, προτού τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.

Περισσότερες από 20 χώρες έχουν αναγνωρίσει, μέχρι τώρα, τη Γενοκτονία των Αρμενίων, προκαλώντας εκνευρισμό στην Αγκυρα. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Χοακίμ Γκάουκ, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «γενοκτονία», στη διάρκεια θρησκευτικής τελετής για τα θύματα της σφαγής, στο Βερολίνο. Αντίθετα, ο Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε, στην προσεκτικά διατυπωμένη δήλωσή του για την επέτειο, να εκφέρει τον όρο «γενοκτονία», μιλώντας για «τρομερό μακελειό», γεγονός που προκάλεσε απογοήτευση στην αρμενική διασπορά. 

Πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου