22 Απριλίου 2015

ΕΚΤ: Η ευθύνη για επίτευξη συμφωνίας ανήκει στην κυβέρνηση

Η ευθύνη για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και περαιτέρω για τη διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ανήκει αποκλειστικά στην Αθήνα διαμηνύει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», απορρίπτοντας την κριτική της κυβέρνησης ότι με τις αποφάσεις της η ΕΚΤ χρησιμοποιεί τη ρευστότητα ως μέσο εκβιασμού της χώρας.
Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αφού σημειώνει ότι «δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε υποθέσεις για ένα τέτοιο σενάριο», συμπληρώνει: «Η Ζώνη του Ευρώ χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές της είναι σύμφωνες με αυτές τις σαφείς προτιμήσεις».
Ο κ. Κερέ επισημαίνει ακόμη ότι «η σημερινή κατάσταση σαφώς δεν είναι βιώσιμη» και καλεί την κυβέρνηση «να αναλάβει άμεση και αποφασιστική δράση προκειμένου να την ανατρέψει».
Παράλληλα, με αφορμή τη συζήτηση για το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να υπάρξει συνολική συμφωνία τον Ιούνιο, τονίζει ότι «ένα νέο πρόγραμμα θα απαιτούσε κατ’ ελάχιστο την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και συνεπώς της τρέχουσας αξιολόγησης».
Υπογραμμίζει ακόμη ότι η ΕΚΤ «είμαστε η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας και έχουμε επιτελέσει στο ακέραιο τον ρόλο μας για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος και συνεπώς της ικανότητάς του να χρηματοδοτεί την οικονομία». Υπενθυμίζει ότι επί του παρόντος 
«το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λαμβάνει από την κεντρική τράπεζα ρευστότητα ύψους περίπου 110 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσια από το επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2014. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 61% του ελληνικού ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό σε οποιαδήποτε χώρα της Ζώνης του Ευρώ».
Προσθέτει ότι η κινητήρια δύναμη που οδηγεί στην ανάπτυξη είναι η ικανότητα για καινοτομίες και αποδοτική κατανομή του κεφαλαίου και της εργασίας, κάτι που εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις και καθιστά σαφές ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ λαμβάνονται με γνώμονα τους ισχύοντες κανόνες και όχι τις πολιτικές σκοπιμότητες». 

Πηγή: www.kathimerini.gr 22.04.2015
Ολόκληρη η συνέντευξη, στον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά, στο:
ΕΚΤ: Η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου