27 Απριλίου 2015

Νέος ηγέτης των Τ/κ ο Μουσταφά Ακιντζί

Θρίαμβος του Μουσταφά Ακιντζί στις χθεσινές «εκλογές» για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στην Κύπρο. Ο Μουσταφά Ακιντζί επικράτησε με διαφορά πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες του Ντερβίς Έρογλου (60,50% έναντι 39,50%) σε μια μάχη που κάθε άλλο παρά αμφίρροπη ήταν. Με χθεσινή διαδικασία οι Τουρκοκύπριοι δείχνουν αποφασισμένοι να γυρίσουν σελίδα σ’ ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση στα κατεχόμενα τόσο σε σχέση με το Κυπριακό όσο και τις σχέσεις με την Άγκυρα, όπως αναφέρει ο "Φιλελεύθερος". 

Ο παράγοντας Τουρκία παραμένει ένα ερωτηματικό γιατί για πρώτη φορά σε «εκλογές» στα κατεχόμενα η Άγκυρα επέλεξε να μην εμπλακεί και να αφήσει τους Τουρκοκύπριους αλλά και τους εποίκους να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Γεγονός που αφήνει αδιευκρίνιστο το πώς θα κινηθεί η τουρκική πλευρά στο αμέσως προσεχές διάστημα στη βάση των νέων δεδομένων που προέκυψαν από χθες στα κατεχόμενα. 

Η προσοχή όλων στρέφεται στις πρώτες επαφές που θα έχει ο νέος ηγέτης της τ/κ κοινότητας με την τουρκική κυβέρνηση και κυρίως στο πώς οι εξαγγελίες Ακιντζί -σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό- θα μετουσιωθούν σε πράξη στο τραπέζι των συνομιλιών. Μια από τις πρώτες πράξεις του Μουσταφά Ακιντζί θα είναι και η επιλογή της νέας διαπραγματευτικής ομάδας στο Κυπριακό. 

Αποδεχόμενος την ήττα ο Ντερβίς Έρογλου μίλησε για «ωραίο παράδειγμα της δημοκρατίας» και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Ακιντζί. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του «οι διαπραγματεύσεις ήρθαν στο σημείο που έπρεπε να έρθουν» και επανέλαβε τη θέση του για δημοψήφισμα στο τέλος του 2015.


Ελπιδοφόρα εξέλιξη για την Κύπρο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τη νίκη του Μουσταφά Ακιντζί στις χθεσινές «εκλογές» στα κατεχόμενα. Όπως ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ακιντζί στη διάρκεια της οποίας «εκφράσαμε και οι δύο την επιθυμία για πραγματική επανένωση της πατρίδας μας». Στο πρώτο μήνυμά του στο Twitter ανέφερε πως: «Η επιλογή Μουσταφά Ακιντζί αποτελεί ελπιδοφόρα εξέλιξη για την κοινή μας πατρίδα. Προσβλέπω σε σύντομη συνάντησή μας». 

Πηγή: www.philenews.com 
See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/253602/neos-igetis-ton-tk-o-moustafa-akintzi#sthash.sHPTeL8s.dpuf

2 σχόλια:

  1. "Η Τουρκία βλέπει τη σχέση της προς τη βόρεια Κύπρο όπως εκείνη της μητέρας προς το βρέφος της. Και θα εξακολουθήσει να τη βλέπει έτσι" δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, επιπλήττοντας δημόσια τον νεοεκλεγέντα ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, που τόλμησε να κάνει λόγο για δύο «αδελφές χώρες». Πηγή: tanea.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Η Τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν επιθυμεί να είναι θυγατέρα της Τουρκίας, αλλά επιθυμεί να αναπτύξει δική της οικονομία και δημοκρατία και να διαχειρίζεται τα του οίκου της», δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, λίγες ώρες μετά την αντιπαράθεση που ξέσπασε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή