14 Απριλίου 2015

Πώς πέτυχε το πείραμα της «Δωδώνης»

«Η “Δωδώνη” είναι ο leader στην ΠΟΠ φέτα στην Ελλάδα και πλέον κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως... μπορεί να χρησιμεύσει ως υπόδειγμα...», λέει, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, o Γιάννης Βιτάλης, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας, που έχει περιέλθει πλέον σε ρωσικά χέρια. 

Τον Ιούλιο του 2012, η ρωσική SI αναδείχθηκε προτιμητέα. Ομως δεν ήταν το τέλος αλλά η αρχή μιας ολόκληρης περιπέτειας. Ο Γιάννης Βιτάλης τονίζει: «Η χαρά κράτησε μισή ώρα, διότι αμέσως μετά ανακοινώθηκε ότι η Αγροτική Τράπεζα πτώχευσε. Συνεπώς, χρειάστηκε να μπει εκκαθαριστής και να γίνει νέος διαγωνισμός. Υστερα από δύο μήνες ξανακαταθέσαμε φάκελο... και πάλι κριθήκαμε προτιμητέοι σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας». Και πάλι η χαρά από τα καλά νέα δεν κράτησε πολύ. Ο λόγος είναι ότι όταν οι εκπρόσωποι των επενδυτών πήγαν να παραλάβουν το εργοστάσιο, συνάντησαν ατμόσφαιρα καθαρά εχθρική: «Κάποιοι θεώρησαν ότι η εταιρεία πωλήθηκε σε χαμηλή τιμή... Αντιμετωπίσαμε τεράστιες δυσκολίες. Την ημέρα που αναλάβαμε, ορισμένοι κτηνοτρόφοι έσπασαν την πόρτα με τα τρακτέρ, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εισέβαλε μαζί τους, κυνήγησαν εργαζομένους και τους απείλησαν. Βιαιοπράγησαν και βωμολοχούσαν. Θεωρούσαν την εταιρεία κτήμα τους. Φτάσαμε στο σημείο να μηνύσουμε τον βουλευτή και κάποιους συνδικαλιστές ενώ κυκλοφορούσαμε με αστυνομική συνοδεία. Ολα αυτά σε μια χώρα που διαλαλούσε ότι ήθελε ξένες επενδύσεις και διασφάλιση των θέσεων εργασίας». 

Σε ερώτηση της "Καθημερινής" γιατί θεωρεί ότι ένα περιορισμένο μέρος της κοινής γνώμης υποστήριξε αυτούς που έκαναν τα επεισόδια, ο Γιάννης Βιτάλης αναφέρει: «Συνηθίζω να ακούω πίσω από τον θυμό των ανθρώπων τους φόβους τους και τις ανασφάλειές τους και να τους μελετάω. Στη “Δωδώνη” δεν πήγαμε ως κατακτητές αλλά ως επενδυτές και γι’ αυτό έπρεπε να πείσουμε. Οποιαδήποτε αλλαγή -ακόμα και προς το καλύτερο- φέρνει μεγάλη αναστάτωση στον Ελληνα. Ο λόγος είναι πως ολόκληρες γενιές ανατράφηκαν μέσα στη βολή, την ευκολία, την εξασφάλιση των πόρων από το κράτος, χωρίς την έγνοια της βελτίωσης, της διαρκούς προόδου, της εξέλιξης. Η “Δωδώνη” ήταν πριν από εμάς μια κρατική επιχείρηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται». 

Ο κ. Γιάννης Βιτάλης γίνεται ακόμα πιο σαφής αναφερόμενος στο τι προηγήθηκε: «Αντιλαμβάνεστε ότι η “Δωδώνη” ως κρατική επιχείρηση ήταν μια προνομιακή περίπτωση για να μπορούν οι κομματικοί μηχανισμοί να τακτοποιούν ανθρώπους. Επικεφαλής της εταιρείας ήταν συνήθως στελέχη από τον τραπεζικό τομέα που ήξεραν καλύτερα τα χρηματοοικονομικά και λιγότερο την αγορά και τις ανάγκες της. Επίσης είχαν την ευχέρεια της άμεσης χρηματοδότησης με ένα απλό τηλεφώνημα στην τράπεζα μιας και ήταν κρατικές επιχειρήσεις και οι δύο. Στην ουσία δεν υπήρχε εμπορική στρατηγική και συνεργασία με σούπερ μάρκετ. Λειτουργούσε από την επάρκεια και το φιλότιμο των εργαζομένων, αλλά αυτό δεν αρκούσε για να μπορέσει σήμερα να είναι διεθνώς ανταγωνιστική». 

Σήμερα πια, έπειτα από πολύ κόπο και μεγάλες προσπάθειες, υπάρχει καλό κλίμα, ανάκτηση της πρώτης θέσης στην ελληνική αγορά αναφορικά με τον όγκο των πωλήσεων (bulk) και τον διπλασιασμό του μεριδίου στην αγορά γιαουρτιού. «Η εταιρεία “Δωδώνη” είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι. Διαθέτει σπουδαίο όνομα διεθνώς με εξαιρετική φήμη και προϊόντα...» επισημαίνει ο Γιάννης Βιτάλης.

Και η συνέντευξή του στην Καθημερινή κλείνει με τα εξής:
«Το ρίσκο για επενδύσεις στη χώρα είναι τεράστιο έως απαγορευτικό, πολλώ δε μάλλον που οι τράπεζες αδυνατούν να παίξουν τον ρόλο τους ακόμα και σε υγιείς επιχειρήσεις. Παράλληλα, το γενικό κλίμα δεν αποκλείει περίπτωση ατυχήματος. Με λυπεί μια δαιμονοποίηση που διακρίνω για την επιχειρηματικότητα. Η περίπτωση της “Δωδώνης” με αύξηση πωλήσεων της τάξης του 20% το 2014, είναι μια επιτυχημένη συνταγή, η οποία θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα για άλλες περιπτώσεις. Μακάρι το παράδειγμα της πρώτης επιτυχημένης αποκρατικοποίησης να φανεί χρήσιμο στη χώρα». 

Πηγή:
Απόσπασμα από συνέντευξη στην Μαργαρίτα Πουρνάρα από www.kathimerini.gr
Εικονογράφηση: Τιτίνα Χαλματζή.
Ολόκληρο το σχετικό δημοσίευμα στο: Πώς πέτυχε το πείραμα της «Δωδώνης»






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου