4 Απριλίου 2015

Υψηλές βροχοπτώσεις, αλλά απουσία πολιτικών νερού

Φέτος έπεσε πραγματικά πολύ νερό στη χώρα μας. Το εξάμηνο Οκτώβριος - Μάρτιος του 2014-15, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής", ήταν το πιο βροχερό εξάμηνο της τελευταίας δεκαετίας.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, το υδρολογικό έτος 2014-2015, με στοιχεία μέχρι τον Μάρτιο 2015, έχει φτάσει ήδη στην τέταρτη θέση από άποψη βροχόπτωσης την τελευταία δεκαετία, έχοντας όμως αρκετούς μήνες ακόμα για να ολοκληρωθεί η χρονιά. Το υδρολογικό έτος 2010-2011 με 633,78 χιλιοστά μέσης ετήσιας βροχόπτωσης είναι το πιο υγρό των τελευταίων χρόνων.

Αξίζει όμως να σημειώσουμε πως το εξάμηνο Οκτώβριος - Μάρτιος του 2014-15 ήταν πιο βροχερό (και μάλιστα αρκετά) από το αντίστοιχο εξάμηνο της χρονιάς 2010-11, 544,44 έναντι 452,8 χιλιοστών. Πιο βροχερό το εξάμηνο που μας πέρασε από το αντίστοιχο εξάμηνο της πιο βροχερής χρονιάς στη δεκαετία.

Το κρίσιμο ζητούμενο βέβαια είναι τι γίνεται με το νερό της βροχής. Εάν και πόσο αξιοποιείται και βεβαίως τι μέτρα λαμβάνονται για να μην προκληθούν πλημμύρες και καταστροφές. «Δεν υπάρχει διαχείριση του νερού στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια», τονίζει η κ. Μαρία Μιμίκου, καθηγήτρια του ΕΜΠ και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων. «Η ευρωπαϊκή νομοθεσία μας υποχρέωνε να διαμορφώσουμε μελέτες Διαχείρισης Υδατικών Λεκανών. Αφού καθυστερήσαμε για χρόνια και μας απείλησε με παραπομπές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, παραδώσαμε το 2012 τις 12 από τις 14». Αλλά και «οι μελέτες Διαχείρισης που κατατέθηκαν είχαν επιφανειακές προσεγγίσεις, χωρίς ιδιαίτερη αξία ώστε να παρθούν αποφάσεις για τη διαχείριση των υδάτων» προσθέτει η ίδια.

Πηγή: www.kathimerini.gr 04.04.2015
Διαβάστε περισσότερα στο Υψηλές βροχοπτώσεις, αλλά απουσία πολιτικών νερού






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου