20 Αυγούστου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 20.8.2015

(upd2) Την διεξαγωγή εκλογών με πιθανή ημερομηνία τις 20 Σεπτεμβρίου αποφάσισε το μεσημέρι, σε ευρεία σύσκεψη που είχε συγκαλέσει εκτάκτως στο γραφείο του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας. Λίγα μόλις λεπτά μετά την ολοκλήρωση του τηλεοπτικού του διαγγέλματος, το βράδυ της Πέμπτης, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου υπέβαλλε την παραίτηση του ίδιου και της κυβέρνησης, ζητώντας να επισπευσθούν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες.
 
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης είπε ότι η ΝΔ θα λάβει την διερευνητική εντολή και θα την αξιοποιήσει, σημειώνοντας ότι το κόμμα είναι πανέτοιμο για την εκλογική μάχη. Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, τους συντρόφους του και τους Ευρωπαίους. Δεν είναι στάση σοβαρή απέναντι στους εταίρους να περιμένεις να ψηφίσουν τα ξένα Κοινοβούλια να εκταμιευθεί η δόση και τότε να πάμε σε εκλογές... είναι λίγο ψευτράκος, λίγο πονηρούλης, τακτικιστής» είπε. 
tovima.gr

Προς ένα «πλατύ αντιμνημονιακό, λαϊκό, πατριωτικό μέτωπο» οδεύει η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να αποσαφηνίσει τις επόμενες ώρες το πλαίσιο των χειρισμών της στην κατεύθυνση της συγκρότησης του εκλογικού σχήματος με το οποίο θα κατέλθει στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015. 
tovima.gr 

Νωρίτερα γράφαμε: 
Ειλημμένη θεωρείται πλέον, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, η απόφαση του Μαξίμου για προσφυγή στις κάλπες, με μοναδική εκκρεμότητα την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, για την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις. Οι υποστηρικτές της άμεσης «λύσης», στις 20 ή το αργότερο στις 27 Σεπτεμβρίου, θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. 
kathimerini.gr 

Για «αγεφύρωτο ρήγμα» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε την Πέμπτη στην ΕΡΤ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι «ο χωρισμός είναι μονόδρομος». Παράλληλα τόνισε ότι η ανάγκη για εκλογές έχει προκύψει εκ των πραγμάτων, για δύο λόγους: "Ο πρώτος είναι γιατί υπάρχει μια αντικειμενική απώλεια σε σχέση με τη δύναμη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης συνολικότερα. Και το δεύτερο είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός μιας κυβέρνησης που καλείται να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα που δεν είναι αυτό στη βάση του οποίου εκλέχθηκε. Αυτό είναι μια τεράστια αντίφαση. Κατά συνέπεια υπάρχει το θέμα της δημοκρατικής νομιμοποίησης" είπε. 
tovima.gr 

«Οι εκλογές είναι οδός διαφυγής του Τσίπρα από τα εσωκομματικά του αδιέξοδα» είναι η κυρίαρχη άποψη στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ όπου κυριαρχούν οι εκτιμήσεις περί διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και μάλιστα, πιθανότατα εντός του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για τακτικισμούς που δυναμιτίζουν την ήδη κακή κατάσταση της οικονομίας και θεωρούν ότι η εκλογολογία το μόνο που δημιουργεί είναι συνεχή αβεβαιότητα. 
tovima.gr 

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και την καταβολή των πρώτων 26 δισ. Από αυτά, τα πρώτα 23 δισ. θα καταβληθούν αμέσως, ώστε σήμερα να πληρωθεί και το ομόλογο στην ΕΚΤ (ύψους 3,2 δισ. ευρώ) και τα υπόλοιπα 3 δισ. τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. 
kathimerini.gr 

Η Ελλάδα κατέβαλε την δόση των 3,2 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη, χρησιμοποιώντας χρήματα απο το νέο δάνειο 86 δισ. ευρώ απο τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 26 δισ ευρώ. Οπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, "η πληρωμή έγινε και τα λεφτά είναι καθ' οδόν". 

kathimerini.gr 

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί της Πέμπτης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο μετέφερε 2.440 πρόσφυγες από τη Συρία. Το πλοίο απέπλευσε το πρωί της Τετάρτης από την Κω στο λιμάνι της οποίας φιλοξενούσε 1.308 άτομα και στη συνέχεια παρέλαβε 124 άτομα από την Κάλυμνο, 300 από τη Λέρο και 708 άτομα από τη Λέσβο. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από όπου με ΚΤΕΛ οι μετανάστες θα μεταφέρονταν στην Ειδομένη, για να διασχίσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν την πορεία τους στο εξωτερικό. 
tovima.gr

Η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο αλλαγών στη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που θέτει η ανάδοχος κοινοπραξία, με επικεφαλής τη γερμανική Fraport. Το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσε χθες ότι εάν η εταιρεία εγείρει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης, δεν θα περιορίζεται μόνο στα ζητήματα που θέτει αυτή, αλλά θα είναι συνολική. 
kathimerini.gr 

Παράταση μερικών ημερών, το πιθανότερο έως την Κυριακή 30 Αυγούστου, πρόκειται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Κρίνεται σκόπιμη λόγω των προβλημάτων υπερφόρτωσης που παρουσιάστηκαν στο Τaxisnet. 
capital.gr 

Προσχηματικούς θεωρεί η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» τους λόγους που επικαλείται ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, για την απόφασή του να διακόψει προσωρινά τις εργασίες στις Σκουριές. Πηγές της εταιρείας τόνιζαν ότι η απόφαση του υπουργείου στηρίχθηκε σε ένα ήσσονος σημασίας τεχνικό θέμα, αλλά στην ουσία αντανακλά την εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση.
kathimerini.gr 
Σχετική ανάρτηση: Πολιτική σκοπιμότητα πίσω από το λουκέτο στις Σκουριές; 

Η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε έως και 2,7% σήμερα έναντι του δολαρίου και συνολικά από την αρχή του έτους κατά 21% προκαλώντας πτώση και των τιμών των μετοχών και ομολόγων, καθώς τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα της χώρας κορυφώθηκαν, εν μέσω των μαζικών πωλήσεων στις αναδυόμενες αγορές, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. 
capital.gr 

Τζιχαντιστές της ISIS αποκεφάλισαν έναν 82χρονο αρχαιολόγο στην αρχαία πόλη της Παλμύρας και κρέμασαν το σώμα του από έναν κίονα στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χώρου. 
tovima.gr 

Χρηματιστήριο Αθήνας: Αναμένοντας την εξαγγελία νέων εθνικών εκλογών και σε κλίμα πολιτικής αστάθειας, με σημαντικές απώλειες της τάξης του 3,52% (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθήνας. Πιο μεγάλη η πτώση στις Τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης των οποίων σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό για να κλείσει τελικά με απώλειες 11,69%.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου