21 Αυγούστου 2015

DW: Στόχος του Τσίπρα να εδραιώσει την ισχύ του απέναντι στους εσωκομματικούς του αντιπάλους

Κοινός παρονομαστής πολλών δημοσιογραφικών σχολίων και αναλύσεων, στα γερμανικά ΜΜΕ, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να εδραιώσει την ισχύ του απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να προβάλλει ένα αγωνιστικό προφίλ διεκδίκησης απέναντι στους δανειστές, αναφέρει η Deutsche Welle. Πολλοί διατυπώνουν το ερώτημα ή και την αμφιβολία, εάν ο πρωθυπουργός, επιτυγχάνοντας την πλειοψηφία ή και την αυτοδυναμία εντός συνόρων, θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα όσα είχε υποσχεθεί εκτός συνόρων.

Κάνει λόγο επίσης στα Βρετανικά δημοσιεύματα που σημειώνουν ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επισκέπτεται τη Βραζιλία, ανέφερε στην πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ ότι η παραίτηση Τσίπρα «είναι μέρος της λύσης, όχι μέρος του προβλήματος».

Ειδικότερα, οι πρώτες αντιδράσεις των 
γερμανικών ΜΜΕ:

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας εκφώνησε μία ιδιαίτερα αγωνιστική ομιλία στο διάγγελμά του, θέλοντας να αυτοπροβληθεί ως ένας πρωθυπουργός που αγωνίζεται για την Ελλάδα απέναντι στις επιταγές της Ευρώπης. 

Για το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF βασική επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι να απαλλαγεί από τους εσωκομματικούς αντιπάλους, καθορίζοντας ο ίδιος τους συμμετέχοντες στις λίστες. 

Κατανόηση για τη νέα προσφυγή στις κάλπες φαίνεται να εκφράζει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine: «Με νέες εκλογές η Ελλάδα θα έχανε χρόνο, αλλά θα κέρδιζε σταθερότητα και ικανότητα διαχείρισης. Ο Τσίπρας είτε θα μετατρέψει την έντονη επιδοκιμασία προς το πρόσωπό του σε απόλυτη πλειοψηφία για ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ, απαλλαγμένο από το έρμα της αριστερής πλατφόρμας, είτε θα σχηματίσει έναν σταθερό συνασπισμό με το αστικό κόμμα της Ν.Δ. Σε τελική ανάλυση τα δύο μεγάλα κόμματα ακολουθούν τα τελευταία χρόνια παρόμοια πολιτική, παρά τη διαφορετική ιδεολογική τους προέλευση». 

Από την πλευρά του ο ανταποκριτής της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt στην Αθήνα εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θέτει την εσωκομματική αντιπαράθεση υπεράνω των συμφερόντων της χώρας» καθώς με τις νέες εκλογές επιδιώκει να υπερβεί τη διαίρεση του κυβερνώντος κόμματος.

Η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου έχει διαφορετική προσέγγιση : «Οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα, το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ και η συντηρητική Ν.Δ., έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη του κόσμου με την διαφθορά, το πελατειακό σύστημα και την οικονομική κακοδιαχείριση που ακολουθούσαν. Η Ευρώπη πρέπει να εύχεται να τηρήσει ο Τσίπρας τα όσα είχε υποσχεθεί στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.com/p/1GJAS






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου