31 Αυγούστου 2015

Τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

Η ιταλική εταιρεία ενέργειας «Eni SpA» ανακοίνωσε την Κυριακή την ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου. Μεγάλο ενεργειακό όφελος για την περιοχή.

Το κοίτασμα βρίσκεται στο πεδίο Ζορ, στο επονομαζόμενο «οικόπεδο 9», γνωστό και ως «Shorouk Block», στα ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, τα οποία επιβεβαίωσε το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου, το κοίτασμα θα μπορούσε να περιέχει 850 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα οποία αντιστοιχούν σε 5,5 δις. βαρέλια πετρελαίου. Από πλευράς απόδοσης είναι ίσως από τα μεγαλύτερα του κόσμου αν το συγκρίνουμε για παράδειγμα με τη Νορβηγία όπου η συνολική πιθανή ποσότητα εξόρυξης φτάνει τα 790 δις κυβικά μέτρα.

Το γιγάντιο αυτό κοίτασμα καλύπτει μία έκταση 100 τ.χλμ. και βρίσκεται σε βάθος 1.450 μ., σε απόσταση 109 χμ. από την πόλη του Πορτ Σάιντ. Η ανακάλυψη του έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ευφορία στην Αίγυπτο. Η εταιρεία Εni ανακοίνωσε ότι θα προβεί αμέσως σε συγκεκριμένη οικονομική εκτίμηση του οικοπέδου με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης της ανακάλυψης με αρχικό χρονικό ορίζοντα τετραετίας.

«Η ιστορική αυτή ανακάλυψη θα είναι σε θέση να μεταμορφώσει το ενεργειακό σενάριο για την Αίγυπτο. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις υπάρχουσες υποδομές και να αναπτύξουμε συνέργειες που θα βοηθήσουν στην γρήγορη παραγωγή», δήλωσε ο Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος επισκέφτηκε το Κάιρο και συζήτησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον πρωθυπουργό Ιμπραχίμ Μαχλάμπ για την ιστορική ανακάλυψη. Τα συγχαρητήρια του στην εταιρεία έδωσε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι για την«εκπληκτική» ανακάλυψη. 

Φωτογραφία: Από τη συνάντηση του Αιγύτπιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENI 

Πηγή: Deutsche Welle 30.08.2015
Περισσότερα στο: http://dw.com/p/1GOFp

1 σχόλιο:

  1. "Αλλού τα κακαρίσματα και αλλού γεννούν οι κότες" που λέει και η παροιμία! Τόσα έχουν ειπωθεί για το πετρέλαιο - φυσικό αέριο στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης καθώς και στη θάλασσα της Κύπρου, αλλά τελικά οι μεγάλες ποσότητες στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στις Θάλασσες της Αιγύπτου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή