27 Αυγούστου 2015

Κλέβουν ρεύμα αξίας 60-70 εκατ. ευρώ τον χρόνο

Απώλειες εσόδων της τάξης των 60 με 70 εκατ. ευρώ ετησίως στοιχίζει στη ΔΕΗ το φαινόμενο των ρευματοκλοπών, το οποίο έχει πάρει διαστάσεις γενικευμένης διαφθοράς, με σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής ακόμη και παραγόντων της ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρικής της ΔΕΗ που ελέγχει το δίκτυο.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησαν τα συνεργεία του, σύμφωνα με τα οποία το σύνολο των ρευματοκλοπών το πρώτο εξάμηνο του 2015 ανέρχεται σε περίπου 3.400 περιστατικά, ενώ απολογιστικά για το 2014 ο αριθμός αυτός έφτασε στις 6.650 περιπτώσεις. Τα στοιχεία για την εξέλιξη του φαινομένου από το 2011 και μετά, και κυρίως από το 2013, που σημειώθηκε έξαρση με τα περιστατικά από 4.370 το 2012 να εκτοξεύονται στα 8.429, δείχνουν ελλιπή και μη στοχευμένη αντιμετώπιση από πλευράς της ΔΕΗ και της αρμόδιας για τη λειτουργία του δικτύου θυγατρικής της.

Είναι ενδεικτική η δήλωση στην «Καθημερινή» υψηλόβαθμου στελέχους της ΔΕΗ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο ΔΕΔΔΗΕ. «Θα πρέπει να ξαναφτάσουμε τη ΔΕΗ στα επίπεδα που ήταν όταν τη λειτουργούσαν οι Εγγλέζοι και οι μετρητές αποτελούσαν πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο. Δεν υπήρχε ασφράγιστος μετρητής και οι σφραγίδες χορηγούνταν με ονομαστική χρέωση στον κάθε τεχνίτη και ηλεκτρολόγο που είχε και την ευθύνη του», τονίζει, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις εσωτερικές ευθύνες στη διόγκωση του φαινομένου.

Περιγράφοντας το πρόβλημα, υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ μεταφέρουν ένα γενικευμένο φαινόμενο ρευματοκλοπών σε όλη τη χώρα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, και όχι σε φτωχικές γειτονιές, όπως θα ανέμενε κανείς, αλλά στα «καλά προάστια», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, και μάλιστα σε οικιακούς καταναλωτές με υψηλή κατανάλωση και κυρίως σε επαγγελματικές καταναλώσεις, επίσης των «καλών προαστίων». Το φαινόμενο φαίνεται ότι συνοδεύεται από σωρεία έκνομων ενεργειών, ενώ για κάποιους αποτελεί «κανονικό επάγγελμα». Οι «ταρίφες» για το «πείραγμα» του μετρητή κλιμακώνονται ανάλογα με την κατανάλωση και την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη, ενώ συμβουλές για το πώς γίνονται οι ρευματοκλοπές παρέχονται και μέσω Διαδικτύου. Η χαλαρότητα με την οποία έχει αντιμετωπιστεί από πλευράς της ΔΕΗ μέχρι σήμερα το φαινόμενο της ρευματοκλοπής, αλλά και το ανεπαρκές νομικό πλαίσιο, έχουν αποθρασύνει τους παρανομούντες.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση επαγγελματία παρασκευαστή ειδών ζαχαροπλαστικής στην Κρήτη, που χρωστούσε στη ΔΕΗ πάνω από 90.000 ευρώ. Εχοντας ενδείξεις περί ρευματοκλοπής, υπάλληλος της ΔΕΗ τον έθεσε υπό παρακολούθηση και συνελήφθη την ώρα που άνοιγε με αντικλείδι τον υποσταθμό της περιοχής! Ακολούθησε αυτόφωρο και δικαστήριο, το οποίο όμως τον απήλλαξε, αφού προηγουμένως αποπλήρωσε την οφειλή του.

Η ΔΕΗ, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένη «να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς της για συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, ακόμη και σε περίπτωση εμπλοκής παραγόντων της θυγατρικής της», αναφέρει στέλεχος της επιχείρησης.

Προς το παρόν πάντως η διαφθορά καλά κρατεί...

Πηγή: Στοιχεία από www.kathimerini.gr 27.08.2015
Κάθε χρόνο κλέβουν ρεύμα 70 εκατ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου