28 Αυγούστου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 28.8.2015

(upd2) Υπό την Βασιλική Θάνου συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Στην εναρκτήρια ομιλία της, η πρωθυπουργός είπε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι
ευρύτατης αποδοχής και εξήγησε ότι στόχος είναι η προτετοιμασία των βουλευτικών εκλογών, αλλά και άλλα ζητήματα που είναι σε εξέλιξη, όπως το μεταναστευτικό και η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς. 

Μόλις στο 1% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση. Οριακή διαφορά στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται στην πρώτη προεκλογική μέτρηση της Metron Analysis, που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει δυνάμεις. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 22,2% των ψήφων, και ακολουθούν οι Νέα Δημοκρατία με 21,2%, η Χρυσή Αυγή με 6,4%, Το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, η Ένωση Κέντρου με 3,8%, και η Λαϊκή Ενότητα με 3,1%. Εκτός βουλής φαίνεται να μενουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι συγκεντρώνουν το 1,7%, ενώ στο 10,1% ανέρχεται το ποσοστό των αναποφάσιστων.
capital.gr 

Νωρίτερα γράφαμε: 
Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των νέων υπουργών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 14:30 θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθούν οι τελετές Παράδοσης - Παραλαβής. Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης έχει ως εξής: 
Πρωθυπουργός: Βασιλική Θάνου 
Υπουργός Εσωτερικών: Αντώνης Μανιτάκης
Υπουργός Οικονομίας: Νίκος Χριστοδουλάκης
Υπουργός Εθνικής Αμυνας: Ιωάννης Γιάγκος πτέραρχος εν αποστρατεία
Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων: Αγγελική Ευφροσύνη Κιάου
Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης: Ιωάννης Γκόλιας
Υπουργός Δικαιοσύνης: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Υπουργός Εξωτερικών: Πέτρος Μολυβιάτης
Υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Χουλιαράκης
Υπουργός Εργασίας: Δημήτρης Μουστάκας
Υπουργός Υγείας: ο καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Δημόπουλος
Υπουργός Επικρατείας: Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος
Υπουργός Επικρατείας για την Διαφθορά παραμένει ο Παναγιώτης Νικολούδης
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ροδόλφος Μορώνης. 

Αμέσως μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναμένεται η διάλυση της Βουλής.

Δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών»: Στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου (πρόθεση ψήφου με αναγωγή) η επιλογή των ερωτηθέντων καταγράφεται ως εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου από την έρευνα της εταιρείας στις 2/7/2015): ΣΥΡΙΖΑ 23% (26%), Ν.Δ. 19,5% (15%), Χ.Α. 6,5% (5%), Ποτάμι 4% (4%), ΚΚΕ 5% (4%), ΠΑΣΟΚ 4,5% (2%), Λαϊκή Ενότητα 3,5%. ΔΞ/ΔΑ 25,5% (38%). 
efsyn.gr 

Με την ορκωμοσία της προέδρου του Αρείου Πάγου, κ. Βασιλικής Θάνου, ως πρωθυπουργού, ολοκληρώθηκε και τυπικά χθες ο βίος της κυβέρνησης του κ. Αλέξη Τσίπρα και η χώρα εισέρχεται επισήμως σε προεκλογική περίοδο μετά την ορκωμοσία, σήμερα (13:00) της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου. 
kathimerini.gr 

Σημαντικά μειωμένες κατά 3%-4% οι κύριες και κατά 6% οι επικουρικές θα είναι οι συντάξεις που θα λάβουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του Δημοσίου. Αντίστοιχες θα είναι και οι μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ που θα πληρωθούν στους δικαιούχους την ερχόμενη Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη δόση των προβλεπόμενων στο 3ο Μνημόνιο περικοπών και έρχεται σε εφαρμογή του νόμου 4334/2015 που προβλέπει αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, αναδρομικά, από την 1η Ιουλίου, στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, κύριες αλλά και επικουρικές. Η έμμεση περικοπή για τις κύριες συντάξεις ανέρχεται στο 2% καθώς προβλέπεται η αύξηση της εισφοράς υπέρ ιατροφαρμακευτικής κάλυψης (ΕΟΠΥΥ) από 4% σε 6%. Καθώς όμως, η παρακράτηση γίνεται επί του αρχικού μεικτού ποσού της σύνταξης, δηλαδή χωρίς τον υπολογισμό των κρατήσεων που έχουν επιβληθεί από το 2010 και μετά, η πραγματική μείωση εκτιμάται σε 3% με 4%. 
kathimerini.gr 

Δυο ακόμη ναυάγια κοντά στις ακτές της Λιβύης. Η ακτοφυλακή της Ζουάρα εντόπισε στη θάλασσα δεκάδες σορούς μεταναστών ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους 200. Η λυβική ακτοφυλακή και το λιμενικό κατάφεραν να ανασύρουν μόνον ένα μέρος των πτωμάτων. Τα θύματα είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από την υποσαχάρια Αφρική, το Μαρόκο, την Συρία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Τα δυο πλοιάρια μετέφεραν, συνολικά, περίπου τετρακόσια άτομα. 
Deutsche Welle 

Πάνω από 70 πτώματα βρέθηκαν τελικά μέσα σε σταθμευμένο φορτηγό, γεμάτο με πρόσφυγες, που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στην Αυστρία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. 
naftemporiki.gr 

Διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΚΚΕ και ΛΑΕ τράβηξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Μιλώντας στο Mega, o γγ. του ΚΚΕ ταύτισε απολύτως την ΛΑΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Είναι παγίδα για το λαό ο Λαφαζανης…» ανέφερε χαρακτηριστικά.
skai.gr 

Την συμπόρευσή της με την «Λαϊκή Ενότητα» ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, η πρώην υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη. 
kathimerini.gr 

Ηχηρή άρνηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να συμπορευθεί με τη Λαϊκή Ενότητα, μια συνεργασία την οποία ο κ. Λαφαζάνης επιδίωκε επί σειρά ετών στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ. 
kathimerini.gr 

Ένα ακόμη ορόσημο κατέκτησε το Facebook, καθώς για πρώτη φορά ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο οι χρήστες του σε μια μόνο μέρα. Αυτό συνέβη την περασμένη Δευτέρα, όπως έκανε γνωστό ο ιδρυτής του κοινωνικού δικτύου Μαρκ Ζάκερμπεργκ. 
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου