25 Αυγούστου 2015

Η Χαλκιδική έχασε τη γοργόνα της

Η «πετρωμένη γοργόνα», το προσωπικό δημιούργημα του Διονύση Καρυπίδη δεν υπάρχει πια στην ακτή Πορτοκάλι στις Καβουρότρυπες στην Χαλκιδική. 

Το έργο είχε σκαλιστεί το 1997 πάνω σε βράχους στην παραλία. 

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αποφάσισε να καταστρέψει με βαριοπούλα το έργο του, που είχε γίνει σήμα κατατεθέν της ακτής με χιλιάδες επισκέπτες να το θαυμάζουν και να το φωτογραφίζουν, επειδή κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο γι' αυτό. 


Συγκεκριμένα, ο Δήμος Σιθωνίας του έστειλε πρόστιμο αξίας 533,61 ευρώ, διότι θεώρησε πως με αυτό τον τρόπο κατέστρεψε το φυσικό τοπίο. Ο καλλιτέχνης είχε στείλει επιστολή από τις 3 Μαρτίου 2014, στον δήμαρχο Σιθωνίας, Γιάννη Τζίτζιο, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως αν ο Δήμος επιμείνει στην είσπραξη του προστίμου, θα το πληρώσει αλλά μετά θα καταστρέψει την δημιουργία του.


Και το έκανε. 
Πηγή: www.athensvoice.gr

Όμως, σύμφωνα με το sithonianews.blogspot.gr, η αλήθεια όσον αφορά το πρόστιμο, είναι κάπως διαφορετική. Γράφει λοιπόν μεταξύ άλλων το sithonianews: 
Ο λόγος φυσικά δεν ήταν το ίδιο το άγαλμα, αλλά το ελεύθερο κάμπινγκ που διώκεται ως παράνομη κατασκήνωση. Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο ερασιτέχνης γλύπτης και γυμνιστής παραθεριστής Διονύσιος Καρυπίδης, η τουριστική αστυνομία τού επέβαλε πρόστιμα το 2004 και το 2007 από 150 ευρώ, τα οποία με τις προσαυξήσεις έχουν φτάσει σήμερα τα 586 ευρώ. Ενώ αθωώθηκε στο δικαστήριο το 2011, τα πρόστιμα δεν διαγράφηκαν. Εκτοτε, με επιστολές προς τον δήμαρχο Σιθωνίας διεκδικούσε τη διαγραφή των προστίμων, αλλιώς απειλούσε ότι θα καταστρέψει τη γοργόνα του, όπως και έκανε τελικά. Ο δήμαρχος Σιθωνίας Γ. Τζίτζιος δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ότι το πρόστιμο δεν μπορούσε να διαγραφεί, ωστόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν διατεθειμένοι να το πληρώσουν από την τσέπη τους για να λυθεί το θέμα, κάτι που δεν έγινε λόγω κακής συνεννόησης. 
Πηγή: sithonianews.blogspot.gr

1 σχόλιο:

  1. Οτιδήποτε κατασκευάζει κάποιος και είναι δύσκολο , δεν αποτελεί ''έργο τέχνης'' . Βλέπω προσωπικά κάτι ακαλαίσθητο και προσβλητικό για τη γυναίκα , κάτι που επιβεβαιώνει ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να έχει ήθος ... Μια ρήση που έχει αλήθεια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή